Mitmed inimesed pöördustki valimiste eelsel perioodil vallamajja, et nad ei ole saanud valijakaarti.

Seaduse järgi on igal kodanikul kohustus seista hea selle eest, et tema andmed rahvastikuregistris oleksid õiged. Tuletaksin siinkohal meelde, et isiku elukoht on koht, kus isik alaliselt või peamiselt elab. Elukoht võib üheaegselt olla mitmes kohas (alus: tsiviilseadustiku üldosa seadus). Kui isik kasutab elamiseks mitut elukohta, esitab ta rahvastikuregistrisse kandmiseks omal valikul ühe tema poolt kasutatava elukoha aadress (alus: rahvastikuregistri seadus). Milline on Rahvastikuregistrisse kantud andmete tähendus?

  •  Rahvastikuregistrisse kantud andmetel on informatiivne ja statistiline tähendus.*
  •  Seadusega ettenähtud juhtudel on rahvastikuregistrisse kantud andmetel õiguslik tähendus.
  •  Kui avaliku ülesande täitmisel kasutatakse rahvastikuregistri objekti andmeid, lähtutakse rahvastikuregistrisse kantud andmetest.
  • Rahvastikuregistrisse kantud andmed on riigi ja kohaliku omavalitsuse nende andmekogude aluseks, milles sisalduvad rahvastikuregistri objekti andmeid. Peab kahetsusega tõdema, et inimesel tuleb elukoha tähtsus vaid siis meelde, kui vallalt soovitakse mõnda soodustust või hüve.

Teen ettepaneku valla elanikele: kontrollige oma andmete õigsust rahvastikuregistris ning vajadusel tehke muudatused. On tulnud välja veel üks huvitav probleem: kirjad või ajalehed (ka valla leht) või muud saadetised ei jõua adressaadini. Põhjuseks on postkasti puudumine või on see katkine või talveperioodil hoopis lume all, rääkimata lukustatud trepikoja ustest.

Kevade saabudes on paslik oma postkastid üle vaadata ning märkida sellele oma korteri või maja number või talu nimi. Juriidilise isiku postkastile märgitakse lisaks juriidilise isiku nimi. Postiteenuse osutajale tuleb tagada juurdepääs postkastile.