Kirjutajal on rõõm siinkohal rääkida inimese märkamisest enda kõrval, mille käigus tõstetakse esile neid, kes elavad märkamatult, aga oma tegevustes teevad midagi teiste heaks.

Säde-inimeste esiletoomine Vormsi vallas on üsna nooruke traditsioon, kuid möödapääsmatult vajalik inimese tunnustamise ning märkamise komme. Aasta 2013 säde-inimeseks tituleeriti Ela Streng.

Ela kodus märkan laual pooleliolevat ristsõna, pooleli soki kudumist, käed aga juba silitavad ja sõtkuvad tainast, ahjus küpseb rullbiskviidi alus. Lihapirukad valmivad kui liinitööna, muidugi ikka Ela käte abil - tainas rullitud, lusikaga lihapallid peale, neile omakorda mängleva kergusega taignatekk üle ja kohvitassi abil vormuvad pirukad, hõrgud, justkui tamkanupud. Õhtuks palusid head sõbrad väikeseks koosolemiseks koduseid pirukaid- kooke ning Ela avas oma koduse kondiitrikoja.

Teadaolevalt tõi Elale sädeme tiitli just tema lahkus ja abivalmidus, teostamine ja oma loovuse pakkumine seal, kus seda soovitakse. Meenuvad ajad, mil Ela koolis töötas - pikapäeva õpilased aina kudusid, heegeldasid, õmblesid pisikesi näpunukke, nukuriideid ja loomi, seadsid kuivkompositsioone, mosaiigid erinevatest materjalidest. Näidendi dekoratsioonide ja kostüümide alal oli vastutav Ela. Erinevat kunsti tehti kõigest, meie paljude mõistes jamast (mullilised kilekotid, väiksemad pappkastid, niidirullid, muna- ja pähklikoored, katkised pärlid, naharäbalad, linnutiivad, rebase hambad, Johni (Ela must kukk) sabasuled, rääkimata villa- ja lõngatuttidest).

Võttis tänagi Ela pliidi veerelt kuivamast... haugi ribid?! Neid saab kasutada mitmete käsitööesemete, meenete, kaunistuste valmistamisel - särab Ela.

Tuntud vene kirjanik Lev Tolstoi on öelnud: «Me elame tõeliselt endale ainult siis, kui elame teistele». Tõenäoliselt sellest elutarkusest juhindub Elagi.

Ela, kuidas sulle teade tuli ning mida tundsid/arvasid?

Üsnagi salapäraselt. Sain kutse ja seejärel hakkasin ise uurima - on see tõsi? Tundsin heameelt, üllatusin. Inimene vajab ju tähelepanu, olgu tegu väiksem või suurem. Kuidas mõõta suurt ja väikest tegu? Millises skaalas. Hoopis tähtsam on märgata, koguda kokku väikesedki tegemised ja neist saab igaühele kokkulükkida särava tegudetiitli.

Kodused arvasid, et jõulusära pole ehk kuuse näol tuppa tuua vajagi, liikuv sädemeke olemas. ...Ometi näen Sul ehetes kuusekest toas?

Jah, kuusega toa ehtimine on esivanemate komme, seda ei sobi unustada, rõõmu pakkus lastelastega koos kuuse ehtimine. Muidugi alati võib tuba ehtida väikese kuuseoksakesega või pärjaga.

Mida on vaja näputööhuvilisele?

Pealehakkamist.

On Sinu lapsed Sinu jälgedes? Näputöö on elustiil? Kannavad oma kootud sokke, põrandal oma tehtud vaibad?

Ikka tasapisi pingutavad oma tööde kõrvalt, aega napib. Lastelastele olen õpetanud kudumist, heegeldamist, hetkel vanim neiu tegeleb kampsuni kudumisega. Vanaema juhised sobivad talle.

Milline näputöö meeldib Sulle eriliselt?

Ei oska öelda. Minule tuleb näputöötuhin lambist, täna sobib kudumine, homme lapitehnika kokkuõmblemine, seejärel hoopiski kangastelgedel kudumine. Pooleli on vardakoti valmistamine. Oma tüdruk-lastelastele õmblesin Vormsi rahvariided, lapitekid.

