Kostümeeritud inimesi on tore vaadata ja keskajast inspireeritud kehakatted annavad ka linna hansaõhustikule palju juurde. Praegu on just õige aeg mõelda keskaegsele riietusele, et suviseks tähtsündmuseks asjad valmis jõuaks õmmelda. Väga tore on ju kanda enda tehtud kostüümi või rõivast, mis aitab ajastule vastavat meeleolu luua.

Viimastel aastatel on hansapäevade ajal meie linna tänavapilti juba lisandunud hulganisti kostüüme, kuid kindlasti leidub linnakodanike ja kaugemalt tulnud kaupmeeste seas huvilisi, kes sooviksid endale ise keskaegse riietuse õmmelda. Liiatigi on hansalaada üks reegel, et kaupleja peab olema ajastukohaselt riides.

Lihtsa keskaegse kleidi või tuunika õmblemisega peaks vähegi niidi ja nõelaga tuttav olev inimene hakkama saama.

Oluline on, et kasutataks naturaalset materjali, seega siis villast kangast. Kleit peaks kindlasti maani ulatuma, meesterahva puhul piisab poolde säärde või põlvini tuunikast. Kui tekib kartus, et villane riie on suvel liiga palav, sobib tuunika või kleidi materjaliks ka linane kangas. Kes soovib rohkem vaeva näha, võib õmmelda alumiseks riideesemeks linase särgi, mida palava ilmaga kanda, sest see toimib villase all ventileerijana. Läbihigistamise korral on kergem pesta särki kui villast eset.

Särgi ja kleidi jaoks sobib üks põhilõige, mis koosneb ristkülikutest ja täisnurksetest kolmnurkadest.

Huvitavama kleidi puhul võib kasutada nõndanimetatud rippvarrukate varianti, kus varrukad kinnitatakse kleidi külge ainult selja poolt. Riietumisel pistetakse käed käiseaukudest läbi nii, et varrukad jäävad selja peale rippu. Kleidi või tuunika juurde kuulub kindlasti nahkvöö. Mehed võivad vöö külge kinnitada väikese nahast koti. Naised kandsid keskajal riidest valmistatud kotti, mis rippus pika nööri otsas põlve kohal ja kaunistati tuttidega.

Tänapäevast pikka kleiti on võimalik mõne aksessuaariga keskajapärasemaks teha. Tore lisand on peakott ehk kapuuts.

Mehed kandsid keskajal eest kinnist kapuutsi, naised võisid kanda nii kinnist kui nööbitavat peakotti. Kapuutsi tegi uhkeks pikk saba, mis rippus selja peal ja mida võis vajadusel panipaigana kasutada. Keskajast on teada, et kapuuts oli täisväärtusliku kodaniku tunnus. Samal perioodil kehtis nõue, et abielus naisterahvas ei tohtinud katmata peaga välja minna. Lihtsaim peakate oli valge linasest riidest pealinik. Peakatte kasutamine annab kostüümile väga palju juurde.

Kes aga külma pelgab, võib endale õmmelda keskaegse lõike järgi poolringikujulise keebi. Selleks, et keep paremini seljas püsiks, võib selle eest sõlega kinnitada. Kuna keskaegne riietus oli mitmekihiline ja ülestikku kanti mitut kleiti, siis tasub meeles pidada, et vöö asetses alati alumise kleidi peal.

14. sajandil tuli moodi väga suurte käiseaukudega pealmine kleit, niinimetatud kuradiakendega kleit, mis võis olla karusnahaga seestpoolt üleni vooderdatud või ainult ääristatud.

Jalatsiteks sobivad madalad mustast või pruunist nahast kinnised kingad. Kellel huvi ja aega, võib jalatsid ise valmistada.

Kes aga soovib uhkemaid jalavarje, saab need hankida Tallinnast Olde Hansa kauplusest.

Kokkuvõtteks võib öelda, et ka keskajal kanti tööd tehes lihtsamaid riideid. Uhkemaid ja kallimast kangast kleite ning kuubesid kanti jootudel ja kirikus käies.


Üleskutse hansakaupmeestele

Viljandi hansapäevad 2014 meeskond kutsub hansakaupmehi osalema konkursil «Parim hansakaupleja kostüüm». Võistluse peaauhinnaks on tasuta müügiplats 35. rahvusvahelistel hansapäevadel Viljandis 2015. aastal. Lisaks ootavad paremaid mitmed ergutusauhinnad.

• Selleks, et konkurssi võita, ei pea tegema muud, kui pidama kinni vanast heast hansalaada reeglist, mis näeb ette, et kaupleja kannab ajastukohast riietust. Boonuspunkte annab ka võimalikult ajastutruu müügilett.

• Võitja selgitab välja rahvusvaheline žürii, kuhu kuuluvad liikmed Viljandi hansapäevad 2014 korraldusmeeskonnast ja külalised teistest hansalinnadest.

• Parima kostüümi ja müügiletiga hansakaupmees tehakse teatavaks hansapäevade lõputseremoonial raekoja platsil pühapäeval, 7. juunil kell 15.

• Žürii arvestab hindamisel kostüümi ajastukohasust, korrektsust ja kena väljanägemist. Müügipinna puhul on trumbiks võimalikult ajastutruu välimus ja hansalaadale sobilik kaubavalik, mis on kenasti eksponeeritud.

• Soovitusi keskaegse kehakatte õmblemiseks leiavad kauplejad veebilehel http://hansa.viljandi.ee/konkursslaadakauplejale/.