Muuseumis tunnustati ja tänati

Reede õhtul, kui mudilased pärast vahvaid murumäge lasteaias juba kommidega maiustama asusid, kogunes saalitäis rahvast hakatuseks Mõisaküla muuseumi. Seal olid avatud värsked fotonäitused „Pildikesi Mõisakülast", „Kaunid kodud" ja „Mõisaküla tuletõrje 110". Linnapea Ervin Tamberg andis üle tänukirja äsja linna auraamatusse kantud Mõisaküla kiriku taastamise kauasele eestvedajale Kunnar Keresele ja teenekale laulumehele ning sporditegelasele Edgar Vaglaotsale.

Heakorraülevaatuse „Kaunis kodu" tänavusi paremaid tunnustanud hindamiskomisjoni esimees Juta Jalakas tõdes sarnaselt linnapeale, et ilusaid kodusid tekib Mõisakülla iga aastaga üha juurde. Oma kauni kodu eest pälvisid seekord linnavalitsuse tänukirja perekonnad Meister (Kiikre tn 24), Ringas (Uus tn 20), Luik (Viljandi tn 30), Veinthal (Viljandi tn 30 b), Kuusk (Pärnu tn 60), Rannama (Kiikre tn 28), Ots (Piiri tn 10), Ene Purju ja Tarmo Tehver (Pärnu tn 53) ja Helmuth Mets (Valga tn 1). Kolme tänavu kõige enam silma paistnud kodu omanikud - perekonnad Taim (Loode tn 11), Torn (Kooli tn 27) ja Ilja-Ainola Luhasaar (Pärnu tn 4) - võtsid lisaks tänukirjale vastu majamärgi „Kaunis kodu". Neile sai osaks ka au heisata õhtul avatseremoonial keskväljakul Eesti, Mõisaküla ja kodukandipäevade lipp.

Tänu osaliseks said ka koosviibimist muusikaliselt sisustanud Anett-Hildegard Laarmann ja värsisepp Eha-Diana Pikkor, kelle südamliku Mõisaküla-teemalise luuletuse muuseumi juhataja Anu Laarmann kodukandipäevade avamisel keskväljakul ette kandis.

Mõisaküla tuletõrje 110. aastapäeva puhul võttis muuseumis tänu vastu vabatahtlikult kahjutule valvel oleva Mõisaküla Tulekaitse Seltsi esimees Roman Elblaus.

Mõisaküla muuseumi rajaja Valter Ilisoni 90. sünniaastapäeva puhul sai tänu osaliseks ja meenutas muuseumi sündi nimetatu lesk ja kauane töö jätkaja Alma Ilison.


Edelaraudtee poolt kodukandipäevadeks kohale toodud dresiiniga tehti endise jaamahoone esisel säilinud raudteelõigul hoogsat sõitu. Foto: Meelis Sõerd

Tehti teatrit ja taieldi

Kui Iivo Hakkaja bigbändi puhkpillilood kõlanud, lipud mastides ja kodukandipäevad linnapea poolt avatud, täitus keskväljaku äärne endine avar kaubahall teatripublikust. Kultuurimaja näitering Laine Pedaja juhendamisel naerutas rahvast menukalt Andrus Kivirähi lõbusa mereröövliteemalise tükiga „Uljas neitsi". Kaastegev oli segaansambel Kungla Kadi Kase juhendamisel. Näidendi lavale jõudmiseks nägid vaeva paljud abilised. Oli teada, et esietendusele saal kõiki soovijaid ei mahuta. Seepärast korrati etendust pühapäeva õhtul enne kodukandipäevade lõpetamist ja ka siis olid istekohad täidetud.

Etendused olid vaatajaile tasuta. Pääsmete ostmise asemel laekus mõlema etenduse publikult annetuskasti kokku 263 eurot, mis on kavas kulutada kultuurimaja akendele rulookardinate ostuks.

