Komisjon, eesotsas esimees Heiki Hepneriga (liikmed: Anu Adamson (valla aednik), Kadri Raus (keskkonnnõuniku kt); Kalle Talviste (volikogu liige); Eeva Kumberg (tunnustamisiomisjoni esindaja), tänab südamest kõiki, kes olid nõus oma koduõuede ilu meiega jagama! Eraldi tänu kuulub ilusate aedade märkajatele, kes komisjonile neist ka teada annavad.

Ootame teateid kaunitest aedadest järgmise suve ringkäigu kavandamiseks.

Sihi talu - Helgi ja Heino Sikkar

Kena rootsipunast elumaja koos aiaga peidab mööduja pilgu eest eeskujulikult hooldatud kuusehekk. Heki taga avaneb kaunis, lopsakas ja üllatusi täis koduaed, mis koos elumajaga moodustab tervikliku ning läbikomponeeritud koosluse. Aia sisemuses köidavad rohkete okaspuuvormide vahel pilku ilupõõsad ja kividega ääristatud klumbilaadsed püsikutepeenrad. Maja ees on aukohal vana kaev ning tagasihoidlik, kuid stiilne väliköök.

Anu Adamson (A. A):Lahke pererahvas, ilus maja roosipõõsaga, pink maja ees, huvitav iluaed paljude erinevate puu-ja põõsaliikidega, lopsakas tarbeaed. Aastatega väljakujunenud talu, kus igal taimel on oma lugu, kus nagu kõik oleks olemas ja õige koha peal. Terviklik. Töökal perenaisel on jätkunud aega ka aiataguse tänavaääre kaunistamiseks.

Kase talu - Zinaida ja Alfred Kask

Talu teine nimi võiks olla Kivi talu, sest perenaine on püüdnud kõik maja ümbruskonnast leitud kivid aiakujunduses ära kasutada. Tulemus on muljetavaldav - kividega vooderdatud teerajad, mis uhkete elupuude vahelt viivad maja küljes oleva puust terrassi juurest kivise terrassini allhoovis, mis ümbritsetud maalilistest kiviktaimlatest ning roosipeenrast. Kive on olnud palju, nende kokku kogumine ning uue õueruumi kujundamine on pererahvalt nõudnud tohutult pealehakkamist. Õnneks jagub temperamentsel perenaisel Zinaidal energiat veelgi, sest osa õuelast ootab planeerimisjärge.

A. A Tõeline üllatuste kodu, mis on peidus metsa rüpes ja mille rajamine sai alguse ühest suurest kivist.

Sisaliku talu - Signe ja Taivo Parve

Töö koduümbruse planeerimisel ja kujundmaisel ei lõppe kunagi, eriti kui maad ja maastikku, mida oma tahtmise järgi muuta, jagub. Sisaliku talu perenaine ja peremees on tegutsenud tasa ja targu, ning kujunemas on maitsekas ning mitmekesine koduõu koos aiamaaga. Ka siin on oma eriline ja väärikas osa kanda kividel, nii majaesisel kiviktaimlas kui lillepeenarde ümber. Aias on tunda loovat ja otsivat vaimu: katsetatud on kiviparketti, kruusa jne. Huvitavad leiud olid kruusapeenar, oma metsa kuusepakkudest tehtud peenraäärised ja okaspuuvormid pinnakattena.

A. A: Maakodu, mille perenaine ütleb, et parema meelega veedaks ta kogu aja õues. Aia ehteks on maja ees olev kiviktaimla. Aia nurgas kiik. Tarbeaed on ümbritsetud toreda roigasaiaga. Maja taga aga kasvavad kartulite kõrval istutatud metsamarjad - mustikad ja jõhvikad. Lillepeenraid on mitmel pool ja kõik seotud ikka kividega. Aed, mis alles kasvab ja areneb.

Pagavere talu - perekond Hermlin

Pagavere taluümbruse kujundatud maastiku osa oli selle ringkäigu suurim. Nii kaugele, kui silm ulatus, võis näha lihtsaid ja eksootilisi taimekooslusi, mis kõik kenasti puust elumaja, palksauna, valmimisjärgus väliköögi ja majapidamishoonetega sobisid. Ürdiaed, turbaaed, okaspuuvormid, haruldased lehtpuude kogumid, ilupuud - aed rääkis meile pühendunud ja hea maitsega rohenäppudest, kes uusi haruldasi taimesorte kodustada püüavad.

A. A: Avar maakodu, kus peale elumaja ehitati hoovi keskele tõeliselt mõnus saun. Eriti pilkupüüdev on sauna ümbritsev turbaaed, millest osa on dekoratiivne ja osa kasutatakse maitsetaimepeenrana. Veidi eemale kaevati suur tiik, mille kaldapealsele rajatakse istutusala ja mida täiendatakse igal aastal uute huvitavate taimedega. Mitmetel kaunitel istutusaladel kasvavad pererahva lemmikud - erinevad okaspuude vormid koos värviliste põõsaste ja lilledega.

