Toila valla aladelt on Eesti Rahva Muuseumi kogudest võimalik leida erinevat materjali alates esemetest, fotodest, joonistest ja arhiivimaterjalidest. Vanimad fotod on aastast 1902 Pühajõe ja Päite külast, Toilast ja Vokast. ERMi välitööd on toimunud Toila valla aladel regulaarselt kuni 1970. aastateni, kus uurijad on kogunud peamiselt mere ja kalastusega (Gustav Vilbaste 1929, 1941, 1942, Luts, 1966, 1968) ja naiste käsitööga (Endla Jaagosild 1967) seotud materjale. Lisaks on piirkonnas olnud mitmeid aktiivseid kirjasaatjaid, kes on ERMi arhiivi saatnud sadu lehekülgi materjale kohalikust eluolust.

2010. aastal toimusid välitööd Mäetaguse vallas, kus viimastel tööpäevadel tuli ERMi juurde Jaak Eelmets ning ulatas meile tolmuse kasti fotonegatiividega. Eesti Kultuurkapitali toetusel 16 000 fotonegatiivi digitaliseeriti ning selgus, et see sisaldab kaadreid Ida-Virumaa, Toila ja Viru Ranna kolhoosi tegevusest aastatel 1980-1991, olles sellisena omanäoline ja väärtuslik kroonika 11 aastast Eestimaal. Sama aasta sügisel kutsus Toila vald ERMi järgmistele välitöödele enda juurde, et kaasaja ja viimaste aastakümnete elu-olu uurida ning loomulikult Jaak Eelmetsa fotodele koos kohalike elanikega kirjeldusi luua ning inimesi tuvastada.

ERMi fotokogu on üks Eesti suuremaid, ulatudes üle 250 000 kaadri. Pea igast Eestimaa piirkonnast ja külast-talust, kuhu on välitööd 100 aasta jooksul viinud on võimalik leida fotosid, esemeid, jooniseid või kirjeldusi.

Augustis seati Toila vallavalitsusse Jaak Eelmetsa abiga sisse fotodele legendide tuvastamiseks staap ning tehnika, kus nädala jooksul käisid paarkümmend inimest piltidel inimesi tuvastamas ja fototalgutel tööl. Mõnigi kord helistati tuttavatele, et nad nimesid aitaksid meenutada, tuldi tagasi ja tehti parandusi, võeti kaasa õhtuseks kodutööks fotosid. Vanad fotod töid meelde unustatud sündmusi. Paljud kaadrid on jäänud inimestel ka senini nägemata ning nende emotsionaalsus oli kõrge.

Kohalike abiga said fotod korralikud legendid, inimesed fotodel tuvastatud ning loodi uhke fotopank, mis 2012. aastal saab sisestatud Muuseumide Infosüsteemi MuIS ning kõigile uudistajatele veebipõhiselt kättesaadavaks veebilehelt www.muis.ee.

Samal ajal olid ülejäänud vallas ratastega, jala ja autodega liikumas kümmekond Eesti Rahva Muuseumi töötajat ja Eesti ülikoolide etnoloogia ja antropoloogia tudengit, kaasas diktofonid heli lindistamiseks, fotoaparaadid pildistamiseks ning videokaamerad liikuva pildi jäädvustamiseks, GPS koordinaatide tuvastamiseks ning mitmed kõvakettad ja terad digitaalse materjali säilitamiseks.

Toila elanikud võtsid uurijad vastu suure sõbralikkusega ning palju tunde vestlusi ja pühendumist lõid põneva arhiivi, filmi, ja fotomaterjali, mida uurijad ja huvilised nüüd ja tulevikus saavad kasutada. Hea meelega räägiti oma elust, valla ja piirkonna tegevusest ning anti muuseumis koht endale olulistest asjadest. Välitööd on kui kohaliku mineviku ja oleviku väärtustamine, unustatud ja argiselt ebaolulised tegevused ja sündmused saavad tähenduse ning muudavad ka inimesed sellest uhkemaks.

Lisaks uuriti Toila kui suvituskeskuse tõttu Toila SPAd, räägiti suvitajatega Toilas ja ümbruskonna suvilakooperatiivides, uuriti Viru Ranna tööelu ning võeti osa kalameeste igapäevastest tegevustest sadamas ja merel. Tähelepanuta ei jäänud ka omaaegse Toila ja Voka kolhoosielu, räägiti eluga hakkamasaamisest ja muutustest 1990. aastatel ning praegusest Euroopa Liidu mõjust inimeste argielule. Otsiti kaasaja kultuurielu paremaid külgi ning uuriti noorte maailmavaadet, religioonielu ja Toila toidukultuuri.

OÜ Viru Rand tšehhis valmivad vürtsikilude pakid. Foto Anu Ansu

OÜ Viru Rand tšehhis valmivad vürtsikilude pakid. Foto Anu Ansu Välitööd saavad toimuda vaid koostöös paljude toetajatega, kes aitavad välitööde toitlustamisel ja sisulise tegevuse lahendamisel. Sel korral toetasid välitöid Toila vallavalitsus ja Eesti Kultuurkapital ning paljud ettevõtted kellele kuulub meie tänu - Regio AS, Toila SPA hotell, OÜ Luha AV Näpsid, Karja Pagariäri OÜ, Grüne Fee Eesti AS, Budget OÜ mysli.ee, PÜ E-piim, OÜ Viru Rand.

1902, kalasuitsetajad Toila rannas. ERM Fk 114:69, autor teadmata.