avasime näituse meie kooli õpetajate koolivihikutest. Uudistamist jagus terveks nädalaks. On ju põnev näha, kuidas nägi välja algklassiõpetaja käekiri kooliajal või et õpetajagi on mõne töö eest kahe saanud. Rääkimata kunagistest
grafiti
-ilmingutest vihikutes (teemal kes kellega käib).

Teisipäeval oli viimane aeg esitada töid luule tõlkekonkursile! Kätt prooviti August Sanga, Kersti Merilaasi ja Joel Sanga luulet kihnu keelde tõlkides. Ülesanne osutus parajaks pähkliks, sest luulekeel on teatavasti keerulisem (loe: poeetilisem) argikeelest. Siiski - saaki oli ja parimateks luule murdekeelde tõlkijateks osutusid Loviisa, Arlet ja Merilin.

Kolmapäeval toimunud viktoriin oli emakeelepäevale kohaselt täis küsimusi keelemeestest, aga ka kultuuritegelaste, tähestiku ja rahvakalendri teemal sai pead murda. Karta olnud suurt spikerdamislainet ei järgnenud, arvestades, kui hoolikalt enne viktoriini telefoniga seinalehte pildistati. Erivanuseliste võistkondade seas võitsis siiski pooleldi abiturientidest koosnenud võistkond, kuhu kuulusid Kristin, Keneth, Lauri, Klaid, Lea, Krislin, Aivo ja Robin. Nende 23 punktile järgnes 18 punktiga väga tublilt põhiliselt noorematest koosnev seltskond (Hanna, Maariel, Kaisa, Keitlin, Karmo, Aidar, Liis) ja kolmanda koha saavutasid 17 punktiga Täpionu võistkonnas olnud (Janeli, Ivar, Indrek, Rasmus, Mattias, Arlet, Sander, Martin).

Neljapäevani sättisid õpetajad koos lastega saali üles valitud palu õpilaste omaloomingust. Seal oli nii kihnu- kui kirjakeelseid luuletusi ja jutte ning lausa kihnukeelne näidendki. Luuletusi olid lapsed ise illustreerinud. Lugemislusti jagus ka peale vaheaega.

Omaloomingu eest said raamatuga ära märgitud Rünno kihnukeelne muistend, Lea fantaasialugu koolitunnist aastal 2050 ja Carmeni mudelluuletus emakeelest.

Parimate kihnukeelsete luuletuste ja lugude auhindamise eest oli hoolitsenud Kihnu Kultuuri Instituut, kes omalt poolt tänas kõiki osalejaid pastapliiatsiga ja tublimaid raamatuga.

Neljapäeval toimus kirjandusõhtu, kus, võib julgelt öelda, osales pool kooli. Koolisisesel etluskonkursil esines kokku 19 last, lisaks esitati kihnukeelseid nalju ja dialooge. Kui lastel esinemisärevus maandatud, astusid viimaks üles ka õpetajad! Kes luges omaaegset lemmikluulet, kes lihtsalt silma jäänud toredaid ridu. Meeldejäävad olid kõik ja eriti südantsoojendav oli žüriiliikme Noodi Maie loetud kihnukeelne luuletus.

Parimad nooremas vanuseastmes oli Kärolin ja Raimond. Publiku lemmikuks valiti Kaisa. Vanemas vanuseastmes kuulutati parimateks Lea ja Kätlin ning publiku lemmik oli Angelika.

Emakeelenädala jooksul osalesime veel Kihnu Kultuuri Instituudi veebipõhises viktoriinis,

selgitasime õigekirjavõistlusel välja parimad keeletundjad (I-III klassi arvestuses parim Indrek, IV- VI klassi arvestuses Carmen ja VII- IX klassi arvestuses osutus parimaks õigekirja tundjaks Lauri)

Lastele meeldis väga kirjanduslik orienteerumine, mis põhines koolimajas vihjete põhjal vahefinišite otsimisel ja seal ülesannete lahendamisel. Arvesse läksid nii aeg kui ülesannete lahendamise õigsus. Võitis 7. klass, neile järgnes 5. klassi võistkond ja kolmandaks tuli 9. klass. Nooremas vanuserühmas võitis 4. klass ehk Kaisa, kellele järgnes 2.-3. klass.

Pärast orienteerumisraja läbimist arvasid kõik üksmeelselt, et marsruut võiks pikem ja põnevamgi olla ning ülesanded ja vihjed rohkem peidetud. Eks kevadel proovime õues järgi!

Tundides sai sel nädalal kindlasti rohkem kui tavaliselt mängida sõnamänge, aga ka lugeda ja kaaslastele häid raamatuid tutvustada. Arutlesime lastega selle üle, milleks üldse on emakeelt vaja ja kuidas suhestuvad kihnu keel ja eesti keel. Või näiteks mis vahe on ema keelel ja emakeelel? Suus ju mõlemad ;-)

Veerandi viimasel päeval said kogunemisel kõik võitjad kiituskirjade ja auhindadega pärjatud ning võib küll öelda, et kõik lapsed olid tublid.

Aitäh kõigile, kes kaasa lõid ja korraldamisel-sehkendamisel abiks olid!

Emakeeleõpetaja Hille
___________________________________

MIS MEELDIS EMAKEELENÄDALAL KÕIGE ROHKEM? 5. KL ÕPILASTE ARVAMUSI:

Keitlin: Kõik meeldis. Viktoriin oli lahe.

Kevin: Kõik meeldis. Kõige lahedam oli viktoriin ja kirjandusõhtu. Maastikumäng oli natuke lihtne.

Mattias: Mulle meeldis viktoriin.

Katrin: Kirjandusõhtu.

Liis: Kõik oli lahe. Viktoriin.

Kätlin: Maastikumäng. See oli liiga lühike. Kirjandusõhtu. Dialoogide etendamine meeldis eriti. Õigekirjavõistlus meeldis ka.