Tänavu mais alustas OÜ Mert Kaali peakraatri vallidele jalgraja rajamist ja metallist treppide paigaldamist. Eesti TA meteoriitika komisjoni liikmetes tekitab pahameelt ennekõike see, et rekonstrueerimistöödest ei suvatsetud teadlasi isegi informeerida, rääkimata projekti tutvustamisest ja kooskõlastamisest.

Akadeemik Anto Raukas, meteoriitika komisjoni endine esimees, teadlane, kes on aastakümneid uurinud Kaali kraatrivälja, on samuti nördinud. “Kogu praegust ettevõtmist võib nimetada stalinlikuks ümberkujundamiseks rahvusvahelise tähtsusega looduskaitseobjektil."

RMK loodushoiu osakonna Saarte piirkonna juhataja Aili Küttimi kommentaar:

RMK tellimusel ehitatakse Kaali meteoriidikraatri juurde uus trepp, sest see ala on Saaremaa üks tähtsamaid turismiobjekte. See fakt ei pruugi meteoriitika komisjoni liikmetele meeldida, aga kraatri ümbrust külastatakse aastas ca 70 000 korral. Trepi rajame kohta, mida inimesed niikuinii kraatri juurde pääsemiseks kasutavad. Praegu käiakse vaateplatvormile mööda kraatri looduslikku nõlva, uus korralik taristu aitab kaitsta nõlvadel kasvavat taimestikku ja looduskaitse all olevaid liike ja viia miinimumini nõlvade erosioon. Lisaks pääsevad kraatri nõlvale edaspidi ka liikumispuudega inimesed.

Tööde käigus korrastatakse Kaali kraatri liikumisrada, piirded, trepid, istepingid ja infoalused. Kaali kraatri nõlvale on projekteeritud osaliselt piiratuna ca 1,8 m laiune liikumisrada jalakäijatele.

Ehitusprojekt on läbinud kõik Pihtla vallavalitsuse väljastatud projekteerimistingimustes nõutud kooskõlastusringid ja saanud heakskiidu Keskkonnaameti ning Muinsuskaitseameti poolt. Meteoriitika komisjoni poole RMK projekteerimisetapis eraldi ei pöördunud, aga üks selle liige oli ka Muinsuskaitseameti arheoloogiamälestistega seotud komisjonis, kes väljastas otsuse nõustuda projektis kavandatuga ja tagada arheoloogiline järelevalve. Seda oleme ka järginud.