„On ikka teistmoodi küll! Üldine ülalpidamine on kallis, aga mõisavärk, pole midagi parata... Korras on vaja hoida kogu 6,2 hektariline maa-ala, majade ümbrus ja park. Peamajas on puuküte ning talvel tarvis kütta 18 ahju. Vaatamata kõigele on sel vanal asukohal oma hing, mis on suurim väärtus. Meie kooli õppe- ja kasvatustöö lähtub paljuski mõisast ja on seotud pärandkultuuriga. Eelkutseõppe erialad on seotud mõisaga, õpime sepa- ja puutööd, kangakudumist, valmistame klaasi- ja savitöid jms," rääkis Lahmuse Kooli huvi- ja arendusjuht Eda Saaremets.

Terve mõisakompleks on kasutuses

Kompleksis on renoveeritud viis hoonet. Enamus vanu hooneid on saanud uue funktsiooni. Mõisaaegne tall-tõllakuur on kaasaegne võimla. Vana juustumaja on käsitöömaja, kus on kangasteljed, õmblustuba, poeruum, köök ning õppeklass. Viljaaida ülakorrusel on mugav õpilaskodu, all puutöö-, masinaõpetuse-, klaasi- ja savitöö ruumid ning keldriruumides taastuskeskus. Sepikoda on nüüd toimetulekuõpilaste maja. Valitsejamajas on veel teinegi õpilaskodu. Renoveerida on jäänud veel peamaja, mille ehitustööd algavad sel kevadel.

Õpilasi on koolis 60. Õpetajaid ja kasvatajaid kokku 29.

Palju praktilist tegevust

„Lahmuse Kool on hariduslike erivajadustega õpilastele ning meil on kaks mugavat ja kaasaegset õpilaskodu. Omaette maja toimetulekuõpilastele, nõustamistuba, taastuskeskus, jõusaal ja saun. Eriliseks teeb meie kooli kaunis loodus, park, mõisakompleks, kena vaade järvele, palju külalisi. Meil on paindlikud õppevormid ja palju praktilist tegevust, sest mõisamajas on alati midagi teha. Eelkutse- ja tööõpetuse tundide hulk ulatub 9 tunnini nädalas. Lapsed on huvitatud avastusõppest. Meie lastele meeldib väga laulda, joonistada, näidelda, valgusteatrit teha, kannelt mängida; savist esemeid voolida või klaasmosaiike kokku seada. Paljude lemmiktegevus on sport: meil on korvpalli-, jalgpalli-, rahvaste palli-, lauatennise ringid. Mõnikord on filmi- või karaokeõhtud. Kooli huvitegevus toetab õppekava," kirjeldab koolielu Eda Saaremets.

Toredamateks ettevõtmisteks peame Eriolümpia spordivõistlusi, „Unustatud Mõisate" külastusmängu ning Mõisakoolide pärimuspidu. Oleme avatud aastaringselt kõigile huvilistele ning palume külastussoovi korral eelnevalt huvijuhiga ajad kokku leppida.

Kool tegutseb veel vähemalt kümme aastat

Me oleme väga tänulikud Norra Finantsmehhanismide programmile ja SA Innove, Suure-Jaani vallale ja Haridus ja Teadusministeeriumile - tänu neile oleme mõisaaegsed, haruldased hooned korda teha ja sisustada saanud. Peale Norra ja EMF (Euroopa Majanduspiirkonna Finantsmehhanismide) projektide rahastamist on riik võtnud kohustuse, et kool peab jätkama Lahmusel veel vähemalt 10 aastat.

Kool asub Lahmuse mõisahoones aastast 1926. Hariduselu on Lahmuse külas kestnud aga aastast 1848.

Lahmuse koolist

Nagu öeldud on kool mõeldud erivajadustega lastele. Lihtsustatud õppekava kõrval on kooli eripäraks suurema tähelepanu pööramine tööõpetusele ja kutseõppele. Siin ei võistle nad kutsekoolide või tehnikumidega, vaid kool annab õpilastele võimaluse eelnevalt tutvuda erinevate erialadega. See tagab selle, et kutsekooli edasi minnes omavad nad paremat ettekujutust õpitavatest erialadest.

Erialad on järgmised:

Puutöö - ehitus-laudsepp, metsandus, sepatöö, klaas, savi, aed, kangakudumine, kodundus, puhastusteenindus, käsitöö, remonditööd, masinaõpetus

Lisaks pakub mõisakool järgnevaid teenuseid:

Taastuskeskuses pakutavad teenused: massaaž, soolakamber, vesiravi, infrapunasaun, värviteraapia, vibroakustiline teraapia

Nõustamiskeskus - pakub logopeedilist, psühholoogilist, eripedagoogilist ja sotsiaalpedagoogilist abi nii õpilastele, õpetajatele kui ka lastevanematele/hooldajatele. Nõustatakse kõiki abivajajaid ning pakutakse erinevaid metoodilisi mõtteid ja võtteid. Esmalt püstitatakse nõustamise eesmärk ja siis töötatakse välja tegevusplaan, kuidas last paremini aidata. Loe täpsemalt siit.

Rehabilitatsiooniteenus on sotsiaalteenus, mille eesmärk on parandada puudega inimese iseseisvat toimetulekut, suurendada ühiskonda kaasatust ja soodustada töötamist või tööle asumist. Rehabilitatsiooniteenuse käigus hinnatakse inimese toimetulekut ja kõrvalabi vajadust, tehakse ettepanekuid kodu-, töö- ja õpikeskkonna kohandamiseks, abivahendi saamiseks ja kasutamiseks. Inimest nõustatakse erinevates valdkondades, et parandada edasist sotsiaalset toimetulekut. Loe täpsemalt siit.

Loe lahmuse kooli blogi siit.

Vaata kooli panoraamvaadet siit.

Lahmuse mõisa kohta loe ka Eesti mõisate portaalist.