Vallavolikogu esimees Olev Liblikmann tervitas kohaletulnuid ja analüüsis Eesti praegust olukorda laiemas plaanis: „Kohati tundub, nagu oleks meil meie suur eesmärk kaduma läinud.

Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik on öelnud, et ega väljarändamine ei lõpe enne kui meie majanduslik tase on edukamate riikidega võrdsustunud. Nii lihtne see ongi! Aga kui ära minnakse, kes seda majandust siin siis tõstab? Eesti riik peab püsima jääma! Ja ta jääbki, kui me kõik seda tahame. Paljuski võivad abiks olla ka Rahvakogult tulnud ettepanekud, kui olulisemad neist suudetakse seadustada."

Vabadussõja mälestussamba juurest suunduti seltsimajja, kus naisselts kostitas pidupäevalisi tee-kohvi ja õppekeskuses valmistatud tordiga.

Selleks ajaks oli kell lähenenud 13.00-le ning haridusja kultuuriosakonna juhataja Aare Treial oli valmis piltidele jäädvustama Eesti Minutit. Ta jõudis teha päris mitu võtet ja saatis need Eesti Rahva Muuseumile talletamiseks.

Pärast seda pöördus pea saalitäie rahva poole pidupäevakõnega vallavanem Indrek Kesküla, kes tõi välja igaühe olulisuse Eesti homse näo kujundamisel: "Õnnelikud on need inimesed, kes tunnevad ära hea ja püüdlevad selle poole. Eestlased on valinud oma hea, nad on valinud Eesti Vabariigi.

Meie ajalugu kohustab meid vaatama ettepoole, aga me peame vaatama ka enda sisse, sest väikerahva vabadus ja omariiklus on unikaalne nähtus. Me vajame igat kätepaari, et meil ka aastasadade pärast oleks võimalus Eesti lipu värve nautida ja uhkusega hümni laulda. Jagagem oma kodumaa tunnet tänasel talvepäeval oma perede ja sõpradega ja rõõmustagem koos vabariigiga. Olgem tugevamatena toeks nõrgemaile. Mingil moel oleme me ju kõik võtmeisikud Eesti Vabariigi homse näo kujundamisel."

Aktuse käigus anti Väike-Maarja seltsimaja juubeliraamatu koostajale ja kodukoha loo väärtustajale Marju Metsmanile üle valla Aasta Tegija 2012 tunnistus, auhind - klaasikunstnik Riho Hüti teemakohase maalinguga vaas ning äsja ilmunud esinduslik raamat - Eesti Vabariik 95.

Oma pöördumises aktusel osalenute poole ütles valla Aasta Tegija 2012 Marju Metsman: „Muuseumis töötades viibin maailmas, kus kohtuvad mitmete inimpõlvede lood, kohtuvad väärtused, mille najal Eesti riik ja rahvas rasketest aegadest läbi on tulnud, end läbi mõelnud ja läbi laulnud.

Hoitud kultuuripärandit mõtestades ja aegade tarkusi ammutades muutume rikkamaks. Teadmine, mis enne meid on olnud, aitab meid ajas edasi, õpetab inimlikkust ja tuletab meelde, et aeg, mis meile on antud, on laenuks saadud ja kord saab see otsa. Olen teinud tööd ja püüdnud anda parima omas ajas. Vahel väsinudki, kuid uuel hommikul tegevuste juurde tagasi pöördunud, ükskõik kui emotsionaalselt raske see on olnud. Mul on hea meel, et olen midagi olulist kogukonna heaks teha saanud ja teised on seda hinnanud. Sama hea meel on mul teadmisest, et olen noorim Väike-Maarja valla Aasta tegija tunnustuse saaja läbi aja. Selles on lootust."

Tänukirja ja raamatuga Eesti Vabariik 95 tunnustati EELK Väike-Maarja kogudust 2010. a tormituultes murdunud Väike-Maarja kiriku tornikiivri taastamise eest. Öeldi tänusõnu selle eest, et kiriku tornikiiver on taas oma kohal ja kaunistab Väike-Maarja siluetti.

Aktusel tunnustati valla eelmise aasta paremaid sportlasi. Paremad valiti välja viies kategoorias: parim mees, paim naine, parim võistkond, parim spordiaktivist ja sportlikum perekond. Paremate valimisel olid kõik soovijad saanud oma sõna kaasa öelda ning oli tunda, et nii mõnegi parema selgitamise puhul oli vaekausi kallutamisele kaasa aidanud tugevam paikkonnavaim.

Valla 2012. aasta parimateks sportlasteks tunnistati:
- parim meesportlane - Rivo Täheste
- parim naissportlane - Geidi Kruusmann
- parim võistkond - Triigi küla võrkpallivõistkond
- parim spordiaktivist - Väino Stoltsen
- sportlikum perekond - Geidi Kruusmann ja Getrin Raudsepp

Kontserdiga esinesid aktusel Väike- Maarja muusikakooli õpilased ja lasteaialapsed. Lasteaialaste kodumaa sünnipäevateemaline esinemiskava tekitas kuulajais väga üleva tunde ja lõi tõelise pidupäevameeleolu.