Kui seni köitsid mööduja pilku laudakompleksi ümber olevad uued kiviaiad, siis nüüd hakkab Märjamaa poolt tulijale silma erksavärviline moodne laudahoone, mille kõrval ka 6000 m3 mahutav sõnnikuhoidla.

Kärneri-Jõe OÜ juhataja Ago Kirsipuu on vigurijuttudega mees. Ta seletas, kuidas tekkisid mõne aasta eest Laukna farmide juurde uued kiviaiad: „See on meil kevadine esimene saak, enne kui vilja saab maha külvata." Nii väljendusrikkalt pole kivikoristusest ja selle „väärindamisest" kuulnud varem räägitavalt.

Karjapoiss Ago, nagu oli kutsele kirjutatud, meenutas oma esimest kokkupuudet lehmadega, kui ta seitsmeaastasena pidi vanaema vissidelt lüpsi ajal kärbseid eemale ajama. Seekord ajanud ta kärbseid pähe PRIAle, SEB pangale ja ehitajale, kes andsid oma panuse uue lauda valmimisel, mille ehitamine algas mullu suvel. 20 miljonit krooni maksnud ehitust rahastas PRIA ligi 8 miljoni krooniga.

Oma karja suuruse kohta vastas Kirsipuu, et tal on alati üks loom rohkem kui naabril. Sealkandis ongi Kärneri-Jõe 280-pealine kari suurim. Uut lauta olnud vaja, sest vana jäi kitsaks. Endisesse jäävad nüüd kinnised lehmad, mullikad ja vasikad, aga piimakari ja lüpsjad-karjakud hakkavad uuest nädalast uue hoonega harjuma.

Vabapidamisega laudas on 294 kohta ja lehmad saab siin jagada eri parameetrite alusel nelja gruppi. Brigadir Sirje Liivrand arvas, et paar nädalat kulub uute süsteemidega kohanemiseks. Veel arvas ta, et lüpsmine peaks nüüd pisut kiiremini minema, sest uues laudas on kaks 12-kohalist lüpsiplatsi. Loomade meeleheaks on ka mõned suured kollased sügamisharjad, mis hakkavad pöörlema, kui nende vastu puutuda ja mida iga loomadest hooliv peremees lauta paigutab. Vissid oskavat sellisest „massaažiaparaadist" lugu pidada.

Ehitajad, VMT Ehituse AS esindajad ütlesid sümboolset võtit üle andes, et see keerab lahti nii lauda uksed kui piimakraanid. Mullu oli karja väljalüps keskmiselt 8234 kg lehmalt. Tänavune kuum suvesüda tõmbas piimaandi pisut tagasi. Siinse farmi toodangul käib iga päev järel E-Piima auto.

Märjamaa vallavanem Eero Plamus märkis, et Märjamaa vallas on neli suuremat tootjat oma tootmistingimusi uuendamas: Laukna farm sai nüüd valmis, lähikuudel täiendavad seda loetelu kaks robotlüpsilauta - Jaan Parve Sarapiku Farm OÜ Vanamõisa külas ja OÜ Orgita Põllu oma Haimres, Maidla külas Tika talus ehitavad uut lauta ka vennad Seimannid.

Vallavanem andis üle valla tänukirja ja dolomiidist valmistatud võipüti, millele daatumid ja kirjad peale graveeritud. Tänukirjal on ka Märjamaa vanasõna: kes tahab vasikaga võidu joosta, sellel peab oma võipütt kaasas olema.

Õnnitlejad kinkisid teisigi sümboolseid tarvikuid, nt lüpsikuid, kuigi tänapäeval enam lahtist piima laudas ei näe, ja toope, millega piima- ja koort tõsta. Loomaarst Reet Reimann lubas hoolitseda siinse karja eest jätkuvalt hästi.

Seadmeid tarninud DeLavali esindaja, kes on Kirsipuuga koostööd teinud üle kümne aasta, nimetas teda visaks hingeks, kellega on rõõm koos tegutseda.

Ajaloo ja vanavara vastu huvi tundvale Ago Kirsipuule andis ettevõtja Margus Jehe kunagise Loodna valla poolt üle rändlipu ja mälestuseseme, aga päevakangelase spordihuvile ja saavutustele viidates ka kollase liidrisärgi. Oma tervitussõnad ütles Kullamaa valla esindus ja mitmed kohalikud ettevõtjad.

Avamistseremooniat juhtinud Valgu rahvamaja juhataja Mervi Vaarmann kandis 70ndatel aastatel ühes majandis lüpsjatele antud riietust. Tema eestvedamisel lauldi ühiselt läbi regivärsiline laul karja õnneks. Endisi aegu meenutas ka farmi juurde kaunistuseks püstitatud toekas piimapukk koos lillepottideks olevate piimanõudega. Kärneri-Jõe OÜ annab tööd 12 inimesele, osaühingul on 1000 ha maad nii Märjamaa kui osalt ka Kullamaa vallas ja karjas on praegu 280 lehma. Tervituseks ulatati ka „lendav" vaip, et oleks hea oma valdusi õhust silmitseda, samuti kraabits, millega eurosid kokku tõmmata.