Baarist kaugemal, ehitusjärgus olevate majade ja niitude vahel seisis üks vana laudahoonet meenutav ehitis. Äkki on see Puka mõis? Otsustasime kinnituse saamiseks uurida selle kohta ühelt naiselt, kes tol hetkel peenramaal askeldas. "Ma ei ole kohalik, kuid see küll mõis ei saa olla!" saime konkreetse vastuse. Mis seal ikka, ratta selga ja tagasi.

Lööduna Pukasse jõudnud, et edasi Kuigatsi poole veereda, ütles  aga raamatukoguhoidja Ene, et just see n-ö vana laut just oligi mõis. Oma hiigleaegadel kaunis ja võimas, nüüd on järele jäänud vaid varemed. Tegelikult olevat kogu Puka olnud Eesti Esimese Vabariigi ajal suursugune, kuid pärast nõukogude aega, on linn hakanud tasapisi uneelu elama.

Liha ja kala otse hoovi

Kuigatsi poole minnes sõitsime ühest vanast talust mööda, kuid siis kannapööre ja tagasi. Miski huvitav püüdis meie pilku. Talu õuel pingi peal istusid kaks vanemat naist ning näisid midagi ootavat. "Kalaautot ootame. Iga teisipäev käib Pukast siia." Muljetasime siis naistega, et meil on linnas kalapäev hoopis neljapäeviti ning kohale peab marketisse paraku ise minema. Peale kalaauto pidi süüa tooma ka lihaauto.

Küsisime, et mis naised teevad kalapäeva välistel päevadel. Nii Eevi kui Laine tõdesid, et ega midagi suurt teha polegi. "Valgamaa on üks mahajäänud nurk," ütles Eevi otsekoheselt ning vajus mõttesse. Noored pidavat midagi tasapisi kaugemal ehitama, kuid ümberringi on näha inimestest tühjaks jäänud ja lagunevaid talusid.

Väikeses kohas tunnevad kõik kõiki

"Mis sa nii palju pildistad," naeris Eevi ning uuris kas nad Lainega ka ise pilti näevad. Kui me ütlesime, et pilt läheb ülesse Delfi keskkonda, siis saime vastuseks, et naistel internetti pole. "Saatke postiga," soovitas Laine. Aadressiks olevat Valgamaa ja Puka-Side. "Ei, Puka side pole koha nimi, Puka on Puka, side on ju sidejaoskond," ütles Eevi ning lisas minu imestunud näo peale: "See tähendab postkontorit". Kuidas jõuab aga kiri, mis on nii üldisele aadressile saadetud naistele kohale, ei tundunud muret valmistavat. Küll postiljon teab ja toob.

Soovinud meile head reisu, suundusime järgmisena Kuigatsi poole. Kuigatsissse polevat raske minna, ainult mäest alla.

Jätkub...