Näha saab tasse, mis on loodud just sellele näitusele, ja ka selliseid, mis on valminud aastakümneid tagasi. On isegi tasse, mis pärit 1950-ndatest. Kõik tööd on pärit keraamikutelt endilt, vaid Evi Mardna tass on Tarbekunstimuuseumist.

Georg Bogatkini massiivsel teetassil ilutsevad kolm lõvi nagu riigivapil. Ühe tassi kinkis kunstnik presidendile, teise saatis näitusele. Irja Kändleri kogukas tass on justkui keraamiku autoportree. Katharina Aus, olles kurb, et näitusele lubati vaid üks töö, on loonud tassi, mille sang koosneb kümnest miniatuursest tassist.

Ukrainlasest kunstniku Sergei Isupovi tassil on jäädvustatud elu lapse ja mehena, nii tassi välis- kui siseküljel. Skulptor Leena Kuutma, kes kuulub ka keraamikute tsunfti, on voolinud istuva mehe, kohvitass süles...

Taoliselt saaks kirjeldada igat eksponaati, aga parem on tulla neid ise vaatama. Nii nagu on isikupärane iga keraamiku käekiri, on erinev iga vaataja maitse.

Juubelinäitus annab suurepärase võimaluse tutvuda korraga erinevate kunstnike käekirjaga. Tass iseloomustab hästi selle loojat ja on olnud keraamikute firmamärgiks läbi aegade. Tass on väikevorm, mis jõuab vahetult kasutaja käte vahele ja temas peegeldub tegija esteetika, tehnilised oskused ning aeg, milles ta loodi.

Mõistmaks kunstniku suhet tassi on paljude tööde juures ära toodud pühendus, selgitus, mõnel ka luuletus. Alljärgnevalt väljavõte keraamik Eva Bergi tassiloost: „Siin on üks tass. Tass, millel on hing. Selle tassi valib välja inimene, kellele sobib selle vorm ja hing, kellele pakub rahuldust juua sellest tassist... Tehase toodang on ilus, kuid hingetu ja tehases valmistatud tassist joomine ei paku rahuldust. Käsitsi valmistatud tassist joomine toob inimesele kosutust ja hingerahu."

Näituse kujundasid keraamikud Kärt Seppel ja Tiina Kaljuste. Esimene neist elab Keilas, teine siit mitte eriti kaugel. Tuttavaid nimesid tuleb ette teisigi.

Tassinäitust vaatama minnes saab tutvuda ka nahakunstnik Silvi Kalda eile avatud näitusega.

Keilas elaval kunstnikul on jaanuaris auväärne juubel ja seda tähistatakse väljapanekutega nii raamatukogus kui muuseumis.