Vooremaa piirkond on üldse üks väga eeskujulik paik - Vooremaa Koostöökeskuse raames suhtlevad tihedalt erinevad selle piirkonna muuseumid. Positiivne näide on ka Tartu vald ise, vallavanemaga eesotsas võeti ette julge samm, teada on ju ka Tartu valla spordirajatiste kvaliteet.
jääajakeskus

Suur projekt tehti ära paari aastaga

2004. aastal avati Saadjärve looduskool, siis hakkas arenema ka Jääaja Keskuse idee. Tartu vallavanem Aivar Soop toetas ideed igati. Ekspositsiooni hakati kokku panema paljude inimeste koostöös.

„Väljapanek tutvustab jääaegu maailma ajaloo taustal, liustike pärandust meie maastikel ja eluslooduses ning tutvustab tulevikuväljavaateid kliimamuutuste kontekstis," selgitas Jääaja Keskuse juhataja Asta Tuusti, kes on olnud projekti juures idee tekkimisest alates.

Ekspositsiooni kavand valmis 2010. aasta septembris ning hoone ehitamise leping sõlmiti 2011. aasta mais. „Keeruline oli see, et lühikese ajaga pidi suur projekt ellu viidama, kaasatud oli ka palju väga erinevaid eksperte, " rääkis Tuusti.
jääajakeskus


Paik on keskusele loodud
"Äksi alevik Saadjärve kaldal on Jääaja Keskusele väga sobiv koht, sest ümbritsev maastik oma voorte, järvede ja kividega on jääaja liustike pärandus. Äksis oli juba olemas Saadjärve looduskool ja selle kõrval asuv tühi spordihoone ootas rakendust, just sinna Jääaja Keskus rajatigi. On ainulaadne, et üks omavalitsus võtab ette nii suure ja erilise loodushariduskeskuse rajamise," rääkis Tuusti.
jääajakeskus

Külastuskeskus ja õpikeskkond

Jääaja Keskuse eesmärgiks on anda külastajale elamuslik ja kogemuslik ülevaade jääaegadest ja inimesest muutuval Maal. Tegemist on turismiobjektiga, mis on ühteaegu nii keskkonnahariduse pakkuja kui ka külastuskeskus. Kokku 2200 ruutmeetril pakutakse eri vanuses külastajatele populaarteaduslikku ning meelelahutuslikku ekspositsiooni.

"Kõige lähemad projektid on suunatud koolidele õppekava toetavate programmide pakkumisega erinevatele kooliastmetele. Et õpetajad oma õpilastega meid üles leiaksid, korraldame mõned konkursid, millest saab kuulda augustis. Plaane on palju, sest loodud ekspositsioon on nagu vorm, mis kätkeb endas palju võimalusi edasiseks sisu täiendamiseks ja täiustamiseks," ütles Tuusti lõpetuseks.

Projekti nimi: Jääaja teemapargi kui atraktiivse loodusõppe- ja külastuskeskuse väljaarendamine

Elluviija
: Tartu valla Sihtasutus Saadjärve.

Projekti maksumus: 4 miljonit eurot

Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondi toetus: 2,6 miljonit eurot

Meede: Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine

Omaosalus: 1,4 miljonit eurot

Jääaja Keskus asub Tartumaal Äksi alevikus ja on avatud iga päev 11.00 - 18.00.

Kodulehe leiab siit (LINK) ning Facebooki lehe siit (LINK). www.jääajakeskus.ee.


__________________________________________________________

Jääaja Keskuse kolm korrust

I korrus - Jääaeg ja Jää meie ajas

Kesksel kohal on elusuuruses mammutimulaažidega aatrium. Suursugusust lisab Universumi, Päikesesüsteemi ja Maa arengu lugu. Jääaegade tekke ja kulgemise teemat täiendavad eluslooduse ja inimese arengut tutvustavad ekspositsioonid ning jääaegse koopana kujundatud laste mänguruum. Omaette elamusliku osa moodustavad Jää ja Jääelamuste ruumid, kus tajutakse kõigi meelte vahendusel jää kui külmunud vee olemust.

II korrus - Jääaja jäljed Eestimaa pinnal

Ekspositsioon tutvustab jääaja jälgi Eesti maastikel ja meie rahva muistendites . Keskseks osaks on jääajajärgne looduse arengulugu koos teadlaste uurimislugudega, mille „jutustamine" aitab külastajal lugeda ja mõista märke meie loodusmaastikel ja pärandkultuuris.

III korrus - Kas tulevik sõltub meist?

Ekspositsioon vaatab tulevikku mõtestades inimeksistentsi tänases päevas, inimtegevuse mõju ulatust. Ilmavaatluste temaatika seostatakse kliima tulevikuprognoosidega. Kolm tähtsat küsimust, millele vastust otsitakse on järgmised: Kas tuleb uus jääaeg? Miks me räägime kliima soojenemisest? Kuidas inimene oma tegevusega kliimat mõjutab?

Kolme korruse temaatilisi mooduleid seob ühtselt kujundatud ning erinevaid mängulisi lahendusi pakkuv programm „Veeosakese teekond", mis võimaldab tunnetada seoseid elus- ja eluta looduses ning ajalises perspektiivis.