(Oleks see alati nii olnud, poleks sellest pähe tulnud kõneldagi.) Oli lihtsalt hea minna, sest kõigest paistis, et külalised on oodatud.

Saalid olid kaunistatud kunstihuvilise ja andeka Lea Eametsa huvitavate taimeseadetega. Omapärased, unikaalsed kaunistused tõmbasid tähelepanu ja olid sealjuures nii koduselt armsad, lihtsad ja soojad. Iga pisemgi asi meenutas, et tegemist on riigi tähtsate päevadega. Laua valgel linal olid sinised linikud must-valgete salvrättidega - kõnekas värvikombinatsioon aastapäevalaual.

Hümni eeslauljaks oli Pärnu noormees Egert Pull, tema pidulikkus haaras kaasa laulma. Aktus algas asjalike ja muhedate sõnavõttudega, ei tehtud suuri, tühje ja kõlavaid sõnu.

Vallavanem hr. Lauri Luur tervitas ja õnnitles kõiki pidupäeva puhul ning mainis kordaminekuid. Kõige rohkem rääkis ta sellest, mida kõike on vallas vaja kiiremas korras ära teha. Are valla elu-olu parendamine on vallavanemal tõesti südamel ja selle üle võib vallarahvas ainult rõõmustada.

Kahekümne aasta tagust keerulist aega meenutas endine edukas majandijuht ja Are vallavanem, Are valla aukodanik hr Leho Pahk. Oma sõnavõtus kiitis ta toimekat ja arukat hr. Hindrek Liiki, kes oli valla taasloomisel kahtlemata oluline figuur, ent see ei vähenda kõneleja oma teeneid. Mehe tarkust näitab seegi, et ta oskas oma tegevuse kõrval asjalikke nõuandjaid arvesse võtta. Asjatult ei kuulu Are valla elanike austus ja lugupidamine meie mail ennastohverdavalt ja väärikalt tegutsenud mehele hr Leho Pahkile.

Sõna võttis ka tänavuse Carl Robert Jakobsoni preemia laureaat, praegune talupidaja, endine Pärivere sovhoosi direktor ning hiljem Hoiufondi juhataja hr Arnold Prints. Ta nimetas aastatetaguseid suursündmusi ja meenutas hea sõnaga siin tegutsenud inimesi, kes muutustele aktiivselt kaasa aitasid.

Aktusel tänati lillede ja kingitustega valla tublimaid kodukaunistajaid.

Üritust ilmestasid Anne Uusna noored lauljad - Egert Pull ja Getter Heleen Aron. Nende esinemine oli mitmekesine, nauditav ja südamlik. Teadustaja rollis oli sümpaatne, kena ja alati hästi esinev Reet Alamaa.

Lõpuks said kõik osavõtjad vallavanema ja volikogu esimehega klaase kokku lüüa, head-paremat maitsta ning omavahel mõtteid vahetada. 20 aastat tagasi kohtusid inimesed üksteisega hoopis tihemini, näiteks pool päeva poesabas seistes või töökojas ja põldudel koos tööd tehes. Tänapäeval sõidetakse üksi (linna v mujale) tööle ja ühe valla inimesed saavad harva kokku ning kuna ühist töötegemist on vähe, siis ka jututeemasid jääb vähemaks. Elu teevad elamisväärseks kodukoha mõnusad inimesed, seepärast hoidkem kokku ja suhelgem omavahel rohkem!

Are valla 19. aastapäevale ja Eesti Vabariigi taaskehtestamise 20. aastapäevale pühendatud pidulik koosviibimine Pärivere klubis oli sisutihe, paraja pikkusega ja suurepäraselt organiseeritud ning seetõttu tuleb tahtmine ka järgmisi üritusi külastada. Tulime ära meeldiva tundega, et hea on elada vallas, kus elu läheb ülesmäge, sest vankrit veavad toredad, aktiivsed ja teovõimelised noored inimesed.

Aitäh tegijaile südamesooja õhtupooliku eest!


Foto: Leelo Lusik