"On ju tegemist ikkagi õndsa kodurahuajaga," ütles Filmitalgute kunstiline juht Mikk Rand. "Filmis on kätte jõudnud 20-nes detsember ning jõuluvanade rohke liiklemine ja igasugused jõulukaunistused sellisel aastaajal on ülimalt tavaline nähe, seda pilti me selle aasta Hauka laadalt ootamegi!"

Laupäeval, 13. augustil ühendavad jõud Antslas toimuv Hauka laat ja Filmitalgute võttemeeskond. Hommikul kell 9 ootavad talgulised laadalisi massistseeni. Üles filmitakse Hauka laat ja seal tunglev rahvas. Tavapärase laada asemel on aga jõululaat - oodatud on jõuluteemalised kostüümid. Osa võivad võtta nii vanad kui noored.

Päeval toimub piltloo (ingl. k. storyboard) joonistamise meistriklass (eelregistreerumisega filmitalgud.ee kodulehel). Piltlugu on koomiksi sarnane pildirida mis on abivahendiks ja vahelüliks filmi režissööri, operaatori ja stsenaariumi vahel. Piltlooga antakse edasi filmi lugu sellisel kujul, nagu teda on plaanis üles filmida. Ära joonistatakse nii filmikaadrite plaanisuurused kui ka näitlejate paiknemine.

"Kui ikka kõik Filmitalgutel kättesaadavad meistriklassid ja õhtused loengud koos filminäidetega ära kuulata-vaadata, saab selle aasta augustikuus üks filmihuviline korraliku koolituse, nii et pole raske raha eest vaja sarnast asja kaugemale otsima minnagi", räägib Mikk Rand.

Õhtul saab piltloo tegemise tagamaadega tutvuda laiem huviliste ring - kell 21 avatakse rahvaülikool mille piltloo teemaliseks lektoriks on Annely Põldsaar. Joonistamise ja meisterdamisega saab tegeleda ka animatsiooni töötoas mis on Hauka laada lava juures avatud kella 15st 20ni.

Õhtu lõpetab vabaõhukino. Kõige põnevamaks kujuneb ilmselt suurelt ekraanilt päeval filmitud materjali üle vaatamine. Lisaks näidatakse Koolifilmi festivali üht võidufilmidest ja veel head ja paremat Eesti filmimaastikult.