Lisaks on külastajatel võimalik ka ise selga proovida erinevaid riideid-kiiverid, katsuda mõõku jne. Tavapärase ajarännu kõrval pakub keskus eraldi programme nii õpilastele kui täiskasvanutele, mis on koondnimega meelelahutuslik ajarännak, kus on võimalik erinevatel ajastutel maitsta sellele perioodile omaseid jooke ja sööke ning toimub ka meelelahutusprogramm.

Ajavärava kaudu otse muinasaega

Inimest ootab Paide Vallimäel esmalt väga ilus loodus ja vanade müüride varemed, mis annavad aimu sellest, mis siin kunagi oli. Vallimäe südames asubki Paide ordulinnus, kus sees ajakeskus Wittenstein.

„Uksest sisse astudes liigubki inimene juba läbi ajavärava otse muinasaega ning leiab ennast vanade Eestlaste hiieplatsilt, kus teda tervitavad vanad Eestlased ja šamaan, kes kutsub teda tantsu lööma. Mis edasi saab, seda näeb juba kohapeal," selgitas Tammist.

„Ajakeskuse teeb eriliseks see, et mitte kuskil pole võimalik selliselt kogeda ja näha tervet Eestimaa ajalugu ühes kompaktses keskuses. Ajaloo käsitlus on siin muuhulgas täielikult faktidele toetuv," lisas ta.

Eelmisel aastal külastas ajakeskust kokku natukene üle 18 000 külastaja. Tänavu prognoosib keskus, et see arv jääb enam-vähem samaks või tõuseb natukene.

„Inimesi mahub meile vähem kui mujale, kuna meie keskus on suunatud kõrgustesse ja liftiga liikumine võtab omajagu aega. Korraga on meil majas samal ajal olnud kõige rohkem ca. 200 last ning selle elasime ilusti üle," meenutas Tammist lõpetuseks.

"Põnev Eesti" on Delfi kohalike uudiste rubriigi Eesti Elu suvine sari huvitavatest Eestimaa paikadest. Võib-olla saad just neist lugudest innustust avastamaks Eestit. Alati ei pea ju välismaale puhkama sõitma.