Oma teatrist ei jäetud kodukandipäevadel loomulikult ilma lapsigi, ehkki neid jagus ka täiskasvanute etendustele. Lasteetendusega „Nukitsamees" rõõmustas hulka väikesi vaatajaid pühapäeval suveaias Abja kultuurimaja laste näitering Viive Niinemäe juhendamisel.

Keskväljakul pinkidel istudes sai rahvas laupäeval kaasa elada kontserdile, milles esmalt esinesid Mõisaküla tantsurühmad Ütenkuun ja Vaprakesed ning segaansambel Kungla. Seejärel lasi ligi kaks tundi suure menuga Kreeka rahvalauludel ja -viisidel kõlada eksootilistes Kreeka rahvarõivastes külalisansambel Zorbas. Oskajatest näitsikute õhutusel ja õpetusel kasvas üha pikemaks lõpuks üle väljaku ulatunud muusika saatel lõunamaise sirtaki tantsijate rivi.

Näiteringi mängitud tükki „Uljas neitsi" jälgis etenduse soojalt vastu võtnud täissaal publikut nii reedel kui pühapäeval. Foto: Meelis Sõerd

Rahvast jagus kõikjale

Kontserdi ajaks tõmbas kesklinnas otsad kokku hommikul alustanud rahvarohke suvepäevade laat. Müüjaid oli nii kohapealt kui mitmelt poolt kaugemalt kultuurimaja juhataja Laine Pedaja hinnangul märksa rohkem kui eelmisel aastal. Iga laadakaupleja annetas müügikohatasu asemel mingi eseme ühe-eurose alghinnaga oksjonile. Enampakkumist ohjanud Arvo Pede andmetel laekus oksjonist tulu pisut üle 300 euro, mis läheb Mõisaküla noortetoale. Tänuliku noortejuhi Kaja Õiguse hinnangul jätkub sellest soovitud lauajalgpalli ostuks ja veidi muukski.

Käsitöönäitusel endises kaubahallis sai laupäeval näha Mõisaküla meistri Maia Pulleritsu huvitavaid tikitud kaarte, kohaliku MTÜ Käsitöö Koid liige Sirje Usin pakkus oma kaltsuvaipu. Müüdi ehteid ja õpetati ehtelillede tegemist. Kõrval tuletõrjeseltsi maja ees uudistati tuletõrjetehnikat ning vanatehnika fännide poolt üles vuntsitud vanu tsikleid ja autosid.

Suvepäevadele omaselt tehti puhkpillimängijate hommikuse äratusmänguga alanud laupäeval endise raudteejaama esisel säilinud raudteejupil dresiinisõitu ja läheduses sai sõita ka ATV-ga. Nostalgiavagunis kogesid julgemad ergutavat adrenaliinilaksu elektrišokiseadet puudutades. Lastepargis jooksid mudilased šokolaadiauhindadele, lõbutsesid batuudil ja tiirutasid elektriautodega. Spordihoone juures mängiti tänavakorvpalli ja lastepargis pühapäeval võrkpalli, mille vaheaegu täitis noortetoa eestvõttel lõbus võistkondlik suvesuusatamine palksuuskadel. Ratastel rong sõidutas reisijaid kesklinnast nii Läti piirini kui ka Kamara teeristist Pärnu poole.

Reede ja laupäeva õhtust varajaste hommikutundideni kaikus tantsumuusikast tuledesäras uue ruumika lavaga suveaed. Reedel keerutasid seal diskoplaate DJ-d Endel ja Lauri Abjast, laupäeval sisustasid tantsuõhtut Marju Länik ja ansambel Onupoeg, silmailu pakkus kõhutantsutrupp Bahiira.

XXIV kodukandipäevadega, mida lahkelt hellitas suvepäike, jäid rahule nii Mõisaküla aasta suursündmuse aktiivne ja arvukas publik kui tublid korraldajad.


Kodukandipäevade oksjoniga koguti Mõisaküla noortetoale lauajalgpalli ostmiseks üle kolmesaja euro. Foto: Meelis Sõerd