Teada on, et pärandi teadlik märkamine ja tajumine ei tule üldsegi iseenesest. Ka selleks on teadmisi ja tajumisoskust vaja. Vanemate kohuseks ja ka uhkuseks on nende päritolutunnetus, mis kohustab enda päritu edasi pärandada lastele ehk kõigil lähedastel sellest osa saada.

Eeloleval aastal otsimegi ennast oma kultuuris, et pärijad ja päritu endid ära tunneksid, et me teaksime, kes me oleme ja kust pärit oleme. 22. veebruaril tunnustati Eesti Vabariigi 95.aastapäevaks väljaantud raamatuga „Eesti Vabariik. Maa. Rahvas.

Kultuur" meie pärimuskultuuri kandjaid: Zoja Kaldat, Peep ja Liis Joosti, Vaike Põldemaad, Viktoria Saarsalu, Aija Ambrozevitsit, Anneli Karmat, Jaanika Alliksood, Merike Sõmermaad, Made Taltsi, Malle Roobat ja Leili Valdast, kes on meie valla ajaloo- ja kultuuripärandit ning käsitööoskusi elus hoidnud ning noorematele jaganud.

Elerin Raadikut Koordist ja perekond Musta Kirisaare külast tunnustati selle eest, et nad on restaureerimistöödega säilitanud vanade hoonete omapära ja kasutanud selleks autentseid materjale. Järvamaa infoportaali andmetel toimub just septembris rida sündmusi, mis on pühendatud pärimusaastale.

Need on: jalgrattamatk kultuskivide radadel, kus tutvutakse kultuskivide asupaikadega ja kuulatakse Roosna- Alliku Rahvamaja näiteringi esituses legende nende saamisloost.

Memme- taadi lugude raames kogutakse jutte, legende ja pärimusi Roosna- Alliku vallast ning esitletakse neid ühisel rahvapeol.

Pärandesemete näitusel esitletakse vanasid majapidamis-, käsitöö- ja põllutööriistasid ja sügisnäitusel saavad oma aiasaadusi demonstreerida tublid aednikud.

Ilusat ja toimekat pärimusaastat kõigile!