Tegelikkuses loovad töökohti ettevõtjad. Omavalitsused saavad luua tingimused ettevõtete tekkeks valda. Ettevõtjad hindavad järjest enam üldist elukeskkonda omavalitsuses. Türi valla ettevõtjad tunnevad muret valla teede, tänavate, heakorra, jm pärast.

Seadusandja ei ole ettevõtluse arendamist omavalitsuse ülesandeks teinud ega selle jaoks omavalitsustele raha ette näinud.

Nii sõltubki ettevõtluse arendamine eeskätt kohaliku omavalitsuse eelistustest ja selleks rahaliste võimaluste leidmisest. Türi vald on võtnud üheks eelistuseks ettevõtluse arendamise. Ettevõtluse areng ei käi mööda omavalitsuse piire. Omavalitsused saavad üksikisiku tulumaksu ainult nendelt inimestelt, kes rahvastikuregistris on registreeritud nende territooriumil.

Türi valla elanikud saavad tööd naabrite juures ja vastupidi. Osaühing Estonia on valla üks suuremaid tööandjaid (2012. aastal keskmiselt 138 töötajat Türi vallast ja 27 väljastpoolt Türi valda). Järgmised - Järva Tarbijate Ühistu (118) ja Stora Enso Eesti AS (85) ei asu Türi vallas. Paljud Türi inimesed saavad tööd nii Mäos kui Mündis ja paljud Paide linna ja valla inimesed töötavad Türil. Töökohtade loomisel tuleb teha koostööd ja läbi selle suureneb regiooni võimekus piirkonda uusi ettevõtteid ja töökohti luua. Mitte ainult töökohtade loomine, vaid oluliselt kõrgema palgaga töökohtade loomine on oluline. Sellised töökohad eeldavad kõrget kvalifikatsiooni.

Vallas on Järvamaa Kutsehariduskeskuse Särevere õppekoht, mis on iga aastaga muutunud paindlikumaks tööturu vajadustele reageerimisel. Sellel sügisel on kavas külastada valla ettevõtjatega nii Särevere kui Paide õppekohti ja võimaldada valla ettevõtjatel saada vahetu ülevaade ning otsekontakt kooli juhtidega.

Uute ettevõtete ja töökohtade loomine on rahaliselt kallis. Ainuüksi Lokuta ettevõtlusala vajaliku taristuga (teed, elekter, vesi, kanalisatsioon, soojus jne) varustamine maksab mitu miljonit eurot. Lisaks sellele ei soovi keskvõim anda maad omavalitsustele ettevõtluse arendamiseks, vaid ollakse valmis seda ise müüma, mis on väga pikaajaline protsess.

Omavalitsused saavad ettevõtlusalust maad osta riigilt turuhinnaga. Valla arengukavas on planeeritud lähematel aastatel riigi käest ettevõtlusala aluse maa väljaostmine.

Lokuta ettevõtlusalaga oleme liitunud ka investorteeninduse programmiga „Invest in Estonia". On olnud juba investorpäringuid, kuid ettevõtjad soovivad saada krundi kiiresti ja muret on teinud ka piirkonnas vajaliku tööjõu puudus. Kruntide ja hoonete pakkumisel oleme teinud koostööd valla kinnisvaraarendajate ning teiste eraomanikega.

Lisaks uutele töökohtadele on oluline omavalitsuse mõistlik suhtumine vallas juba tegutsevatesse ettevõtjatesse. Türi vallas toimuvad regulaarsed kokkusaamised ettevõtjatega.

Ühiselt arutatakse valla ja ettevõtjate probleeme. Toetame vallaeelarvest ka õpilasfirmasid. Türi vald tahab olla ettevõtjale asjalik partner.

Üllar Vahtramäe
Türi valla arendusjuht
Reformierakond