Kohaliku rahva soovil ja vallavanem Mart Tilga vastutulemisel avati neli aastat suletud Haimre rahvamaja uuesti. Asusin siia tööle 1999. aasta jaanuarist. Maja olukord oli kohutav: „Paras buldooseriga kokku lükata," arvas volikogus istuv Varbola mees. Mart Tilk usaldas mind tööle võtta vaatamata sellele, et Märjamaa rahvamaja neljast töökohast kaotati üks - mittesobiva töötaja Eha Kaljusaarega.Tol korral peeti seda väga suureks uuenduseks, kordasaatja oli rõõmus, asi tehtud. Natuke muret valmistasin ka tegijameestele, sest juriidiliselt oli mul õigus edasi töötada, aga et ma oma õigusi ei hakkaks nõudma ja vaikselt lahkuks, nõuti minult paberile allkirja. Allkirja ma ei andnud, tulin vaikselt ära. Lea Purga, tollane Raplamaa kultuuritööspetsialist, ei jõudnud ära imestada, et ma sellises „peldikus" tahan töötada. Seadsin eesmärgiks, et kodukandi rahvas peab saama korraliku kooskäimiskoha. Nüüd on see saavutatud, aga „tegijamehed" ka kohal, et alustada lammutamist.

Kas Eha Kaljusaarest on vaja lahti saada? Lahkun ise vaikselt, nagu tookord, aga palun ärge võtke minu inimestelt maja, sellise kulu ja kirjadega, nagu ta meil praegu eksisteerib, jätke ometi maainimestele midagi ehedat. Kaksteist aastat on töötatud Haimre rahvamajas selle nimel, et saavutada praegune tulemus.

Seda on tehtud südamega, arvestamata töötunde, kasutades heade inimeste annetusi ja abikäsi maja kasulikumaks ja hubasemaks muuutmise nimel.

Olen väga tänulik kodukandi rahvale, kes mind alati on toetanud. Haimre rahvamaja väärtuseks on kultuurilugu, mida on põlvest põlve jäädvustatud ja mis on ainulaadne kogu vabariigis. Külastajad on vaimustuses meie majast, ehedast maarahvamajast, Märjamaa vallale kuuluvast majast. Sellest sügisest saime oma katuse alla koduloomuuseumi.

Mõtted liiguvad projektide rahastamise abil käsitöötoa väljaehitamise suunas. Kui majalt võetakse ära oma eelarve kasutamise õigus, on see maja surm. Te võite seda serveerida nii- või naapidi, aga eelarve kasutamise oskus majandamisel loob tulemuse. Olles Märjamaa rahvamajaga ühises katlas, siis vaatamata esialgsetele ilusatele lubadustele, neelab Märjamaa suuurema lõuatäie ja väiksed lakuvad näppe. Märjamaa Valla Rahvmaja Haimre ruumid kaotavad iseotsustamise õiguse, sest tegevust suunatakse keskelt.

Kahe aasta pärast on kõik hääbunud. Rahvas küsib, mis toimub? Nüüd võtavad meilt rahvamaja! Miks on tekkinud selline teema? Põhjuseks tuuakse Loodna Sihtasutus, et vaja on luua vallas kultuurialane ühtsus nagu raamatukogudega tehti. Raamatukogu ei saa võrrelda rahvamajas aset leidva tegevusega. Loodna vald kaotas juba enne Märjamaa vallaga ühinemist oma rahvamajad.

See oli nende tookordne otsus, rahvas leppis sellega. Märjamaa vallaga ühinemisest saati käib aeg-ajalt ohkimine oma sihtasutuse pärast. Tähendab - selline kultuurikorraldus ei õigusta. Sel sügisel muutus teema eriti aktuaalseks.

Septembrikuu alguses toimunud rahvamajade töötajate kokkusaamisel, millel osalesid ka Loodna vabaajakeskuse naised, oligi põhiteemaks koondada kõik Märjamaa rahvamaja katuse alla. Mina ei saanud algul üldse asjale pihta, aga tegijameestel oli kõik selge. Pakkusime Piretiga (Varbola rahvamaja juhataja) välja mõtte teha Sipa mõisasse rahvamaja, kus juhatajana hakkaks tööle praegune Loodna sihtasutuse esinaine.Tema oli sellega väga päri. Meid ei võetud kuulda, leiti et aeg nõuab kaasajastamist, lööme kõik Märjamaa rahvamaja katuse alla kokku, tekitame senisele majapersonalile lisaks veel mõne koha juurde ja nimetame Märjamaa Valla Rahvamajaks.

Meilt (Haimre, Valgu, Varbola rahvamaja) küsiti, miks teile rahvamaja juhataja nimi nii suurt tähtsust omab? Nimi ei omagi tähtsust, tähtis on olla iseseisev, et säilitada koha väljakujunenud omapära mõeldes Märjamaa valla tunnuslausele, kuhu on hea tulla ja kus on isu olla. Haimre on selle saavutanud ränga tööga, seda on tehtud kogu hingega, siin ei ole mõeldud palga suuruse peale.

Lugupeetud volikogu liikmed, külastage enne otsuse tegemist Haimre, Varbola ja Valgu rahvamaja inimesi ja Loodna Vabaajakeskuse esindajaid. Meie tahame hoida eesti rahvakultuuri maainimeste keskel. Palun kuulage ka meie inimeste arvamusi, ärge jätke meid hingevalus hüüdja häälena karjuma taeva poole!