Ehitusseaduse § 2 lõige 6 ütleb mis on ehitamine:

1) ehitise püstitamine;

2) ehitise laiendamine;

3) ehitise rekonstrueerimine;

4) ehitise tehnosüsteemi või selle osa muutmine või tehnosüsteemi terviklik asendamine; 5) ehitise lammutamine.

Kui inimene soovib ehitada hoonet, mille ehitisealune pind ületab 60 m2, peab tööde teostamiseks olema ehitusluba ehk kohaliku omavalitsuse või riigi nõusolek nende tööde teostamiseks.

Kui aga ehitisealune pind jääb vahemikku 20-60 m2, peab ehitamiseks taotlema kohaliku omavalitsusest kirjaliku nõusoleku.

Detailplaneeringu kohustusega aladel peab ehitise omanik kohalikku omavalitsust teavitama ka kuni 20 m2 ehitisealuse pinnaga väikeehitise püstitamise kavatsusest ja kui kohalik omavalitsus pole 10 tööpäeva jooksul küsinud lisainfot kavandatava ehitise kohta alles siis võib alustada ehitamist.

Suured trahvid

Eriti juhin tähelepanu Ehitusseaduse § 29-le, mis sätestab ehitise omaniku õigused ja kohustused.

Seaduses on nende kohustuste ja nõuete rikkumise eest ette nähtud päris suured rahatrahvid, mis võivad füüsilisele isikule küündida kuni 1200 euroni ja juriidilisele isikule kuni 32000 euroni. Kroonidesse mõelduna eraisikule kuni 18 000 ja juriidilisele isikule kuni 50 000 krooni.

Kui ehitustegevus on lõpetatud, peab ehitise omanik taotlema ehitisele kasutusluba. Ehitise kasutusluba on kohaliku omavalitsuse või riigi nõusolek, et valminud ehitis või selle osa vastab ehitisele ettenähtud nõuetele ja seda võib kasutada vastavalt kavandatud kasutamise otstarbele.

Kasutusloaga antakse nõusolek, et valminud ehitis või selle osa vastab ehitusloa või kirjaliku nõusoleku taotlemisel esitatud ehitusprojektile.

Alustame kontrolli

Järjest rohkem on meile tulnud infopäringuid inimestelt, kes soovivad osta kinnisvara ja uurivad ostetava ehitise tausta. Kasutusluba annab kindlasti ehitisele likviidsust juurde, kuna sellega on kohalik omavalitsus andnud loa ehitist kasutada ja ka muud ehitamist puudutavad dokumendid on korras.

Soovitan majaomanikel kriitilise pilguga üle vaadata oma ehitiste dokumentatsioon ja vajadusel vormistada puuduolevad dokumendid. Alustame süsteemset ehitusjärelevalvet Harku vallas külade kaupa, kus valime suvalisuse põhimõttel välja kinnistud, millel kontrollime ehitusloa taotlemise aegse projekti ja reaalse olukorra kooskõla.

Alustame Harkujärvel ja sealt liigume edasi piltlikult öeldes mööda Klooga maanteed suunaga Türisalu poole. Loodan varasügiseks esimese kontrollringi Harku vallale peale saada ja siis ka kontrolli tulemustest teada anda.