Esmalt hakkas aretustööga tegelema doktorikraadiga teadlane Maia Raudseping, kes praegu pensionipõlve peab. Pikaajalise aretustöö tulemusel valmis esimene eestimaine sojaoasort. “Enn Kaljo kodukanti silmas pidades soovisime sordile nimeks panna "Saaremaa". Plaan ei läinud läbi, sest Hispaanias on juba sojaoasort "Sarema". Nii valisime ilusa ja hästi meeldejääva nime "Laulema",” rääkis Lea Narits.

“Järjepideva aretustööga tegelemist soodustas vastava toetusmeetme avamine ja Eesti Sojaliidu huvi saada eestimaine sojaoasort, mida saaks kasvatada ja kasutada kohalikus tootmises,” lisas teadlane.


“Seemne omadusi tuleb tunnustatud seemnekasvatajate juures katsetada, seepärast tuleb sojaoa "Laulema" seeme plaani kohaselt turule 2016. aastal. Eestis valmistatakse sojatooteid Raplamaal Märjamaa vallas asuvas osaühingus Bon Soya. Eestimaise sojaoasordi aretamine võimaldab seal kasutusele võtta kodumaise tooraine,” ütles Eesti Sojaliidu juhatuse liige Urmas Matsalu.

Loe pikemalt Vooremaast.