Esimesed vargused sellel kevadel on korda saadetud ja on näiteid, kus lukustatud rataste kõrvalt varastati ära just need, mida oli kerge võtta - lukustamata jalgrattad.

Igal aastal järjest rohkem sellele probleemile tähelepanu pööramine annab kindlasti tulemust, kuid endiselt on kaherattalisi liiga palju lahtiselt. Jalgrattad on minev kaup ja neid müüakse edasi väga madalate hindadega. Teie 300eurone ratas leiab tee uue pahatahtliku või ka heauskse ostja juurde 30-50 euroga. Just see on mõtlemise koht: kas ma ikka ostan ilmselgelt varastatud jalgratta ja soodustan sellega kuritegevust? Millised on võimalikud tagajärjed minule, naabrile, kogukonnale, Eesti riigile? Ostes võite olla rahul, et saite odavalt, hoidsite raha kokku.

Samas jääb mingi hirm painama - äkki keegi tunneb oma ratta ära? Või siis juhtub nii, et olete ise mõne aja möödudes kannatanu rollis, sest keegi teine, kuskil mujal, on otsustanud ka varastatud asja osta. Võib ka nii mõelda, et see narkomaan, kellelt odava ratta ostsite, sai tänu teie otsusele järjekordse doosi ja selle mõju all olles näiteks sõidab vigaseks mõne teie tuttavatest. Mõelge, kuidas soovite, aga need asjad on kõik omavahel seotud. Iga päev.

Tuletame meelde mõned põhitõed

  • Võimalusel kindlusta oma vara.
  • Ära osta varastatud esemeid. Sa saad sellest aru, sest asjad on tunduvalt odavamad nende tegelikust väärtusest, neil puuduvad dokumendid, pakkuja ei oska seletada esemete päritolu, seerianumbrid on tihtipeale puudu, raha soovitakse võimalikult kiiresti, oma andmeid ei soovita avaldada jne. Jäta meelde võimalikult palju tundemärke ja teata sellisest müüjast esimesel võimalusel politseisse (110). Nii on võimalik, et keegi saab oma eseme tagasi.
  • Tee oma asjadele mingi märk, mida ainult sina tead (soovitavalt varjatult)
  • Muretse endale jalgrattalukk.
See ei peata iga kord varast, kuid aeglustab ta tagevust ja äratab kindlasti tähelepanu. Kui näed inimest, kes unustab kaupluse juures jalgratta lukustada, siis juhi sellele tähelepanu.

Vabatahtlikud tulevad appi

Politsei kasutab ka sellel aastal aktiivselt vabatahtlikke abi, kes käivad koolide ümbruses ja kaubanduskestuse juures inimeste tähelepanu eeltoodule juhtimas.

Nad soovivad head, mistõttu pole vaja nende tegevuse eesmärgis kahelda. Vabatahtlikud on äratuntavad selle järgi, et nad kannavad kollaseid helkurveste kirjaga „Turvaline Raplamaa."

Varaste vastu võitlemise kõige parem vahend on see, kui ei ole midagi varastada. See on karistusest märksa tõhusam. Teatavasti on varguse toimepanemiseks vaja vähemalt kolm komponenti: varas, varastatav ese ja valve puudumine või keskkond, mis vargust soodustab. Kui üks nendest komponentidest puudub, siis vargus ei ole võimalik.

Oleme tähelepanelikud ja abistame teineteist, nii saame iseenda ja kõigi kaaskodanike turvalisust suurendada.