Friedebert Tuglase 120. sünniaastapäevaks valmis lavastus «Tänu tulemast!» Underi ja Tuglase Kirjanduskeskuses Nõmmel, Väikese Illimari 12. Teatavasti kuulus maja Artur Adsonile ja Marie Underile, kes 1944. aasta sügisel põgenesid Nõukogude okupatsiooni eest Rootsi. Majja paigutati elama Friedebert ja Elo Tuglas, muidugi oli majas ka mitmeid üürnikke, nagu aeg ja olud nõudsid. Lavastus oli mängukavas neli aastat. Kirjanikepaari elu Nõukogude võimu tingimustes tõid vaatajate ette näitlejad Maarja Jakobson Elo Tuglasena ja Väino Rast Friedebert Tuglasena. Lavastuses olid tegelastena veel Muia Veetamm, keegi seltsimees ja noor August Eelmäe.

Underi ja Tuglase Kirjanduskeskuse muuseumiosakonna juhataja Eha Rand pöördus Variuse juhi ja dramaturg-lavastaja Heidi Sarapuu poole ettepanekuga tuua publikuni ka kirjanik, teatrikriitik, Nõmme kodu rajaja Artur Adson, kes on teenimatult jäänud tähelepanuta.

«Lageda taeva all» tegevus toimub aastatel 1943-1944. Adsoneid on laval kaks - noorpõlvemälestusi jagab väike Adson (mängib koolipoiss Kaspar Gräzin) ja meile tuntud kirjameest mängib Rene Soom (külalisena Estoniast). Marie Underi osas on kauaaegne Endla teatri näitleja Lii Tedre. Vaataja kohtub ka ajakirjaniku (Raivo Mets) ja luuletajanna õe Berta Underiga (Haide Männamäe).

Näitlejatele on ääretult inspireeriv mängida paigas, kus elanud ja töötanud meie kirjandusklassikud. Esietendus oli 1. märtsil Underi ja Tuglase Kirjanduskeskuses, piletid 5. märtsiks on välja müüdud. Kordusetendused on 2 ja 3. aprillil kell 18. Üksikpiletite müük on Eesti Rahvusraamatukogu infos (630 7611). Lavastus jääb Variuse mängukavva ka sügisel. Vaata lisa www.varius.ee.