Muinasjututoas sättisid kuulajad end vaipadele istuma, kus lummavaid lugusid pajatas jutuvestja Piret Päär ja väikekandlel lisas meeleolu Sandra Sillamaa.
Hetk rahvamuusika töötoast. Foto: Reet Saar

Ave Sinika eestvedamisel võlusid lapsed erinevatest rahvapillidest helisid välja. Juhendaja julgustas end musitseerides vabalt tundma - see on ju rahvamuusika, seda esitades on kõik õige. Rahvakalendri tähtpäevade põhjal joonistatud piltidest pandi pärast välja näitus. Käsitöötoas meisterdati Tiina Kokemäe ja Tiia Johansoni abil endale väikesed vepsa nukud, regilaule lauldi koos Kristen Suokassiga.

Lõunalaual ootasid sööjaid koduleib ja -sai, keedetud oad, õpetajate valmistatud erinevad maitsevõid, toredate mõtteterade või retseptidega kaunistatud moosipurgid ja taimetee. Enne pajatas aga gümnaasiumi direktor Andres Elmik, kes rahvariidekuube kandes oli seekord kehastunud taluperemeheks, endisaegsetest söögikommetest. Küsimuste- vastuste vormis arutleti lastega leiva tähenduse ja saamise üle. Sööminegi toimus seistes, sest vanasti istusid laua taga vaid täiskasvanud. Enne mängiti veel rukkilõikuse ringmängu ja pärast sööki tantsiti lõõtspillimuusika saatel.
Lõunalaual olid keedetud oad, koduleib ja sai, mitmesugused võided ja kodust toodud moosid. Foto: Reet Saar

 „Selle päeva korraldamisel oli meil palju vabatahtlikke abilisi. Minu ema andis mune ja ube, Maie Kusmin küpsetas koduleiva ja -saiad, lapsed ja õpetajad tõid kodust oma moose ja õpetaja Rita Laanesaar valmistas leivakrõpse. Erinevad võided andsid lastele võimaluse kogeda mõnegi jaoks uusi, samas just vanu maitseid, sest näiteks suvistepühade söögiks oli munavõi," rääkis Eve Burmeister.

Folklooripäeva tähendust rõhutas meeldivalt see, et osa õpilasi kandis rahvariideid või folklooriainelist rõivastust. Suurepäraselt haakuva tausta sellele päevale ja tegevustele andis parasjagu Märjamaa rahvamaja Ly galeriis olev Järvamaa käsitöömeistrite näitus „Siidiniit ja hõbevardad".