See õnnetus koolipoisiga juhtus detsembris, küll aga käis erakorralise tervisekontrolli jutt siiski juba enne seda juhtumit. Siit järeldan, et põhjus erakorralise tervisekontrolli korraldamiseks peitus vallavanema kabinetis. Räägin teile ära ka selle õnnetuse juhtumise asjaolud, et asi selgem oleks. Juhtus see Lodjas peateele sõites. Hullema õnnetuse ärahoidmiseks olin sunnitud pidurdama, aga samal ajal minu selja taga koolipoiss vahetas istekohta ja nii ta lõi oma nina ära. Poisi ema ütleb, et ta käis poisiga küll arsti juures, aga mitte Saarde Kommunaalis kaebust esitamas. Ma usun teda.

Neljast bussijuhist kolm saadeti 05.12.2012 väljaspool vastuvõtuaega Pärnusse töötervishoiu arsti Kersti Lõpp'i erakorralisele läbivaatusele. Tohtrit huvitasid minu juures minu proteesitud põlveliigesed, mis pidurdamise ajal sagedasti purunema pidid, ja lisaks siunati minu perearsti, kes pole mulle puuet taotlenud, millega mulle suured rahad riigi sotsiaalabist laekuma hakkavad. Mina tõesti ei tea ühtegi inimest, kes ennast opereerida laseb, et tema tervis seejärel halvemaks muutuks. Liigeseid vahetatakse ikka selleks, et inimese liikumisprobleeme parandada. Kinnitan, et minu olukord selles osas on tublisti paranenud. Arst otsustas siiski Saarde Kommunaali meeleheaks, et mina EI sobi bussijuhina töötama. Saanud teada, et mind tunnistati ebakõlbulikuks, ütlesin Taavile, et ma ei ole dr. Lõpu otsusega nõus ja tahan uut komisjoni. Taavi ei tahtnud seda kuulda ja ütles, et seda muuta ei saa. Uurisin välja, et igal inimesel on seaduslik õigus nõuda teise atesteeritud arsti otsust, kusjuures tööandjal on ka kohustus vajalikud riskianalüüsid kaasa anda. Saarde Kommunaal eiras minu soovi ja läksin siis omal käel 07.02.2013 OÜ Akvante töötervishoiu komisjoni arstide juurde ja sain sealt tõendi, mis tunnistab mind kõlbulikuks bussijuhiametit pidama. Kuna ligikaudu aasta aega tagasi käisime kõik bussijuhid samuti OÜ Akvante komisjonis, siis arvan, et riskianalüüsid, mis aasta aega tagasi sinna kaasa anti, oleks ilmselt samad olnud ka veebruarikuise seisuga. Või arvab keegi, et Saade vallas on bussijuhtide töötingimused oluliselt aasta jooksul muutunud? Kui ehk teed on tõesti viletsamas seisukorras...

Seda tõendit Taavi isegi ei vaadanud, millest sain kohe aru, kui „raske südamega" ta minu töölepingu lõpetas.

Niisiis olen ma jooksva aasta jooksul läbi käinud kolm tervisekontrolli komisjoni, millest kahe otsused on olnud minu kasuks. Toon siinkohal välja ka põhjused, miks dr Kersti Lõpp ei soovitanud mul bussijuhina jätkata:
1) Sundasendis töö (istuv töö);
2) Silmadega liikluses (võin väikese uhkusega öelda, et mul ei ole veel prillegi vaja);
3) Psühhoemotsionaalne pinge( iga liikleja on psühhoemotsionaalne);
4) Kemikaalid (isegi valla poolt palgatud jurist ei teadnud, milliste kemikaalidega on tegemist peale diiselkütuse ja klaasipesuvedeliku).

Mõned veidrused veel. Kui Taavi käest nüüd küsida, kes andis korralduse erakorraliseks tervisekontrolliks, siis Taavi vaikib. Ja miks tormas vallavanem Pärnu Postimehe toimetusse asju „siluma" või miks oli tal vaja helistada minu õemehele ja öelda talle, et tema poeg ei peaks tegelema Oksa Jaagu asjadega?

Lisan veel mõned tähelepanekud, mida igaühel vaja võib minna. Kui teil peaks olema vajadus pöörduda abi saamiseks töövaidluskomisjoni poole, siis palgake kindlasti endale tugev jurist - vastasel juhul te sealt õiglast otsust ei saa. Loodan, et minu pöördumine aitab teil paremini mõista selle loo asjaolusid ja et te saate paremini aru, kus me elame ja millised inimesed meid ümbritsevad.

Lugupidamisega
endine bussijuht Jaak Oks

_____________________________________________________________________________

Saarde Sõnumite toimetajalt: et kirjavahetus liiga aeglaseks (leht ilmub reeglina kord kuus) ei kujuneks, küsisin kommentaari ka Taavi Lemmingult, kes teatas alljärgnevat:

„Käesoleva temaatika õiguspärasusele annab hinnangu ja langetab otsuse Pärnu Maakohus, sellest tulenevalt oleme jätkuvalt seisukohal, et töövaidlusküsimuste lahendamine ei ole ajakirjanduslik teema. Õpilasliinide korraldamise eest vastutava ettevõttena Saarde vallas lähtume Eesti Vabariigis kehtivatest õigusaktidest maksimaalselt turvalise teenuse osutamiseks. Töövaidluse kommentaarid, küsimustele vastamised jne on kohtulahendi jõustumisele järgnevad, mitte eelnevad teemad."

Jäägem siis ootama kohtulahendit, pärast mida on leheruum jälle mõlema osapoole käsutuses.