Käsitöö on käsi töö, ei ole liini- ega robotitegu, et üks vorm ette, nupust häälestada ja hakkab tulema täiesti identseid kujusid. Seepärast on vajalik loomingulisus.

Mitmedki tööd võtavad oma aja enne kui ajus tiksub välja selge muster-värv-teostus. Alles seejärel võtan teha.

Mulle ei meeldi teha kaht ühesugust tööd. Kahte kirjut ja sarnast sokki/kinnast on ebahuvitav teha. Aga peab.

Mulle on kujunenud kuu algus tööde alustamiseks ja kuu lõpp tööde lõpetamiseks - täiesti mõistlik normeerimine!

Leiad Sa endas iseäraliku meeldiva kiiksu?

Ehk ongi see, et ei meeldi kaht ühesugust tööd teha. Müstilist rahulikku muusikamustrit, intonatsiooni ja rütmi kuulan kangastelgede lõkk-lõkis, süstiku libisemisel lõimede vahel.

Kuidas veedad koos lastelastega aega?

Nendega koos kõike tehes, me küpsetame, koorime kartuleid, peseme nõusid, loeme, söödame kanu ja kasse, rohime lillepeenart. Väikestele sobivad õhtused muinasjutuminutid. Muinasjuttudes peituvad esivanemate usud ja lootused, meie igapäevane käitumine ja hool ning arusaam.

Kujutle, et pead end tutvustama võõrale. Milline oled enda arvates?

Arvan end olevat teotahteline, seltsiv, suudan kaaslasi kuulata, neilt õppida. Hindan arvamustepaljusust.

Millised inimesed sobivad Sulle sõbraks?

Need, kellelt midagi on õppida. Need, kes on rahumeelsed ja hoolivad kaaslastest, puhtad, ei tee rutakaid samme, kelle mõtted ja tunded on selged. Ettearvamatu tundevirvendusega inimesed ei ole lemmikud.

Millega veel enda aega kasulikult sisustad?

Mulle meeldib reisida, olen tantsugrupis saanud tantsida ja liikuda maailma erinevates paikades. Telekast vaatan reisi ja kultuurisaateid, ajaloolisi ja arheoloogia saateid. Seriaalid mind ei köida. Huvitav maailm ja kokkusattumus peitub esoteerikas, kirjutan üles oma unenägusid ja püüan neist mõndagi kergemat põhjust ja tuletust leida. On olnud nii, et halvale unenäole järgneb igapäevaelus õnnestumine ja heale unenäole väike ebaõnn.

Suuremad apsud on seni veel mööda läinud. Rahulikku vaheldust pakub metsailu - seda näen ja tunnen ainuüksi maja tagant välja jalutades, vahel teen kaugemaidki käike. Kollektsioneerin erinevate riikide rahasid, linnade ja riikide meenelusikaid.

On Sul omad võlusõnad edukuseks?

Mõte ja tahtmine on see, mis paneb liikuma ja tegutsema. Olen ette- ja kättevõtlik, siis peab mõnesugunegi õnnestumine saabuma, esmalt terahaaval. Harjutan ja püüan. Kui õnnestub, kiidan end, sain hakkama. Edukuse võlusõna ongi lihtne harjutamine, püüdmine, pingutamine.

Sinu unistused uueks aastaks?

Töö leidmise ootus püsib, hea tervis vajalik ja reisida tahaks näiteks Austraaliasse.

Soovin rahu maailmale ja inimestele oskust targemaks saada, end mõttetust infomürast välja lülitada.

Kuidas arvad, millega tegeled 10 aasta pärast?

Praegu tunnen heameelt, et siin külakeskuses saan meeldivalt ja rõõmsalt ning tegusalt aega mööda saata. Usun, et ka 10 aasta pärast olen siin kangastelgede taga. Kangastelgedel tegemisi on palju, palju õppida. Tänan märkamise eest! Soovin head läbisaamist kõigile! Kõiges!