Sausti mõis, Kiili vald - 6 900 000 eurot

Võimalik, et praegu kõige kallim kinnisvaraobjekt Eestis. Tundub, et on selgeks saanud, et seda kohalikele müüa ei anna. Praegu Mart ja Merilyn Lajalile kuuluvat Sausti mõisa on esmakordselt mainitud 1453. aastal. 1757. aastal ostis mõisa Berend Heinrich von Tiesenhausen, kes 18. sajandil püstitas valitsejamaja, klassitsistlike sugemetega härrastemaja kerkis 19. sajandi keskpaiku. Mõisa ümber on rajatud kolm parki ja tarbeaed ning paistiigis kasvatakse karpkala. Mõisakompleksi pindala on 240 000 ruutmeetrit.

Viimsi, Rohuneeme tee, Villa Mary - 4 500 000 eurot
See eesti mõisa meenutav hoonekompleks asub Viimsi poolsaarel ja paistab silma Hispaania ja Põhjamaade arhitektuuri sulandumisega. Villa Mary asub mere ääres. Looduslikke kivisid on kasutatud nii välisfassaadis kui ka interjööris, suurtest akendest avaneb vaade merele. Pindala on 558 ruutmeetrit.

Maarjamäe - 2 900 000 eurot
Maja on käesoleval momendil kasutusel välisriigi suursaadiku residentsina (USA - toimetus). See elitaarne ja luksuslik villa on ehitatud 1999. aastal. Hoone arhitekt on Allan Strus. Maja ümbrust kaunistab aed. Pindala 717 ruutmeetrit.

Eksklusiivse kinnisvara müümine on nagu luksusauto müük

Baltic Sotherby's International Realty on rahvusvaheline ettevõtte, millel on üle maailma 550 kontorit. Seniajani on suurim tehing, mida Eesti filiaal on vahendanud, 2 miljonit eurot.

Ettevõttes müügiga tegeleva Mark Sheini sõnul ei ole luksuskinnisvara turg Eestis väga aktiivne. On küll kliente, kes sellist vara otsivad, aga kindlasti ei ole neid massiliselt: "Luksuskinnisvara müük on nagu müüks Lamborghinit või Bentleyt, kui meie müüme üks-kaks luksuskinnisvara objekti (hinnaga alates 1 miljon eurot), siis oleme teinud head tööd," ütles Shein.

Kõige tähtsam kriteerium luksuslikule kinnisvarale on tema asukoht, mis omakorda jaguneb kaheks: piirkond ja ümbrus või moodsa sõnaga asukohasünergia. "Kui vaadata sellise kinnisvara asukohti, siis neid saab eelkõige kirjeldada selliste sõnadega nagu: ajalooline, prestiižne, ainulaadne ja väärtuslik. Kõik, kes soovivad osta lukskinnisvara, on alustanud otsimist just asukohast," kirjeldas mees.

Iga Tallinna vanalinna objekt ei ole veel lukskinnisvara

Kui on olemas ainulaadne asukoht, siis liigutakse juba teisele kriteeriumile - ainulaadsus ja eksklusiivsus. Midagi peab olema erilist - vaade, planeering, suurus, sisustus vms. Arhitektuurse lahenduse alla läheb siseviimistluse lahendus. Kui need kriteeriumid: asukoht, arhitektuur (sisedisain) ja viimistlus toetavad teineteist, siis võib seda kinnivara juba nimetada lukskinnisvaraks.

Kindlasti on erinevatel objektidel on omad lisaväärtused ja kõike ei saa ühe mõiste alla tuua. "Vanalinna objektidel ja mõisatel on juba oma ajalooline väärtus sissekodeeritud, aga kindlasti Baltic SIR vaatab alati, mida võtta müüki. Seda seetõttu, et iga vanalinna objekt ja mõis ei lähe koheselt luksuskinnisvara alla, sest vanalinnas on maju ja kortereid, mis on nö tondilossid," rääkis Shein. Tema sõnul ei saa võrrelda vanalinna sisehoovi objekte nende objektidega, mis asuvad peatänaval (näiteks Viru tänav) või millel on vaade kõrvalmaja seinale, mitte näiteks Raekoja platsile või Toompealt linnasiluetile.

Peamised ostjad endistest Nõukogude Liidu riikidest

"Ostjad on erinevad ja kõikidel on omapärased soovid. Eesti on atraktiivne paik klientidele endistest Nõukogude Liidu riikidest nagu Venemaa, Ukraina, Kazahstan, Uzbekistan, Valgevene. Kindlasti ei tohi unustada ka meie naabreid Balti mere äärest ning Skandinaavia riike, kes vaatavad samuti suure huviga Eesti poole," ütles Shein.

Ida poolt tulevatel klientidel on omad põhjused miks osta kinnisvara Eestis. Nad on kas äriliselt või sugulussidemetega Eestiga seotud. Sheini sõnul ostavad paljud kliendid Venemaalt, Ukrainast ja Valgevenest siia vara selle tõttu, et nende kodumaal on ebastabiilne poliitiline olukord, mis paneb neid pilke pöörama Euroopa (loe: Eesti) poole. Nende sõnutsi vajavad nad elus plaani B. Selleks võib olla aga ka väga lihtne põhjus - neile meeldib Eesti, sest siin on võimalik lastel käia venekeelses lasteaias, koolis ja peaaegu igal pool teenindatakse sind vene keeles. Lisaks oleme ka üks Euroopa Liidu liikmesriike.

Eestil on palju plusse

"Paljudele sobib Eesti logistiline asukoht nii äriks kui elamiseks. Eesti on väike riik, rahulik ning ei ole ülerahvastatud.  Meil on väga palju plusse, mida võiks rohkem promoda ja läbi selle meelitada rohkem investoreid siia muuhulgas ka kinnisvarasse investeerima. Me peaks olema rohkem julgemad ja avatumad idapoolsetele inimestele ja mitte kartma seda kui mingit kurja hunti, kes tahab Eestit ära osta. Maailm liigub väga kiiresti edasi ja vaadata kogu aeg tagasi, mis kunagi oli, minu arust ei ole enam mõtet. Kui vaadata Hispaaniat ja neid kliente, kes on ostnud kinnisvara seal, siis ma usun, et neid on väga erinevatest maailma paikadest ja keegi ei tunne hirmu. Miks siis Eestis ei võiks olla Jaapani, Hollandi, Brasilia või Venemaa kinnisvaraomanikke rohkem," ütles Shein lõpetuseks