Siis hakkasime mõtlema, et miks me ei võiks neid sõlmi siin valmistada. Turul aga meid ei tuntud ega õiget turgugi veel polnud. Soomlased, kes olid esimese energiakriisi juba 1970ndail üle elanud, valmistasid katlamajadele soojussõlmi juba mitukümmend aastat. Meile oli see aga uus toodang," meenutab Jaan Leemet. Turu kasvades kasvas ka firma. Nii töömahult kui oskusteabelt. Varsti hakati ka automaatikat ise valmistama.

Ja kui mõnel soojamajandusega tegeleval ettevõttel hakkab kütmist nõudev objekt valmis saama, tehakse hinnapäring kindlasti ka Kosel asuvale ettevõttele Ecoterm AS. Põhilised kliendid Ecotermile on AS Tallinna Küte, Tartus ja Lõuna Eestis tegutsev AS Fortum, paljud omavalitsused. Ka Venemaal kehtiv sertifikaat on Ecotermil olemas, sinna müüakse oma toodangut AS Ecomaticu vahendusel. "Aastas tuleb umbes 700 hinnapäringut, mis kõik ka vastamist ootavad. See tähendab aga 700 tehnilise projekti üksikasjadega tutvumist, räägib Jaan Leemet.

Ja tänapäevane soojussõlm ei reguleeri ainult katlamajast tuleva vee soojust, vaid ka hoone õhutemperatuuri ja niiskust.

"Riigi Kinnisvara AS on visualiseerinud enamiku tema hallatavate majade soojussõlmede tööparameetrid riigi kinnisvara serverisse. Üks selliseid maju, millele Ecoterm soojasõlme tegi, on näiteks Kuressaare kohtumaja. Nii saab ühest arvutist paljude hoonete kliimaparameetreid jälgida," kõneleb Ahto Talving.

AS Ecoterm annab aastaringselt tööd kümmekonnale inimesele. Enamik on neist Kose valla elanikud.

"Eks see väljaõpe kohapeal toimu, meil on nii spetsiifiline tootmine," ütleb Ahto Talving. Kes aga sellesse firmasse tulnud, see on ka püsima jäänud. Kahekümne aasta jooksul on olnud ehk kakskümmend töötajat.