Esimesena valmib kolmekorruseline kortermaja aadressil Pargi t 2d. Tegemist on esimese uusarendusega Keilas pärast majanduslangust. Õigem oleks öelda, et masu saabudes jäi ehitus pooleli ja majakarp seisis tühjalt päris pikka aega. Seda vaatamata sellele, et kortermaja asub väga heas kohas männiku servas, samas mitte kaugel hädavajalikust infrastruktuurist. 

Kortermajja Pargi 2d kolitakse juba sisse

Majas on kokku 18 kahe- ja kolmetoalist korterit suuruses 47,5-65,3 m2 ja korterite hind 60 800-83 500. Selleks nädalaks oli 7 korterit müüdud, lisaks 1 broneeritud. Esimestel omanikel on võtmed käes, sest ühe trepikoja korterid on valmis, teise poole korterites antakse veel viimast lihvi.

Sama tänava teises otsas on valmimas teinegi maja - ridaelamu linna loodeosas, kus Pargi tänav ristub Barsbütteli tänavaga. Pargi 38 aadressi kandev ridaelamu sobitub hästi ümbruskonda. Ridamajas on 7 boksi suurusega 127,4 m2, kõigis 4 tuba läbi kahe korruse ja terrass maja taga. Esinduslikul majal on vastavad hinnad - iga boks maksab 170 tuhat eurot, küljeboksid on 15 tuhat kallimad. Ridaelamu peaks valmima veebruaris. Tänaseks on broneeritud 1 ridaelamuboks.

Väga hea asukohaga on ka kolmas maja, kus käivad kibekiired ehitustööd. Paldiski mnt 5 tulev neljakorruseline maja kerkib kunagise Männi poe ja kuulsa õlleka platsile. Maja ulatub otsapidi Jaama tänava äärde, moodustades soliidse kaare. Majja tuleb 31 kahe-, kolme- ja neljatoalist korterit. Algses projektis oli kortereid vähem, aga nõudlust arvestades projekteeriti 3 neljatoalist korterit ümber 6-ks kahetoaliseks. 

Paldiski mnt 5 maja ehitus on peitunud kile taha

Korterite suurused jäävad vahemikku 45,7 - 124,8 m2 ja hinnad 1200 - 1307 eurot ruutmeetri kohta. Lehe trükkimineku ajaks oli müüdud 7 ja broneeritud 7 korterit.

Kaua on elanikke oodanud ka Pae t 7 maja. 2007. aasta lõpus ehitamist alustatud kortermajal ei ole nii hästi läinud kui kõrvaloleval sama arhitektuurilise lahendusega elamul. Majanduslanguse saabudes rauges huvi uute korterite, eriti suuremate vastu. Keila Lehele teadaolevalt soovib arendaja muuta ehitusluba ja teha suuremad korterid ümber mitmeks väiksemaks.

Kui õnnestub suurendada maja juurde tulevaid parkimiskohti, võime peatselt rääkida mitte 8, vaid 12 korteriga elamust. Võib loota, et selle majaga tuleb turule ka mõnevõrra madalama hinnaga kortereid.

Järgmise aasta veebruaris peaks algama uue kortermaja ehitus Põhja t 12b kinnistul. Uus 31 korteriga maja tuleb vana katlamaja asemele Vikerkaare lasteaia parkla kõrvale. Sellele viiekorruselisele kortermajale anti ehitusluba juba 2012. aasta algul.

Pae t 7 maja ootab ehitusloa muutmist, et väiksemate korteritega ostjaid leida


Kinnisvaramaakler : Uued korterid on väga nõutud

Keila kinnisvaraturg on läbi aastate olnud tehingute mõttes üsna hüplik - kord tõustes, siis langedes ning seejärel jälle kasvades.

Tõusud-langused on väikelinnale omased. Siiski on näha, et linna elamispinnad on ostjate seas väga populaarsed ja uusi tulijaid saabub mujaltki.

Maa-ameti tehingustatistikast nähtub, et käesoleva aasta kolmandas kvartalis toimus Keila linnas 38 kinnisvara ostu-müügitehingut. Kuna sellesse aega jäi ka suvi, langes tehingute hulk teise kvartaliga võrreldes 19%. Möödunud aasta kolmanda kvartaliga võrreldes kukkus tehingute hulk 25%, mille põhjuseks on aga tollal müüdud suurem hulk hoonestatud elamumaid.

Korteriturg on juba hoopis stabiilsem ja hinnatase kasvamas. Kolmandas kvartalis müüdi 28 korteriomandit (teises 29 ja möödunud aasta kolmandas kvartalis 27), mille keskmine ruutmeetri mediaanhind oli möödunud kvartalis 681 eurot. Võrreldes teise kvartaliga kerkis hinnatase 6,4% ning 2012. aasta III kvartaliga kõrvutades 7,6%.

Nagu juba mainitud, on hoonestatud elamumaade turg - suvilad ja eramud - vaiksemaks jäänud. Kolmandas kvartalis müüdi 3, teises kvartalis veel 9 ja mulluses kolmandas kvartalis suisa 12 elumaja. Selle põhjuseks on aina väiksem uute pakkumiste turuletulek. Samas on aga nõudlus just odavamate ja vanemate eramute järele suur.

Uus korter on hinnas

Keila kinnisvaraturul on kõige suurem nõudlus uute korterite järele ning enamik ostuhuvilistest on just kohalik rahvas, kes soovib tõsta oma elukvaliteeti. Seda tõestas novembrikuu kliendipäev rajatavas kortermajas aadressil Pargi 2d, kus huviliste seas olid näiteks vanemad inimesed, kes soovivad oma suureks jäänud neljatoalise korteri maha müüa ja kolida väiksemasse uude korterisse, ning ka noored pered, kes on omale buumi ajal ostnud kahetoalise korteri tollal rajatud uude majja, kuid nüüd, pere kasvades, vajavad nad juba kolmetoalist korterit. Ostuhuviliste seas on ka seniseid üürnikke, kes soetavad uue korteri, sest laenumakse tuleb üürihinnast juba kohati soodsam.

Uusarendustes on nõutuimad kahetoalised korterid, mille üldpind on vahemikus 45-52 ruutmeetrit, ja kolmetoalised suurusega 63-70 ruutmeetrit.

Ka Keila vanemad korterid on väga nõutud, sest taskukohasem hind on paljudele peredele määrava tähtsusega. Nende korterite puhul on ostjaskonnas enam ka mujalt, teistest valdadest ja Tallinnast, Keilasse kolijaid.

Defitsiitne on aga ühetoaline korter, mille hinnavahemik on 25 000-30 000 eurot. Neid kortereid ostetakse investeeringuks, sest väike, õige turuhinnaga üürikorter on Keilas alati nõutud. Selliste korterite müügiperiood on ka kõige lühem.

Korteriturg muutub aktiivsemaks

Lähitulevik toob Keila korteriturule ilmselt tehingute hulga kasvu, sest aina rohkem on neid, kes soovivad müüa oma senise elukoha, et osta korter uude valmivasse majja. Uute korterite lisandumine soosib ka majade müükipanekut, sest nii mõnegi jaoks on eramu ülalpidamine hakanud üle jõu käima, mistõttu kolitakse korterisse.

Hinnad jätkavad kasvutrendis, kuid mitte buumiaegse sammuga.

Külli Friedrichson
Uus Maa Kinnisvarabüroo Harjumaa maakler