Osa ideedest regionaalminister Siim-Valmar Kiisleri laual on reaalsemad, teised praeguseks juba lõhki läinud.

Viljandi maakond:

Viiratsi vald tegi liitumisettepaneku Paistu, Pärsti ja Saarepeedi vallale ja sai neilt nõusoleku läbirääkimisteks. Siseministeeriumile andmeil on ühinemiskõnelustesse kaasatud ka Viljandi maavanem Lembit Kruuse. Seda põhjusel, et maavanema ülesannetesse kuulub maakonna tasakaalustatud arengu tagamine ning riigi esindaja osalemine läbirääkimistes loob eeldused positiivse lõpptulemuse saavutamiseks. Ühinemine kavandatakse lõpule viia järgmiste kohalike valimistega, seega 2013.

Valga maakond:

Valga linnal on kavas ühineda Hummuli, Karula, Taheva, Tõlliste ja Õru valdadega. Kuue kohaliku omavalitsuse kohta on koostatud ühinemise teostatavus-ja tasuvusanalüüs ning ühine arengustrateegia. Eesmärk on valida 2013. a. kohaliku omavalitsuse üksuste volikogude valimistel ühine volikogu.
Valga linnavalitsuse arendusnõunik Marika Posti sõnul ei ole antud hetkel siiski plaanis reaalse valdade liitmise tegevuskava väljatöötamisega alustada.

Järva maakond:

Möödunud aasta 25. novembril on Paide Linnavolikogu võtnud vastu otsuse, millega tegi kõigile Järvamaa omavalitsustele ettepaneku ühineda. Sellega nõustus vaid Koeru vald, teised pole veel siseministeeriumile oma otsusest teatanud.

Jõgeva maakond:

Jõgeva Vallavolikogu tahtis liituda Torma, Palamuse, Puurmani ja Pajusi vallaga, aga kõik omavalitsused vastasid eitavalt.

Põltsamaa Linnavolikogu võttis 26. oktoobril 2010 vastu otsuse, millega soovis Jõgeva maakonnas algatada Põltsamaa linna, Põltsamaa valla ja Pajusi valla ühinemise. Sellele ühinemisettepanekule vastas Põltsamaa vald eitavalt, ent soostus siiski sel teemal läbi rääkimisi alustama. Pajusi vald keeldus läbirääkimistest, ent avaldas soovi teha jätkuvalt koostööd Põltsamaa linnaga ja osaleda ühisprojektides.

Pärnu maakond:

Käesoleva aasta 22. veebruaril tegi Tootsi Vallavolikogu liitumisettepaneku Vändra vallale ja Vändra alevile. Sellele ettepanekule vastas Vändra Vallavolikogu eitavalt. Küll on oma nõusoleku andnud Vändra alev. Probleem on aga selles, et Tootsi vallal ja Vändra alevil puudub ühine piir - Vändra alevit ümbritseb Vändra vald.

Need on hetkel liitumisvariandid, mis 2011. aasta  juuni seisuga on siseministeeriumi kohaliku omavalitsuse ja regionaalhalduse osakonna laual.

Liitumisplaanid, mis muudaksid märkimisväärselt Eesti kaarti

Hiiumaal on juba mõnda aega arutatud teemal, luua üks suur omavalitsus. Siin on tarvis viie omavalitsuse konsensust. Aktiivsem pool on Kärdla linn, kuid vastu on olnud kord Pühalepa, kord Emmaste.

Järvamaal tulid 2008. aastal sarnase plaaniga välja Koeru, Järva-Jaani ja Ambla valla juhid, siiani ei ole sellest plaanist palju rohkem kuulda olnud. Variandina on kõlanud ka Koeru, Järva-Jaani ja Roosna-Alliku valla ühinemine. Loodud on mittetulundusühing Südamaa Vabavald, mille liikmed on Paide, Koigi, Väätsa, Roosna-Alliku, Imavere ja Kareda vald. Lisaks on plaani kaasatud ka Paide linn. Kui plaan luua selle koosluse põhjal uus omavalitsus teoks saaks, oleks seal ligi 16 700 elanikku. Vabavalla esindaja Ülo Ansberg ütles 2008. aastal EPL-ile, et maakonnas on jutuks olnud kõigi Järva omavalitsuste liitumine. Nii sünniks 38 000 elanikuga vald. "Me ei kiirusta, aga 2013. aastaks oleme kindlasti kuhugi jõudnud," lausus Ansberg ligi 3 aastat tagasi.

