Endiselt on üle ujutatud paljud rabaalad, heinamaad, külad ja taluõued. Kanuumatkajad kulgevad üle paigust, kus muul ajal kuiv maapind jalge all ragiseb. Matkaradadel sumpajad peavad kohati suisa vööni jäises vees müttama. Metsarajad meenutavad pigem soomülkaid, autoteed aga laevatatavaid kanaleid, kus kanuud vilkalt risti-rästi libisevad. Pilgu kaugele üle lainetava veevälja, mis suvepäevil hoopis heinamaa ja põldudena kasutusel, saab heita Läti vaatetornist. Kuid tavalistelgi teedel liikudes on mõlemal pool suurvesi pea autotee tasapinnani tõusnud.

Autoga Tori ja Jõesuu poolt Soomaale suundujail ei õnnestu praegu Riisa asulast oluliselt kaugemale pääseda - ühel hetkel tee lihtsalt kaob ning kapoti ees voogab tasane veteväli. Isegi teadjamad, kel tee käänud ja kurvid mällu sööbinud, ei ürita Riisalt edasi sõita.

Viljandi ja Kõpu poolt tulijad pääsevad vaevata Soomaa keskuseni Tõramaal. Seal aga lainetab taaskord tõusuvesi üle autotee. Kuigi korraliku maasturiga pääseks edasigi - suisa Meiekose sillani välja - siis keelumärk sunnib autot Oksale viiva tee ristis ümber pöörama. Värsked autojäljed tõendavad, et sealt edasigi on uljaspead enda ja oma auto võimeid testimas käinud. Et ühtegi masinat vetevallas hulpimas näha pole, siis järelikult on suudetud "läbi murda".

Suure-Jaani ja Kildu suunast Soomaale sõitjate teekond lõppeb ruttu, veel enne Soomaa piiresse jõudmistki. Tulvaveed on seal mitmes kohas teetammist läbi murdnud, mistõttu vaid maastikumasinaga vaevaliselt ukerdades läbi pääseb. Ühel hetkel aga lõppeb seegi tee ning edasi pääseb vaid kanuudega.

Selle eest suurvee alguses vee alla jäänud Öördi matkaonn on taas kuival - kuigi läbiligunenud ning mättaid ja risu täis kantud. Samamoodi on veetase langenud nii Soomaad läbivate jõgede ülemjooksudel kui neisse suubuvail jõgedel. Mitmel pool on paari päeva eest vee alla peitunud pinnavormid ja ehitised taas päevavalgele tõusnud, kuigi telgi püstitamiseks sobivaid kuivasid mättaid annab suuremate jõgede kallastele veel oodata.

Seega on ekstreemselt kõrget veeseisu Soomaale jäänud veel vaid loetud päevadeks. Kanuumatkajail ei tasu sellest aga heituda - isegi kui teravamate elamuste otsijail Soomaal peagi igavaks muutub, siis tavalisest kõrgemat vett jagub veel nädalaks-paariks.

Teisisõnu: soojad riided selga, kummikud jala otsa ning nädalavahetuseks Soomaale kanuuga sõitma ja üleujutatud teedele pladistama! Elamusterohkeks kujunevad Soomaa viiendal aastaajal kohapeal veedetud tunnid kindlasti igaühele!"