Räpina vallavanem Teet Helm pidas ülevaatliku kõne sadama valmimise arenguloost ja tänas kõiki projektipartnereid, ehitustööde ja omanikujärelevalve läbiviijaid, projekteerijaid ning muid koostööpartnereid. Räpina sadamale andis oma õnnistuse EELK Räpina Miikaeli koguduse õpetaja Urmas Nagel. Sõnavõttudega esinesid Siseministeeriumi Euroopa territoriaalse koostöö büroo projektijuht Helena Musthallik ja Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi merendustalitluse peaspetsialist Gerli Koppel, Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu juhatuse esimees Urmas Pirk, Riigikogu Kagu-Eesti parlamendirühma ja Riigikogu Eesti-Vene parlamendirühma esimees Urmas Klaas, Riigikogu liige Meelis Mälberg, Värska vallasekretär Martin Sulp, Puhja vallavanem ja Põlva Maakonna Spordiliidu president Peeter Sibul, Meeksi vallavanem Aleksandr Suvorov ning hansalodi Jõmmu kapten Priit Jagomägi. Sõnavõttudest jäi kõlama Peipsi järve võrdlemine võimaluste merega. Tõesti, Peipsi järve annab leiva laule kohalikele kaluritele, võimaldab arendada piirkonna turismi ja tagab rahvale meeldiva puhkekeskkonna. Idanaabrite lähedus loob olulised tingimused piiriülese koostöö edasiseks arenguks. Ka külalised Viljandimaalt, Halliste vallast võrdlesid Peipsi järve avara merega, kus ääres oleks nõnda tore elada, tundes mõneti kadedustki, et Räpina valla rahval on sedamoodi vedanud.

Sõnavõttudele järgnes kirev kultuuriprogramm, milles Räpina Puhkpilliorkester koos Räpina Muusikakooli solisti Kadi Kaldmäega, rahvatantsulapsed Rüblikud Evi Tamme juhendamisel, naisansambel Fanni ja segarahvatantsurühm Helgerid lõbustasid rahvast lustlike etteastetega.

Pärast kombekohase sortsukese hundijalavee kallamist Vetevanale, avati paviljoni uksed kõikidele kohale tulnud inimestele. Paviljonis mängis lõõtsamees Olev Suur lustakaid lugusid, mis võttis jala tatsuma nii mõnelgi külastajal. Paviljoniga tutvumise kõrvale pakuti lihtsaid suupisteid traditsioonilise tervistusjoogiga. Lämmijärvele viis meeleolukatele lõbusõitudele hansalodi Jõmmu.

Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programmi ühise tehnilise sekretariaadi Eesti esindajad jäädvustasid paviljoni avamise ürituse videosalvestisena. Räpina sadama paviljoni avamise teeb oluliseks tõik, et see on esimene valminud infrastruktuuriobjekt Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programmi suuremahuliste projektide seas.

Räpina sadama paviljon valmis Eesti-Vene ühisprojekti „Majanduslikult jätkusuutlik ja keskkonnasäästlik Peipsi järve piirkond" raames, sh valmisid käesoleval aastal eelnevalt paviljonialune tehissaar-kai ja teostati akvatooriumi süvendustööd. Jätkuvaks projekti tegevuseks jääb paviljoni sisustuse hankimine.

Räpina sadama akvatooriumi süvendamise peatöövõtjaks oli AAV Teenused OÜ, tehissaar-kai ja paviljoni projekteerimis-ehitustööde peatöövõtjaks Kurmik AS ja ehitustööde omanikujärelevalvet teostas Taalri Varahaldus OÜ.

Projekti toetatakse Euroopa naabrus- ja partnerlusinstrumendi (ENPI) Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programmist 2007-2013. Räpina huvi- ja külalissadama väljaarendamise kogueelarve on 359 717 €. Projektitegevusi finantseeritakse Räpina valla omavahenditest summas 35 972,70 € ja programmipoolse rahastusega summas 323 745,30 €.

Euroopa naabrus- ja partnerlusinstrumendi Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programm 2007-2013 toetab rahaliselt ühiseid arendustegevusi regiooni konkurentsivõime parandamiseks, kasutades ära regiooni potentsiaali ja soodsat asukohta Euroopa Liidu ja Vene Föderatsiooni vahelisel ristteel.


Programmi koduleht on www.estlatrus.eu.

Veel fotosid üritusest näeb SIIN.