Paljudes suurtes linnufarmides on sulelised kogu aeg hoones kinni, aga mahelinnud peavad saama õue jalutama. Mul on lauda juures mitu aeda, kus linnud vabalt ringi liiguvad. See tähendab muidugi ka rohkem valvamist, sest õues pääsevad nii kullid kui rebased lindudele paremini ligi ja ka haigusteoht on suurem. See on üks mahepõllumajanduse riske, millega tuleb arvestada. Muidugi peavad mahelinnud sööma mahetoitu, kuid sellega pole meil muret, sest mahevili tuleb oma põldudelt. Oluline on ka oma tapamaja olemasolu. Kui linnud tuleb mujale tapale saata, jääb kasum väga väikeseks. Nõuded tapamajale on aga kõrged. Otsustasin siiski teha selle investeeringu ja nüüd on meil oma laudas nõuetele vastav tapamaja olemas ning sealt tulevad müügiks roogitud ja puhastatud linnukered.

Kui palju linde Sul praegu on?

Broilerkanu on mul Roni laudas umbes 1000 ja parte 3000, sellega olen praegu Eesti suurim pardikasvataja.

Kas mahe on tulusam?

Tänavu pole miski väga tulus, sest vilja- ja rapsihinnad on alla läinud. Ähvardatakse ka mahetoetuse vähendamisega. Aga ma ei viljele mahepõllumajandust suuremate toetuste pärast, vaid pigem ikka põhimõtte pärast. Ega ma ise ka taha poest e-ainetega tooteid osta. Võimalusel valin alati mahetoote. Eesti pardiliha ju poes peaaegu ei olegi, seda tuuakse meile Ungarist ja Poolast. See andiski tõuke mahelinnukasvatuse alustamiseks.

Siiski viljeled ka tavapõllumajandust.

Jah, see on riskide tasakaalustamiseks.

Praegu lähevad kõik Sinu broilerid ja pardid lihaks. Kas oled mõelnud ka mahemunade tootmisele?

Ma ei välista midagi.

Kust sa tibud hankisid?

Esimesed pardipojad toodi Tšehhimaalt, broileritibud aga tõin Viljandimaalt Saarepeedilt. Edaspidi plaanin osa parte põhikarja jätta, et saaks oma lindude munadest tibud kätte.

Millised on Su tulevikuplaanid?

Praegu rekonstrueerin Suislepas veel üht lauta, kuhu plaanin kevadeks linnud sisse tuua. Kas sinna tulevad pardid, kanad, haned või muud linnud, ei ole veel teada.

Sügisel alustan ka Leebikus ühe lauda kordategemist. Suislepasse Õhne jõe luhale tulevad peagi herefordi tõugu lihaveised, kokku plaanin võtta 40 looma.

Kuidas korraldad müügitööd ja reklaami?

Siiani pole sellega kuigi palju vaja tegeleda olnud, sest olen siiani peamiselt vilja kasvatanud ja sellest olen alati hästi lahti saanud. Nüüd aga, kui juba on müügiks ka linnuliha, tuleb sellele rohkem tähelepanu pöörata. Praegu tegeleb selle valdkonnaga mu elukaaslane. Põhitöö on veel ees.

Kui palju inimesi tänu Sinu uutele ettevõtmistele tööd on saanud?

Roni laudas on kaks talitajat, tapmispäevadel tuleb veel paar inimest appi. Herefordide jaoks ma lisatööjõudu palkama ei pea, sest suvel vajavad nad väga vähe hooldamist ja talvel saavad nendega siis tööd minu töölised, kes suveperioodil põllutöödega tegelevad.

Kust ja kuidas kohalikud inimesed Sinu toodetud mahelinnuliha osta saavad?

Meie linnuliha on müügil üle Eesti mahe- ja ökopoodides ning taluturgudel. Ka mõni restoran on meie pardiliha tellinud. Lähim müügikoht on Viljandis Rohelise maja pood. Aga kohalikud inimesed saavad lihakeha kätte ka siitsamast lauda juurest, enne tuleb lihtsalt teada anda, kui mitu lindu vaja on.