Eelarvepoliitika järjepidevus on üks olulisemaid stabiilsuse näitajaid. 2012.a eelarve koostamise eesmärgid on: jätkata senist eelarvepoliitikat, st hoida kogu protsess läbinähtavana ja kulutada maksumaksja raha säästlikult ja mõistlikult, eelarve prioriteetsete valdkondade määratlemisel lähtuda arengukavas püstitatud eesmärkidest.

Kõik vajalikud tegevused peavad saama vähemalt minimaalsel määral rahastatud, mis tagavad valdkonna jätkusuutlikkuse.

Eelarve kogumaht kasvab 5% ja on 2012. aastal 1 004 523 eurot. Toetusteks on planeeritud 58 926 eurot, tegevuskuludest personalikuluks 594 599 eurot ning majandamiskuludeks 313 446 eurot, muudeks kuludeks 35 761 eurot.

Üle poole eelarvest, 57% kuulub haridusele. Peale tegevuskulude planeerime ka küllalt olulisel määral investeeringuid, millest suurema osa võtab endale Goldenbecki huvikeskuse renoveerimine.

Kuigi lumi pole päriselt maha sadanud, on säilinud lootus, et küll ta ükskord ikka tuleb ja selle tarbeks on planeeritud koolile suusaradade tegemiseks uus lumesaan. Lisaks arvutipargi uuendamine nii koolis kui ka vallamajas ja haljastuseks murutrakor ning trimmer. Et kõik planeeritud investeeringud tehtud saaks, peame lisaks enda olemasolevale rahale ka natuke juurde laenama. Käesoleval aastal laenasime 112 200 eurot ja tuleval aastal veel lisaks 107 800 eurot. Laenukoormus on 363 808 eurot, mis moodustab eelarve põhitegevuse tuludest 36,3 %, kogu kohustuste jääk (laenud + rendikohustused) on 405 265 eurot, mis on 40,4% põhitegevuse tuludest. Kohalike omavalitsuste võlakoormuse piirmäär on kuni 60% põhitegevuse tuludest, Nii et ka sinnani on meil natuke ruumi minna.

Kuna uus, 2012. aasta eelarve on ülesehituselt põhimõtteliselt muutunud võrreldes varasematega, siis on selle võrdlemine eelnevate aastatega keeruline. Samas on uus ülesehitus loogilisem, ülevaatlikum ja läbipaistvam endisest. 2012. aasta eelarve ja tema menetlemise käik on avalikustatud Kullamaa valla kodulehel dokumendiregistris.

Rahulikku jõuluaega!