Arbotom töötab põhimõttel, et ümber puu tüve kinnitatakse spetsiaalsed andurid, mis mõõdavad heli läbivuse aega puidus. Spetsiaalse programmi abil kuvatakse arvuti ekraanile varjatud mädanik, õõnsused ja praod ning nende ulatus 2D või 3D-mõõtmelisena.

Vaatluse all olnud puu tüve ümbermõõt on ligi 3 meetrit ja vanust hinnanguliselt 70-80 aastat. Võibolla rohkemgi, sest andmeid selle kohta, millal vaher aianurka istutati, pererahval pole. Kinnistu omanikku huvitas puu tervis seepärast, et suure kaheharulise vahtra murdumine võiks tekitada majale kahju.
Ümber puutüve kinnitatakse andurid.

Mõõtmisel välja kuvatud läbilõige vahtra tüvest näitas, et puu on igati heas seisukorras. Pildilt võis välja lugeda sedagi, et kui vaher peaks kunagi kukkuma, siis mis suunas ta seda teeb. Kõige paremini oskavad saadud andmeid lugeda muidugi spetsialistid, kuid küllaltki piisava ettekujutuse saavad ekraanilt ka need, kes arvutiprogrammi ja puude hingeelu ei tunne. Et tekiks võrdlusmoment mõne teise puuga, näitasid mõõtjad pilti, mis oli tehtud Pühajärve sõjatammest. Erinevus on ilmselge.
Selline nägi välja pilt uuritud vahtrast

Võrdluseks pilt Pühajärve sõjatammest

Millal hakatakse järgmisi puid mõõtma? Inge Angerjas: „Keda huvitab oma õues oleva põlispuu tervis, saab teenust tellida firmalt ArborEst. Edasi saab võtta vastu otsuse, mis on puule parim - kas hoolduslõikus, likvideerimine, sidumine või üldse mitte sekkumine, sest täiskasvanud puudel on oma iseloomulik võra, mis on loomulikus olekus kõige dekoratiivsem.

Linnaparkides uurime sel moel puid siis, kui selleks on otsene vajadus. Kuigi taoline puu-uuring pole väga kallis, on see ikkagi väljaminek.

Kõige rohkem huvitaks mind vanas mõisapargis kasvavate põlispuude seisukord. Sellise uuringu hind sõltub paljudest asjaoludest ja iga töö aluseks on konkreetne hinnapakkumine.