Lääne-Harjumaal tekkis aga 2009. aastal ideealge luua suur 30 000 elanikuga vald - Keila vald tegi üleskutse Keila linnale, Paldiski linnale, Padise vallale, Vasalemma vallale, Kernu vallale ja Nissi vallale. Võimas mõte pole siiski veel positiivset vastukaja leidnud.

Ida-Virumaal tegi Jõhvi vallavalitsus 2009. aastal ettepaneku Alajõe, Iisaku, Illuka, Kohtla, Kohtla-Nõmme, Mäetaguse ja Toila vallale, et luua ühine Alutaguse vald. Jõhvi soov oli saada ka osakest Kohtla-Järvest. Praeguseks on Jõhvi vallavanema Tauno Võhmari sõnul see plaan maha maetud. "Küll aga moodustasime viie valla (Jõhvi, Illuka, Toila, Vaivara, Mäetaguse) ühise Menetlusteenistuse, eesmärgiga vabastada ametnikud/spetsialistid aega- ja eriteadmisi nõudvast kohustusest. Kui see üksus edukalt toimima saab, on kavas järgmisena niiöelda ühise katuse alla viia ka riigihangetega tegelev spetsialist ja planeeringute ja geoinfosüsteemidega tegelevad töötajad. Elame näeme," räägib Võhmar.

Lääne maakonnas on kõneldud samuti täitsa uue nimega vallast. Noarootsi, Nõva ja Oru valdade liitumisel tekiks Rannarootsi vald.

Valga maakonnas võib aga juhtuda huvitav olukord. Eelpool mainitud kuue omavalitsuse liitumise kõrval on mõtteid liitumise osas mõlgutanud ka Tõrva linn ning Helme ja Põdrala vald, millele on viimane praeguseks käe ette pannud. Edasi fantaseerides võiks liituda ju ka Otepää, Palupera, Puka ja Sangaste, kes moodustavad kirde-Valgamaal maakonnas kena naabritepundi. Sel moel jääks praegusest 13 omavalitsusest Valgamaale alles kolm.

Viljandi maakonna eelpool mainitud nelja omavalitsuse liitumisplaanide edasiarendusena võiks mõelda, kas tulevikus võiks olla mõeldav ka Viljandi linna kaasamine sellesse liitu - moodustavad ju neli valda Viljandi ümber ringi. Siis tekiks ligi 26 000 inimesega omavalitsus. Pisike Kõpu vald tegi aga mõned aastad tagasi hulljulge ettepaneku moodustada kogu Viljandimaa territooriumist üks omavalitus. Pisut reaalsem on siin "mulgi valdade" Tarvastu, Karksi, Abja ja Halliste valla ühinemine, mis on samuti õhus olnud. Naabruses asub ka Mõisaküla linn, kes küll siiani ei ole plaanist huvitatud olnud.

Muudame ka maakondade piire

Osad ühteheitmisplaanid muudaksid aga Eesti kaarti ka selles osas, et need muudaksid maakondade piire. Ühel korral on selline asi juba juhtunud, kui Lääne-Virumaa sai Järvamaalt endise Lehtse valla. Selliseid plaane on peetud Meeksi, Orava, Räpina ja Veriora valdade vahel, mis korrigeeriks Tartumaa ja Põlvamaa piire. Midagi on susisenud ka Meremäe ja Värska vahel, mis omakorda liigutaks Võrumaa ja Põlvamaa piirjooni.

Nagu öeldud ei ole need kindlasti kõik ideed, mis aastate jooksul on omavalitsusjuhtide peades tekkinud. Võib-olla on kabinettides eelpool mainitud ideid veel edasi arendatud, aga avalikkuse ette pole need plaanid veel jõudnud.

Eelnev tundub lihtne, miks mitte need ideed ellu viia? Paraku käib liitumistega kaasas suur hulk emotsioone ning poliitilist võitlust. Vahel on lihtsalt hea mõtelda, et mis oleks kui...