"Kodutud lapsed tulevad ligi ja küsivad leiba. Räägivad, et kõht on tühi. See on alati väga nukker ja kurb kohtumine. Oleme neile kauplusest süüa ostnud," rääkis Siiri Sõnajalg 2001. aastal Õhtulehele. Toonane vallavanem oli õnnelik, et mõisahoone pärast kooli välja kolimist tühjaks ei jää. Kuid...

Kuigatsi mõisa peahoone tagakülg, foto, V.Ranniku 1969

...2006. aasta Lõunaleht kirjutab, et kohalikud on mõisa pärast mures, see laguneb ja keegi ei ole seal midagi teinud. Sõnajalad viitavad siin eraomandi puutumatusele ning kinnitavad, et mõis mõlgub neil meeles ja plaane peetakse. 2006. aastal ei olnud laste turvakodust enam juttu, silme ees terendas mõisaturism.

Kuigatsi mõisa peahoone esikülg, foto, V. Ranniku 1969

2009. aastal ilmus Valgamaalases uudis, et Sõnajalad käisid Kuigatsi kandis talguid pidamas, seda tehti koos sõprade ja külaelanikega.

Kuigatsi mõisa peahoone paremal, palmimaja vasakul, foto, J.Vali, 16.06.1999

Tänapäev: mõisahoone seisab endiselt

Aastal 2012 ei ole midagi muutunud, kuid mõis veel päris kokkukukkumisohus ei ole ning teadagi ei ole praegu majanduses just väga head ajad. Loodetavasti saab lähiaastail seal siiski midagi toimuma, sest kompleks võiks olla kena ning tuua Pukasse nii sise- kui välisturiste, kes siin ka rahanatukest kulutaks - seda oleks väikesele kohale hädasti tarvis.