Kui aastaid tagasi oli konkurss Lohusuu kooli direktori kohale, siis kirjutasime meie õpetajad pöördumise valda. Me palusime valida direktoriks Moonika. Me nägime, et ta on arenev direktor, tal oli hea suhe õpetajate ja õpilastega. Tõime välja tema saavutused. Kirjale ei kirjutanud alla 3 õpetajat, aga ma ei mõista neid hukka, sest neil olid omad põhjused. Aga vallavalitsus ja volikogu ei vaevunud meid üldse ära kuulama. Õpetajad ei olnud nende jaoks keegi. Aga Lohusuu kool on hea kool ja see on õpetajate teene.

Kooli personali rõõmuks lõppes see lugu küll hästi. Ent ka ametnikele sai ta ebasobivaks. Jah, kool sai rosaariumi, president käis koolis, kool sai kauni kooli nimetuse, aga see oli ainult väline sära. Tegelikult lahkus koolist palju lapsi. Ja need lahkujad olid väga head või head õpilased. Kool lagunes käest, õpilaste arv oli armetult väike.

Tänavu ma olen kuulnud, et kooli tuli 10 õpilast juurde. See on tore saavutus. Kool elab jälle. Lugesin või kuulsin kusagilt, et Lohusuu vald on viimasel ajal arenenud. Mul on küll seda raske uskuda, sest ma ei usu, et üheski heas vallas on velskripunkt, kus pole isegi vett. See on minu teine okas hinges.

Ja kolmas okas puudutab Lohusuu aleviku keskel olevat endist köstri maja. See maja on erastatud, aga kui osa selle maja elanikke ei suutnud vaesusest või hoolimatusest katust majale õigel ajal peale panna, siis siin oleks vald pidanud päästma selle maja. Eks sel majal ole ka ajaloo hõng ja mingi võimalus maja säilitamiseks oleks ikka olnud.

Mul on tunne, et Lohusuus ei soosita arukaid, tarku juhte. Minu arvates oli arukas vallavanem Vello Reisenbuk, aga ka tema ei sobinud.

Nüüd on õnn, et Lohusuu vald on saanud suure töökogemusega, aruka vallavanema. Järeldan seda tema kirjutusest hiljutises Postimehes.

Armsad Lohusuu valla inimesed, hinnake arukaid juhte, ärge olge õelad, kadedad ja ahned.

Ja Teile, härra Rummel, soovin jõudu ja jaksu Lohusuu valla juhtimisel. Ärge andke alla rumalusele, kiuslikkusele, ahnusele ja ebakompetentsusele. Kui juhtub, et Teid umbusaldatakse, siis näitavad need volikogu liikmed oma rumalust.