Reedel jõudsid Lümandasse ka Eestimaa põhja- ja lõunatipu esindajad Pranglilt ning Mõnistest. Päevateema oli tõsine: Hävitatud Eesti Kodu mälestusmärgi lääneseina rajamisele nurgakivi panek Atla külas koolimaja varemetel koos Murtud Rukkilille Ühinguga ning Vanatare näiteringi poolt R. Saluri näidend „Minek" Leedri küla küünis.

Kohtumise tippsündmuseks sai siiski laupäevaõhtune Taritu 50. laulupidu, mis algas piduliku sissemarsiga, jätkus taritulaste ning külaliste etteastetega ning lõppes tantsuõhtuga ansambli „Kukerpillid" saatel.

Pühapäeva hommikusse jäi hüvastijätutseremoonia, mis meie ühiseks rõõmuks muutus sujuvalt kohtumiseni- tseremooniaks: saime salamisi oodatud kutse kohtuda järgmisel aastal Viimsi vallas ning Prangli saarel.

Kutset edasi andes tunnistas Prangli saare kultuurijuht Carmen Ott, et kolme aasta eest kelleltki tundmatult Katrin Roobilt e- maili saades, tekitas pakutud idee- osaleda projektis, mis tipneks nelja valla kultuuri- ja seltsielus osalejate kokkusaamisega, küllaltki suuri kõhklusi. Kas üksteisele täiesti tundmatud inimesed, kes elavad riigi erinevates nurkades, ikka suudavad ühiselt vähegi vettpidava ürituse korraldada? Mida see paaripäevane kokkusaamine meile annab?

Tänaseks on kõhklused ammu hajunud. Tipuvaldade kohtumised on aga kujunenud osalejate jaoks aasta suursündmuseks. Nelja valla kultuurirahvast on hakanud kujunema üks meeskond.

Ja kui Lümanda- reisiks bussi kogunedes hetkeks tundus, et kuskil taidlejate ja kotivirnade vahel on bussi salaja sisenenud ka üks nähtamatu, aga teravate okastega siil, siis kolme järgneva päeva jooksul oli nähtamatu okaskera asendunud meeskonnavaimuga: meie, Vaivara vallarahvas. Aitäh kõigile osalejatele - sellise meeskonnaga on töötamine puhas rõõm.

Usun, et kogu reisiseltskond ühineb minu tänusõnadega küllakutsujatele, tänu kellele veetsime Saaremaal selle aasta ilusaima nädalalõpu: väsimatu vallavanem Jaanika Vakker, projekti kindlal käel (kuigi valutaval jalal) juhtinud arendusnõunik Katrin Trumann, Taritu rahvamaja juht, „naeratusega sündinud" Aili Salong ning Lümanda rahvamaja hoolitsev perenaine Ulvi Põld, kelle hool külaliste heaolu eest ei raugenud ööl ega päeval.

Tuulikud on osa Saaremaa imeilusast maastikust.

Kolme päeva sisse mahtus veel kolm ekskursiooni, kus tutvusime Kuressaare linnaga, Saaremaa rannaküladega, jagunesime huvigruppideks ning uurisime Lümanda vallarahva tegemisi kiviaedade ladumisel, turismitalude loomisel, lambakasvatusel, tõrva- ja lubjaahjude iidsete kasutusviiside taastamisel....

Suur aitäh kõikidele giididele, kokkadele, koolirahvale ning igaühele, kes aitasid neid päevi meeldivaks muuta!

Juba septembris asume koostama 2012. aasta kultuuriürituste kava. Sellega on valmistumine Prangli- reisiks alanud.