Neli aastat tagasi oli sama näitaja Ettevõtliku koolivõrgustiku puhul 1,5%. „Seega võime eeldada, et edusammud ettevõtliku õppe juurutamisel suurendavad õpimotivatsiooni ning see väljendub ka klassikursust kordama jäänute vähenemises," ütles Ettevõtliku kooli programmijuht Kristi Ruusamäe.

Ettevõtliku kooli võrgustiku koolid paistavad oma maakonnas silma ka selle poolest, et neis on kõrge gümnaasiumi lõpetajate protsent sama lennu alustanutest 10. klassis. Neli aastat tagasi ei näidanud statistika nii suurt lõhet koolide vahel.

Ettevõtliku kooli võrgustik käivitati 2006. aastal ja selle eesmärk on toetada ettevõtliku õpet Ida-Virumaa koolides. Ettevõtliku kooli võrgustikus on tänaseks 13 kooli ja 10 lasteaeda.

Ettevõtliku kooli üks tippsündmusi on tänavu juba neljandat korda toimuv konkurss „Ettevõtlik kool", millele laekus tänavu rekordarv ehk ligi 100 projekti. 15 parimat ettevõtlikku projekti astuvad üles 12. mail Jõhvi Kontserdimajas toimuval konkursi auhinnagalal.

 „Ida-Virumaal on õpilaste ettevõtlikkus ja algatusvõime iga aastaga märkimisväärselt kasvanud.  Konkursi abil oleme soodustanud praktilise õppe sidumist erinevate koolitundidega ja näinud sellest kasvavat positiivset mõju teadmiste omandamisele ja noorte iseseisva tegutsemise kasvamisele," selgitas Ruusamäe konkursi olulisust.

Ruusamäe tõi näiteks, et Kiviõli lasteaialapsed panid konkursi käigus püsti oma kohviku ning Illuka põhikooli lapsed korraldasid laada, kuhu kasvatasid ise müügiks taimi. „Neid reaalseid näiteid nähes on teiste koolide õpetajad mõistnud, mida ettevõtlik kool tegelikkuses tähendab ja sellest innustununa hakanud ka ise oma õppetundidesse ettevõtlikkuse nurga alt uuendusi sisse viima,"  lisas ta.

Tänavused parimad algatused selguvad 12. mail Jõhvi Kontserdimajas toimuval auhinnagalal, kus teeb oma otsuse peamiselt ettevõtjatest ja haridusvaldkonna inimestest koosnev žürii eesotsas Sampo Panga juhatuse esimehe Aivar Rehega. Galal tulevad esitlusele kõik eelneva sõela läbinud 15 parimateks valitud nominenti.

„Ettevõtja ja tööandjana tunnetan igapäevaselt, et oskus haarata initsiatiivi ning julgus proovida uusi asju on noore inimese elus üks peamisi edufaktoreid. Kui me selle mentaliteedi levitamist alustame juba rohujuure tasandil, on meie järeltulevas põlvkonnas palju ettevõtlikke noori. Seega loodan, et taolised algatused laienevad Ida-Virumaa edulugude näitel kõikidesse Eesti koolidesse," ütles Sampo Panga juhatuse esimees Aivar Rehe.

"Ettevõtlik kool" on haridusprogramm, mis on suunatud ettevõtliku õppe integreerimisele koolisüsteemi, et tõsta hariduse kvaliteeti ja seeläbi noorte edukust elus. Samasugune programm tegutseb edukalt ka Šotimaal, Rootsis, Soomes ja Lätis. Ettevõtliku kooli programmi, konkursi ja auhinnagalat rahastavad EAS, Euroopa Liidu Sotsiaalfond ja Kesk-Läänemere INTERREG IV A programm 2007-2013.

Vaata Ida-Virumaa õpilaste projekte SIIT!