Hobustega on nii, et kaksikud varsad on ikka väga haruldane sündmus ja suur erand, ütleb Andres Vaan. Eesti maaülikooli andmeil sündisid Tori tõugu märal elusad kaksikud viimati 1984. aastal. Viimase 30 aasta jooksul teatakse Eestis üldse kolme paari hobukaksikuid. Vaan on internetist lugenud, et hobukaksikute sünnisagedus kogu maailmas on üks 10 000 sünni kohta.

Nii et esiteks, hobustel kaksikuid ei sünni, ja teiseks ei saagi sündida. Tiinuse alguses vaatab veterinaar mära üle. Kui on näha, et on tulemas kaksikud, siis segab inimene vahele ja teine loode „näpistatakse” ära. „Tõenäosus, et kaksikud sünnivad elusalt, on äärmiselt väike. Hobusele on loodud üks varss,” ütleb Vaan.

Selle järgi on Topi talu hobukaksikutel oma lühikese elu jooksul kõvasti õnne olnud, et neid varem ei avastatud. Kui oleks avastatud, sündinuks kaksikute asemel üksik. Aga kui veterinaar Topil 11aastase kaks kuud tiine Päikese üle vaatas, tegi ta kindlaks vaid selle, et mära on tiine. Nii ei olnudki kellelgi kaksikutest 7. märtsi varahommikuni õrna aimugi. „Hea investeering. Saime kaks ühe hinnaga,” märgib Andres Vaan tagantjärele.

Loe edasi Lääne Elust.