Teisigi vanu kombeid peeti meeles: iga õnnitleja raputas häid soove lausudes konteinerisse oma viljapeotäie ja peremehele ulatati pihlakane karjasevits.

Lauda lõplikuks töökorda seadmiseks kulub veel mõni nädal, siis hakatakse tasapisi loomi sisse tooma.

Märjamaa vallas avati tänavu teisel poolaasta jooksul neli uut lüpsilauta, neist kahes kasutatakse lüpsiroboteid.

OÜ Orgita Põld juhatuse esimees Sulev Mölder ütles avasõnades, et nende põllumajandusettevõte tegutseb 20 aastat, uue lauda ehitamise plaan tekkis nelja aasta eest. 2008 saadi projekt valmis, aga siis algas masu ja ei olnud võimalik alustada - ilma panga toetuseta ei suudeta nii suurt objekti, mille maksumus on ligi 3 miljonit eurot, valmis ehitada. Mullu ehitati omavahendite eest valmis sõnnikuhoidlad.

Tänavu 29. juunil sai uus laut nurgakivi. 640kohalisse lauta paigutatakse 560 lehma, ülejäänud kohad saavad kinnistele ja poegivatele loomadele. Praegu on kari viies laudas, nüüd jäävad loomad paari kohta. „Täna on meil 360 lehma, uus laut annab võimaluse suurendada karja ja käivet," rääkis Mölder.

Uue lauda juhataja on Maarja Averin. Kui palju töötajaid hakkab siin tööle, ei osanud Mölder veel vastata, aga ta kinnitas, et keegi tööta ei jää, sest karja on kavas ju suurendada. 144 m pikkuses ja ligi 45 m laiuses vabapidamisega laudas on automaatne söötmis- ja ventilatsioonisüsteem. Ruumi keskel on kaheksa lüpsirobotit ja selle kohal väike kontoriruum nagu kaptenisild.

Enne õnnitluste vastuvõtmist tänas Orgita Põld kõige suuremaid abilisi: ehituse projekteeris ja teostas Nordecon Betoon OÜ, sisseseade tarnis Linery OÜ, lägamahutid ehitas E-Betoonelement, ehitusjärelevalvet tegi Ilmar Mõtsnik ja ehitust rahastas SEB pank.

Maavanem Tiit Leier märkis, et juba mullu oli maakonna parim ettevõte põllumajandussektorist, tänavu on avatud mitu uut farmi, mis näitab, et selles sektoris tehakse uusi investeeringuid. Märjamaa vallavanem Eero Plamus ütles, et see on vallas tänavu juba neljas uus laut. Ta toonitas, et uued laudad ei pruugi lisada uusi töökohti, kuid näitavad maapiirkonna jätkusuutlikkust.

Veterinaar- ja toiduameti Raplamaa keskuse juhataja Aavo Lumi avaldas heameelt, et Märjamaa vallas on taoline arenguhüpe toimunud ja soovis Orgita Põllule pärast nii suure investeeringu tegemist kiiret kosumist. E-Piima varumisdirektor Jaan Mutli kinnitas, et nende tööstus suudab palju piima vastu võtta ja E-Piima nõukogu esimehena on Sulev Mölder ka sellele kaasa aidanud.

OÜ Orgita Põld Haimre robotlüpsilauda lindi lõikasid läbi sisseseade tarninud Linery OÜ, rahastaja SEB panga ja ehituse projekteerinud Nordecon Betoon OÜ esindajad. Paremalt teine on OÜ Orgita Põld juhatuse esimees Sulev Mölder. Fotod: Reet Saar

OÜ Orgita Põld Haimre robotlüpsilauda lindi lõikasid läbi sisseseade tarninud Linery OÜ, rahastaja SEB panga ja ehituse projekteerinud Nordecon Betoon OÜ esindajad. Paremalt teine on OÜ Orgita Põld juhatuse esimees Sulev Mölder. Foto: Reet Saar

Oktoobrikuus maakonnas esimese robotlauda avanud Sarapiku farmi pere soovis naaberküla farmile jaksu, et esimene poolteist kuud vastu pidada, kui loomi tuleb lüpsirobotiga harjutada. „Nüüd on meil ikka palju kergem," kinnitas Mai Parve. Sisseseade tarninud Linery OÜ esindaja Toomas Rüütel kinnitas, et moodsat tehnoloogiat ei ole vaja karta. Häid soove laususid loomaarst Reet Reimann, Haimre rahvamaja juhataja Eha Kaljusaar, Sillaotsa muuseumi pere, Luhtre turismitalu ja veel hulk teisi koostööpartnereid.

Haimre külavanem Agu Raadik nimetas uut lauta nende külas sajandi ehituseks ja kinkis külluse sarve, et sinna voolaksid piima- ja rahavood.

Rapla Nõuandjate Ühenduse juhatuse liige Viktor Sartakov märkis, et see laut sai valmis veel õigel ajal: euroliidu uue rahastamisperioodi alguses läheb enne aastake aega, kuni rahakraanid korralikult avanevad, mis tõmbab ehitustempot maha. Ta ütles, et Eestis on alles pool karjast uutes farmides. Sartakov soovis, et kaks esimest lüpsirobotiga lauta Raplamaal - Sarapiku farm ja Orgita Põllu Haimre laut - oleksid teistele näidisfarmideks.

Märjamaa vallavanem Eero Plamus soovis Orgita Põllule head vilja- ja karjaõnne ja andis üle dolomiidist anuma nagu ka kolme eelmise uue lauda omanikele

Märjamaa vallavanem Eero Plamus soovis Orgita Põllule head vilja- ja karjaõnne ja andis üle dolomiidist anuma nagu ka kolme eelmise uue lauda omanikele. Foto: Reet Saar