Puraviku 37 Aespa alevik - Katre Õim ja Indrek Kiissel

Aespa ja Vilivere kandis on väga palju võimalusi kaunite aedade kujunemiseks, aasta-aastalt silmab neid aina rohkem. Lihtsalt ja liialdamata, samas läbi ja südamega kujundatud aed, mis jääb silma.

A. A: Kena maja, mis on ümbritsetud lilledega. Väike terrass maja küljes, kust avaneb vaade suurele värvilisele lillepeenrale. Korras abihooned. Väike aed paari õunapuuga. Pererahva arvates on see mõnus ja vaikne koht elamiseks.

Kaunid kodud Kohila alevis

Roheline 14 - Heli ja Rainer Soans

Aed ja kodu, kus kõik on peensusteni paigas, läbi mõeldud ja targalt ning vaoshoitult lahendatud. Muljetavaldav oli omavalatud kividest tehtud jalutustee, hästi mõjusid ilusa hekiga piiratud köögiviljapeenrad, mis kõik kastidesse paigutatud. Maitsekalt avatud ja heakorrastatud vaade jõele väärib eraldi äramärkimist nagu ka detailid (tiik vihmaveetoru läheduses, vaasid ja lillepotid. Terrassi kasutusele on lisatud võimalusi, muutes see lihtsalt teisaldatavaks. Hoovil on ruumi ka lastele, kelle liumägi ja liivakast ümbrusega kenasti sobituvad. Õues leiab mitu varjulist puhkekohta, kus pererahvas suviti oma aeda nautides istub.

A. A: Hea maitsega, praktiline, minimalistlik ja terviklik aed, kus pererahvas pärast väsitavat tööpäeva saab mõnusalt puhata ja saunamõnusid nautida. Puhkenurgas toredad pügatud okaspuud ja vaade jõele. Väike maitseainepeenar. Kenad lillepotid.
Isetehtud kõnnitee ja kaunis üldmulje.

Metsa 1 - Eha Matsina ja Ivar Hirs

Alevi kodusid külastades oleme alatasa üllatunud, kui leidlikud aiaplaneerijad on väikeste elamukruntide omanikud. Metsa 1 on selles osas musternäide. Väikesele maalapile on mahutatud kõik, mis aiakujundajale südamelähedane: väliköök, tiik, lille- ja aiaviljapeenrad, varjulised sopid kivide ja lopsaka taimestikuga. Peenrad ja aiateed on ääristatud ning liigendatud maakividest portedega. Maakividega kaetud kastmisvee hoidla muutub skulpturaalseks vaatamisväärsuseks nagu ka kompostihoidla.

A. A: Perenaise lemmikmaterjal on kivi, mida ta on väga leidlikult kasutanud kogu aia territooriumil. Varjupakkuv ja vahva väliköök. Suurepärane kivide ja taimede koosmäng - kivid koos köögiviljaga ja kivid koos lilledega. Palju lilli ja toredaid detaile. Mänguline ja värviline aed. Kirglik aednik.

Omaalgatuslik haljasala korrashoid - Tiiu Veesaar ja Eino Metsma

Aiandusühistu Ikarus metsaala on aastaid korras hoidnud Tiiu Veesaar ja Eino Metsma. Küllap on kohalikud oma tänu neile juba avaldanud, sest iga korrastatud ja avalikuks kasutuseks mõeldud pargisiil paneb meid oma ümbrusest veelgi rohkem hoolima.

Eeskujulikult korrastatud asutus Hageri Hooldekodu - Margit ja Urmas Soomere

Hageri Hooldekodu askeetlikult kujundatud sisehoovis on uhkeid roosipõõsaid, vähem varjupakkuvat kõrghaljastust. Hooldekodu elanikel on mugav liikuda mööda kividega sillutatud teid ning aeg-ajalt pinkidel või katusealuse all puhata.

Parim renoveerimine - Kohila mõis - Mart ja Elmiira Kuura

Üksteist aastat omanike endi jõududega restaureeritud Kohila mõis särab nagu valge pärl Kohila raamatukogu kõrval, muutes koos lasteaiaga piirkonna väärikaks ja usaldusväärseks.Vaid mõisnik ise ja tema pere teavad, mida tähendab sellise suure maja mugavaks koduks ja väärikaks esindushooneks taastamine. Perekond Kuurad on liikunud selles töös kindlalt ja mõõdetud sammudega, arvestades säästva renoveerimise parimaid traditsioone.

Fotod: Eeva Kumberg ja Anu Adamson: