Linlaste seas Võru Linna Lehe ja linnavalitsuse veebilehe vahendusel läbi viidud küsitlus näitas, et hääletanutele meeldis enim Kubja ja Kose teelõigu rekonstrueerimine.

2010. aasta novembrikuus sai maanteeameti Lõuna regiooni eestvedamisel teoks suuremahuline tee-ehitus, mille valmimist olid võrulased juba aastaid oodanud.

Kubja-Kose rekonstrueeritud teelõik on muutnud Võru linna lõunaväravad kaasaegseks ja kauniks tänu haljastuse, sademevee kanalisatsiooni, uute elektri- ja sidekaablite terviklikule lahendusele. Jalakäijate ja sõidutee kõrvale on valminud ohutu liiklemisvõimalus jalgratturitele. Raudtee ülesõidukoha ristmikul reguleerib liiklust Võru linna ainuke valgusfoor.

Kubja-Kose teelõigu ehitus oli maanteeameti projekt kogumaksumusega 64 miljonit krooni, Võru linna osa selles oli 1,5 mln krooni. Tee-ehitust finantseeris Euroopa Regionaalarengu Fond.

Kultuuri- ja haridusasutus 2010 – Dr. Fr. R. Kreutzwaldi Memoriaalmuuseum

150 aastat tagasi kirjutas võrulane Kreutzwald Eesti eepose “Kalevipoeg”. 1941. a asutati

19. sajandil Kreutzwaldile kuulunud majavaldusse muuseum. Arsti ja kirjaniku Fr. R. Kreutzwaldi elu ja loomingut tutvustavad püsinäitused tema kunagises elumajas, kõrvalhoonetes, aidas, tallis ja saunas.

Muuseumis toimuvad kontserdid, teatrietendused, muuseumitunnid ning näitused kannavad ühte eesmärki – hoida Kreutzwaldi pärandit kui Eesti kultuuri ja meie rahvusliku iseolemise olulist osa.

Lugemisaastal 2010 korraldas muuseumipere rahvuseepose “Kalevipoeg” kaanest-kaaneni läbilugemise. Kahekümnel korral luges 270 inimest eepost eesti, saksa, soome ja vene keeles.

Aastaid on Kreutzwaldi maja head hoidjad rikastanud traditsioonilisi Võru linnapäevi arvukate omapäraste ettevõtmistega. Muinasjutu- ja mängutunnid, aiapiknikud ja käsitöö õpitoad võidavad järjest enam Võru linnakodanike ja linna külaliste südameid.

Ettevõte 2010 – Cristella VT OÜ

Võrus Pikal tänaval maitsvaid pirukaid ja saiakesi tootvas ettevõttes Cristella VT OÜ töötab 180 inimest. Praegu on Cristella üks suuremaid tööandjaid Võrus.

2010. aastal tegi Cristella märkimisväärseid investeeringuid, laiendas oma tootmist ja suurendas ekspordimahtu. Aastakäibest – 8 mln eurost – 10 protsenti annab eksport Lätti, Leetu, Poola, Soome ja Rootsi

Külmutatud Cristella tooted on vallutanud kogu Eesti turu. Võrus toodetud Cristella kukleid pakutakse nii maal, merel kui õhus Tallinna restoranidest, Tallinki laevade ja Estonian Airi lennukiteni välja.

Mittetulundusühing 2010 – MTÜ Võru Vanatehnikaklubi Vänt

2006. aasta detsembris loodud vanatehnikaklubi on väga koostööaldis partner. Klubi Vänt osalemisrõõmu on aastaid saadud nautida Võru linna suurüritustel. Klubi atraktiivne autopark ja tore meeskond on ilmestanud Võru linna sünnipäevaüritusi päevaüritusi ja oluliste objektide avamist. Vänt on abistanud politseid oma ühiskondliku miilitsapatrulliga ja naerutanud pulmarahvast noorpaaride testimisega pulmaväravate ees.

Klubi ettevõtmised on harivad ja elamusterohked. 2010. aasta vanavara täika ja näitus, vanasõidukite suursõit ning võrride võidusõit Võru linnapäevade ajal pakkusid huvi nii suurtele kui väikestele tehnikahuvilistele.

Vanatehnikaklubi Vänt hiilgavatel ideedel pole otsa ega äärt: alles avastatakse end uunikautode kõrvalt võrridemaailmas, kui juba seatakse sihte ümber Peipsi järve rallisõiduks. Ühes Eesti nurgas kaigub liiklust korraldav miilitsahääl, teisal aga pauguvad ehtsad kahurid. Möödunud sajandi atribuudid annavad humoorika hariva ajalootunni.


Vanatehnikaklubi juhatuse esimees Raivo Ojaveer

Uus tulija 2010 – ERR-i korrespondendipunkt Võrus

Eesti Rahvusringhäälingu korrespondendipunkti asutamist on Võrru oodatud pikisilmi ja kaua. Lõpuks on kagueestlaste unistus täitunud.

Korrespondendipunkti loomisega on Kagu-Eesti nüüd võrdne teiste piirkondadega. Iga omapärase teo, nähtuse ja sündmuse erakordsus jõuab üleeestilisele teleekraanile tuhandete vaatajate ette.

Igakuiselt saadab korrespondent Igor Taro Võru maavalitsuse majas asuvast stuudioruumist Aktuaalse Kaamera huviorbiiti umbes 20 uudislugu Põlva- ja Võrumaalt.

Samast stuudiost on ajakirjanik Sulev Valner juhtinud Võru Vikerraadio saadet “Rahva teenrid”.


ERR-i Võru korrespondent Igor Taro

Kultuuritegelane 2010 – Silvi Jansons

Kultuurimaja Kannel harrastustegevuse juht töötab Kandles aastast 1988.

Koostöös Kandle  kollektiividega ja tema poolt asutatud papa Kreutzwaldi õueteatriga on Silvi aidanud luua muusika-, tantsu- ja sõnalavastusi, olles tihti nii projektijuht kui pealavastaja. Harrastusnäitlejana on Silvi üles astunud nii mõneski Võrus lavastatud teatritükis.


Silvi Jansons

Lõppenud 2010. aasta tegemistest võib meenutada:
• Eesti Vabariigi 92. aastapäeva kontserti;
• Võru linna sünnipäeval etendunud vabaõhulavastust “Variatsioonid Tamula rannal”;
• Võru linna jõulupuu tulede süütamise tseremooniat;
• harrastuskooride kontserti “Lahinguta laululust”, mille peakorraldajaks-lavastajaks oli Silvi. Silvi on aktiivne heade organisaatorivõimetega inimene, kes on nõudlik nii enda kui teiste suhtes. Ta on silma paistnud omapäraste lavastuste ja uuendusmeelsete loominguliste projektide generaatorina. Mõned peavad teda Võru traditsioonide uurijaks ja kultuuri järjepidevuse kandjaks. Folkloorifestivali Baltica 2010 kunstinõukogu andis Silvi Jansonsile kõrgema kategooria jutuvestja tunnistuse.

Sporditegelane 2010 – Merike Õun

Võrumaa Spordiliidu tegevjuht Merike Õun on toonud Võru harrastusspordi liikumisse uue hingamise.

Tema eestvedamisel on käivitatud aina populaarsust koguv Eestimaa spordiliidu Jõud aasta parimaks kohalikuks spordiürituseks tunnistatud Võrumaa mängud.

Tänu Merikese initsiatiivile ja eeltööle anti Võrule õigus korraldada 2013. aastal 12-ndad Eestimaa talimängud.

Hämmastavalt paljude spordiürituste peakorraldaja ja eestvedaja Merike Õun toetab nõu ja jõuga kümneid teisi ürituste korraldajaid.

Tema positiivset energiat ja asjatundlikku abi on tunda saanud kõik Võrumaa spordiklubid ja inimesed, kes on vähegi ilmutanud soovi ja omaalgatust spordi vallas midagi korda saata. Märkimisväärne on Merikese panus Võru sõpruslinnade spordimängude korraldamisel.

Tervishoiu- ja sotsiaaltöötaja 2010 – Ülle Lehtna

Nöörimaa tugikodu vanem-avahooldustöötaja Ülle Lehtna on oma tänuväärset tööd teinud juba 18 aastat.

Ülle oskab lahendada ka kõige keerukamaid olukordi, mis tema töös võivad ette tulla. Ülle lahendab iga olukorra mõistva tähelepanelikkusega tänu suurele empaatiavõimele.

Ülle on alati olemas ja leiab aega igaühe jaoks ka kõige raskematel hetkedel.

Teda iseloomustab südi algatusvõime. Ülle suhtumine igasse memmesse-taadisse ei erine suhtumisest oma pereliikmetesse. Ülle Lehtna oskab leevendada hoolealuste tervisemuresid. Ülle soovib ja töötab selle heaks, et kõigi päev oleks elamist väärt, et igast elatud päevast saaksid inimesed rõõmu tunda.


Ülle Lehtna

Ettevõtja 2010 – Andri Needo

Andri Needo on 1992. aastal asutatud projekteerimis- ja ehitustöödega tegeleva aktsiaseltsi Kurmik juht ja aktsionär.

Majanduslikust raskest seisust hoolimata saab Kurmiku 2010. aasta arendustegevust lugeda väga kordaläinuks.

Kurmik pälvis suuremat tähelepanu passiiveramu ehitamisega. Passiivmaja on tööstuslikult toodetav ja väga soojapidav ning moodsate kliimaseadmetega, mis aitavad maja küttekulusid kuni kümnekordselt kokku hoida. Esimese eksperimentaalmaja ehitas Kurmik Parksepa lähedale.

Maja püstipanek tõestas, et ühe passiivelamu ehitamine pole raketiteadus, vaja on vaid teadmisi ja head tahet oma tööd hästi teha.

Tegija 2010 – Olerex AS

Olerex alustas oma tegevust 16 aastat tagasi just Võrus – seega on 2010. aasta novembrikuus Võrus avatud uus Olerexi kaasaegne teenindusjaam sümboolse tähendusega ja ühtlasi suurim ettevõtte masujärgne investeering.

Avatavas bensiinijaama mugavas poes on lai esmatarbe- ja hooajakaupade valik nii autojuhtidele kui autodele. Tähtsal kohal on valmistoidud ja kuumad joogid – pika teekonna väsimuse peletajad. Tankla juurde kuulub kaasaegse tehnoloogiaga autopesula.

Paljude klientide poolt on heakskiidu pälvinud ülitäpne digitaalne rehvide pumpamise seade. Uue jaama teenuste nimekirjas on veel palju teisi teenuseid. Teenindusjaam pakub tööd seitsmele inimesele.
_______________
Fotol: Esimene rida vasakult: linnavolikogu esimees Erki Saarman, ERR-i Võru korrespondent Igor Taro, Merike Õun, Andri Needo, vanatehnikaklubi Vänt juhatuse esimees Raivo Ojaveer, Cristella VT OÜ juhatuse liige Margit Rahuoja, Dr. Fr. R. Kreutzwaldi Memoriaalmuuseumi direktor Siiri Toomik ning linnapea Ülo Tulik. Teine rida vasakult: Silvi Jansons, AS-i Olerex avalike suhete juht Maily-Maria Kiviselg, Ülle Lehtna, maanteeameti Lõuna regiooni asedirektor Tasu Prangli.