Asi ei ole mitte niivõrd selles, et metsadest kümnete kilode viisi head-paremat välja viiakse, see on ju lubatud, vaba maa ikkagi. Kohalikke häirib pigem autode hulk, mis külateid läbib ning see, et tihti pargitakse oma sõiduvahend nii, et külaelanikud ei pääse tööle või koju.

Lisaks jätavad külalised metsa alla oma prügi, on tulnud isegi põlema jäänud lõkkeid kustutada. Niisiis on inimestel küll õigus endale marju-seeni korjata, kuid kas nad ei peaks selle juures siiski austama neid, kelle maa peal nad toimetavad?

Poodud „marjulised"

Kuna siiani ei ole aidanud ei sildid ega suusõnaline manitsemine, siis mõeldi välja midagi teistsugust. Prügist, mis metsa alt kokku korjati, tehti neli „pokut", kes omakorda kinnitati koos vastavate siltidega puude külge. Ühe nuku puhul võis eemalt vaatajale jääda mulje, justkui oleks inimene end puu külge üles poonud.

See aktsioon ärritas nii vanemaid kohalikke kui ka üht külas elavat vallavalitsuse liiget. Nende arvates oli tegemist liiga karmi ettevõtmisega. Nüüdseks on prüginukud eemaldatud ja põletatud. Kõnekas on aga see, et neljast metsa pandud nukust oli alles jäänud kaks ning juures olevad sildid puudusid sootuks - need olid "minema kõndinud". 

Kalme küla seltsi pöördumine:

31. augustil 2012  Kalme külasse paigaldatud metsast leitud taarast ja vanadest riietest meisterdatud inimkujud ja -skulptuurid ehk "kalme pokud" oli kunstiprojekt, mille eesmärk oli juhtida tähelepanu igal aastal massiliselt Kalme küla metsi külastavate marjuliste-seeneliste käitumise mõjule keskkonnale ja kohalikule elanikkonnale.

Marja- ja seenehooajal muutub Kalme küla liiklus ja külastajate hulk peaaegu sama tihedaks kui Tallinna kesklinnas. Paraku ei kannata külateed ega Pärlioja sild sellist koormust ning kevadel ja sügisel muutub osa külast praktiliselt läbipääsmatuks. Lisaks jätavad marjulised-seenelised endast sageli maha prügi, mille koristamine jääb külaelanike õlule.

Pokude küljes olnud sõnumid "Kalme küla korjab oma metsa marjad-seened ise" juhtisid tähelepanu kohalike elanike soovile koguda talvevarud lähedasest kodumetsast. Meie sõnum on: me elame siin ning soovime elamisväärset ja privaatset elukeskkonda oma külas.

Varasemalt valduste piiridele ja teedele paigaldatud sildid ja tähised on kas lõhutud või eemaldatud, kaasa-arvatud naabrivalve piirkonna märgid. Suusõnalistele selgitustele vastavad külastajad tihtipeale ebaviisakalt, aga on ka füüsilisi ähvardusi. Kutsumata külalised pargivad metsatalude sissesõidu teid kinni ja ei häbene ka talude õues metsaande korjamas käia.

Kõigest eelnevast tulenevalt otsustati külaelanike sõnum edastada jõulisemalt.

Projekti autorid vabandavad nende ees, kellele paigaldatud inimkujud ja -skulptuurid ebameeldivaid emotsioone tekitasid.

Kujud ja -skulptuurid korjati ära 9. septembril koos piduliku ärasaatmisega küla koosolekul, kus kogu projekt ka veel kord läbi arutati. Samuti arutati koosolekul metsatee ja silla olukorda, mis on väga kriitiliseks muutunud ja vajab hädasti renoveerimist. 

"Kalme pokude" projekt oli ainult vaatlus ehk pilootpojekt, mis jätkub ka edaspidiselt. Autoritel on hea meel, et pokud on tekitanud laiema diskussiooni keskkonna kasutamise, sh eraomandi kaitse, osas ja kohalike elanike õiguste ning sõnumite edastamise võimaluste üle.

Vaadake fotosid lisaks siit.

Loe põnevat artiklit Kalme külas toimuvast 12. septembri Sõnumitoojast.
Nukkude põletamine.