Evelin Talts on jooksuringkondades tuttav nimi, kes viimastel aastatel on erinevatel võistlustel pea alati pjedestaalil seisnud. Jooksjana peab ta end ise pigem poolprofessionaaliks, sest ta teeb palgatööd ka. Kui varem andis ta 16 aeroobikatrenni nädalas, siis nüüdseks on ta töökoormust treenerina vähendanud neljale tunnile nädalas, et jooksmisele pühenduda. Treeneritööst ta aga täielikult loobuda ei soovi, sest armastab seda.

Kui Evelinilt küsida, mis on tema jaoks elus kõige tähtsam, vastab ta kõhklematult: perekond, kodu ja töö, millest ta spordi nimele loobuda ei tahaks. Evelinil on 8-aastane poeg. Ta enda sõnul on suhteliselt raske ühildada lapsevanema rolli ja pereelu tippspordiga, kuid perekonna toetus on tugev. «Mul on mõnikord süümepiinad, sest mulle tundub, et peaksin emana rohkem lapsega tegelema. Siiski püüan trennide kõrvalt pojale aega jätta. Kõige raskemad on laagrid - mitte trenni mõttes, vaid just seepärast, et tunnen koduigatsust ja igatsust lapse järele,» rääkis ta.

Jooksmine kui nauding

Joosta on Evelinile kogu aeg meeldinud. «Juba lasteaias olin kiireim jooksja, kuid jooksu kui spordiala juurde jõudsin 14-aastaselt, enne proovisin kõike muud ka. Lasteaias iluuisutamist, kümneselt suusatamist, siis maandusin kergejõustikusse ja hakkasin tegelema jooksmisega,» meenutab ta nüüd.

«Minu esimene treener oli Ingrid Reiljan, kelle käe all treenisin 25. eluaastani. Ingrid on väga hea noortetreener, kes ladus mulle noorteklassis korraliku põhja. Ta treenib praegugi Nõmme kergejõustikuklubis noori.»

Evelini sõnul on talle üheks peamiseks motivaatoriks auahnus. «Võit on magus ning kuna ma olen edev, naudin hea meelega tähelepanu. Inimlikult pole need ehk parimad omadused, aga sportlasele tulevad kasuks,» arvab ta.

Evelin treenib kolm korda päevas ning seetõttu jääb vaba aega suhteliselt vähe. Päevane trennidevaheline aeg kulub taastumiseks. «Seda vabaks ajaks pidada ei saa: söön, magan ja puhkan.» Treenides ja võisteldes kulutab ta ühe-kahe kuuga ära paari jalanõusid, sest läbitav kilometraaž on tavainimese jaoks aukartustäratav, küündides ettevalmistusperioodil 800-900 kilomeetrini kuus. «Ma naudin jooksmist, see on väga mõnus tunne, mis tuleb pärast pingutust - rasket trenni või võistlust, » räägib Evelin.

Algajatel soovitab ta püüda olla järjepidev. «Kuu või kahega ei juhtu midagi, aga tihtipeale kaob just siis vaimustus ära. Tuleb leida endale motivaatoreid ning treeninguid mõistlikult teha,» räägib Evelin, kes on ise aastaid aeroobikatreenerina leiba teeninud ning rahvasportlastele treeningplaane koostanud. «Algajatel on soov kohe alguses uhama hakata, aga siis on 500 meetri pärast kogu aur väljas ja edasine pole enam mõnus. Oluline on rahulikult alustada ja pulssi jälgida. Kui pulss läheb kõrgeks, siis vahepeal võiks kõndida. Kindlasti tuleks tähelepanu pöörata sellele, et jooksutrenn ei koosne ainult jooksmisest ning korra nädalas võiks midagi muud ka teha,» annab ta algajatele soovitusi.

Eesmärgiks isiklik rekord

Evelin Talts on lõpetanud Tallinna Ülikoolis kehakultuuri eriala. Tänu sellele teab ta paremini, mis organismis toimub ja oskab seda ise analüüsida. «Pikamaajooksjatel on oht üle treenida: kui eelmisest trennist pole korralikult taastutud, on vigastused kerged tulema.» Londonis astub Evelin Talts võistlustulle 5. augustil. Pärast jaanipäeva oli ta kolm nädalat laagris, samuti võttis osa kõikidest toimunud jooksuvõistlustest. Viimased kaks nädalat on ta koormused alla viinud, puhanud ja valmistunud psühholoogiliselt oma senise karjääri olulisimaks stardiks. «Kena oleks olümpial joosta isiklik rekord. Palju oleneb ilmast ja konkurentidest. Tahaksin joosta 2:37 kanti.»

Koos treener Urmas Randmaga on paika pandud tegevusplaan järgmiseks neljaks aastaks ning Evelini sooviks on panna oma karjäärile ilus punkt 2016. aastal Rio de Janeiro olümpial. Sinna vahele jäävad aga MM Moskvas ja EM Zürichis. «Tahtmist mul ikka on. Kõige tähtsam, et tervis vastu peaks, eriti jalad,» arvas maratoonar ise.

Nõmme linnaosa valitsus eraldas reservfondist Evelin Taltsi toetuseks 1000 eurot.

TREENERI KOMMENTAAR:

Töö ja pere kõrvalt nii jäägitult treeningutele pühenduda, kui seda on viimased kaheksa kuud suutnud Evelin, on omamoodi vägitegu, nii inimlikus kui sportlikus mõttes.

Tehtud ränkraske töö sai väärilise tasu - olümpiamängudel osalemine on iga sportlase suur unistus, mille nimel tasub raskeid trenne taluda.

Loodan, et Evelin parandab Londonis isiklikku rekordit (2:39.15), sellega saaks ta väärika koha olümpiamängude ühel hinnatumal spordialal.

Usun, et Evelin paremad jooksud on veel ees ja ta osaleb kõigil tiitlivõistlustel aastatel 2013-2016. Evelinil on olemas kõik füüsilised ja vaimsed trumbid, et tulevikus Eestit ja kodulinna Nõmmet vääriliselt esindada.

Evelin Talts

        Sünniaeg: 18.05.1977
        Pikkus: 168 cm
        Kaal: 54 kg
        Klubi: Stamina
        Treener: Urmas Randma

Isiklikud rekordid:

        5000 m - 17.20,4 (2012)
        10 000 m - 35.28,40 (2012)
        Poolmaraton - 1:15.28 (2012)
        Maraton - 2:39.15 (2012)

Saavutused:

        2009 - Eesti meister maratonis
        2010 - Eesti meister 4 km ja 12 km murdmaajooksus; EMV hõbe 10 000 m
        2011 - EMV hõbe 4 km ja 12 km murdmaajooksus, EMV hõbe maratonis
        2012 - OMi B-norm maratonis, Eesti meister 12 km murdmaajooksus, Eesti meister 10 km jooksus, hõbe 4 km murdmaajooksus ja sise 3000 m, isiklikud rekordid distantsidel 3000 m - maraton

    Allikas: www.maratonitiim.ee