16-22. aprillini tähistati Südamenädalat, sest südame- ja veresoonkonnahaigused on suurimad surmapõhjustajad Eestis. Päriselt tähendas see kõrgendatud tähelepanu tervisele, liikumisele, toitumisele. Saue vallaski juhtus üht-teist teemakohast.

Nõukaaja inimestele on termin „tootmisvõimlemine" ilmselt tuttav. Pidid ju toona kõik lüpsjad, keevitajad, arveametnikud ja teisedki ametimehed kell 11 pastaka ja muud riistad nurka viskama ja raadiokrapist kostvate klaverihelide saatel puusi pööritama ja sääri sirutama hakkama. „Harjutust alga" kõlas 19. aprillil ka Laagri keskuses jõe ääres, kus kohaliku spordiklubi Laagri Tervis treeneri Madis Lokotari juhendamisel vallamaja rahvas end üksmeelselt vibusse tõmbas. Võimeldi isu ja innukusega, venitati läbi kõik lihased ja pakuti möödasõitjatele - käijatele lustlikku vaatepilti.

Tootmisvõimlemises osales ka Veskitammi Lasteaia pere, pisikesi põlvi püüdlikult kõverdades pakkus lastele loomulikult kõige rohkem rõõmu küki kõrvale prääksumine, aga õpetajate sõbraliku utsitamise tulemusena tegid põnnid kogu kava korralikult kaasa.

20. aprillil juba traditsiooniks saanud eakate Südamenädala peohommikule olid osalejaid ise kaasa haaranud kasuliku terviseampsu ideed. Konkurentsitult parimaks hindas žürii röstsaiale laiali laotatud koduse pestokatte (laua keskel rohekas), mis ei näinud välja küll ülemäära pidulik, aga maitses see-eest jumalikult. Värske basiilik läbi uhmerdatud küüslaugu ja oliivõliga ning viis tera soola moodustasid saial keelt ja maitseretseptoreid paitava koosluse. Nii lihtne. Nii hea. Nii tervislik. Võistlustööde lauda vaatlesid huviga ka külalised ja peo lõpuks said taldrikud üksmeelselt ka tühjaks degusteeritud.

Tervislikust toidust veidi äraspidises võtmes. 21. aprilli Laagri taluturul oli üks populaarsemaid artikleid herne-peedi-küüslaaugu-porgandi kujulised külmikumagnetid. Armastusega vildist voolitud vidinad osteti viimseni kaasa. Kui terve galerii köögiviljakujulisi lelusid päevast päeva külmikuuksel vastu vaatavad, siis pea need toitumisharjumusedki ei muutu. Märkamatult ja alateadlikult hakkab pilk kaupluselettide vahel suunduma küpsiseriiulilt rohelisema tervislikuma toidukraami poole.

Veskitammi Lasteaed sisustas südamenädala igat päeva teemakohaselt. Toimus laste ja vanemate ühine aeroobikaõhtu, Laagri ujulas tehti esimesed kevadsulistamised. Uudishimu teada saada, kust tuleb toidulauale tervislik toit, ajendas tervisenädalal külastama ka kohalikku ettevõtjat Kadarbiku talu. Saadi teada, kuidas hapukapsad suures tünnis viis päeva käärivad, et kõik juurviljajäägid, mis tootmisest järgi jäävad, lähevad põllule väetiseks ja et beebiporgandid ei kasvagi põllul, neid lihvitakse hoopis suurtest porganditest. Kaasa saadi mekkimiseks smuutisid, mille erinevaid maitseid lasteaias degusteeriti.

Internet räägib igasugu põnevaid asju. Näiteks, et suudluse ajal on tegevuses 29 näolihast - see on suurepärane kortsude profülaktika. 60 sekundit kestev musi põletab tervelt 26 kalorit. Kirgliku suudluse käigus toimub aktiivne tervisele kasulike vedelike vahetus, mis aitab luua antikehasid haiguste vastu võitlemiseks. Musi aitab stressi vastu, muutes tuju tervelt 21% võrra paremaks (kuid see kehtivat vaid naiste puhul). Uurimused on näidanud, et mehed, kes suudlevad oma naist vähemalt kord päevas, elavad 5 aastat kauem kui need, kes sellest imelisest žestist hoiduvad. Need kaks Maidla küla noort seda ilmselgelt teavad. Sellal, kui teised kenal laupäevaõhtul Jüriöö jooksul end hingetuks lidusid, põletasid noored kaloreid hoopis vähem hingeldama ajaval moel. Tervislik seegi!