Minu sooviks oli, et Sindi Linnavolikogu protokollid oleksid põhjalikumad (sisaldaks sisulist infot istungil toimuvast: arutelud, põhjendused, arupärimised sh vastused, ettepanekud, põhjendused jms); protokollide avalikustamine ja helisalvestiste avalikustamine Sindi linna kodulehel; Sindi Linnavalitsuse istungitel tehtud otsuste avalikustamine Sindi linna kodulehel.

Muudatused tuleks sisse viia Sindi linna inimeste jaoks, et neil oleks võimalik Sindi Linnavolikogu ja linnavalitsuse töö ning seal tehtavate otsustega kiirelt ja mugavalt kursis olla, mis omakorda vähendab linna ametnike töökoormust kirjadele, teabenõuetele ja arupärimistele vastamisel. Leian, et linna juhtimisel tehtud otsuste teke peab olema arusaadav ja doku mentaalselt järgitav, mistõttu peavad koostatavad protokollid sisaldama kogu infot volikogus/ linnavalitsuses toimunust. Põhjalik protokoll annab hea ülevaate kõigile huvilistele volikogu tööst.

09.01.2014 toimus põhimääruse muutmise I lugemine. II lugemine pidanuks toimuma 13.02.2014, kuid teadmata asjaoludel keeldus volikogu esimees Toomas Asi antud teemat volikogu päevakorda võtmast. 13.03.2014 võeti siiski põhimääruse muudatuse teema päevakorda, kuid tulemus oli hämmingut tekitav. Volikogu liikmed (Keskerakonna esindajad) Mati Kuusk, Kaire Kangur, Toomas Kandima, Kardo Kase, Lia Oras, Viivi Palmissaar, Anna Rougijainen, Toomas Asi ei toetanud eelpool nimetatud muudatusi. Volikogu istungite sisu avalikustamist toetasid vaid kohalviibinud IRL esindajad: Gerli Mets, Urmas Parts, Toomas Kuuda ja Raigo Paulberg.

Arusaamatuks jääb, miks ei soovi rahvaesindajad oma töid, tegemisi ja mõtteid jagada enda valijatega. Olen alati olnud seda meelt, et linnavalitsus ja volikogu on kohalike elanike jaoks, mitte vastupidi. Häid näiteid võib tuua Pärnu Linnavolikogust, kus istungitest toimub ka videoülekanne.

Samuti on inimestel võimalik operatiivselt kursis olla Tallinna, Keila ja Valga volikogu tööga, kus istungeid saab jälgida interneti vahendusel.

Linnapea on korduvalt rõhutanud, et Sindi linna juhtimine on avatud ja läbipaistev, kuid ometigi otsib linnavalitsus ja enamus volikogu liikmeid põhjuseid, miks mitte volikogus/ linnavalitsuses toimuvat avalikustada seadustega lubatud maksimaalses määras, vaid tehakse seda seadustega kohustatud miinimum ulatuses. Volikogu liikmed on esitanud kohalike elanike palvel erinevaid arupärimisi linnapeale saamaks vastuseid küsimustele, millele muidu linnavalitsus sh linnapea Marko Šorin sisuliselt ei vasta. Kahjuks on linnapeal kombeks piirduda vastustega, mis on täis ametnikule omast sisutut teksti. Nt küsisin linnapealt allasutuse juhtide preemiate kohta sooviga saada konkreetset infot, milles seisnes allasutuste juhtide tulemuslik töö.

Vastuseks sain, et linnapeal on õigus määrata preemiaid ning sellest õigusest tulenevalt hindas ta juhtide tööd tulemuslikuks.

Osadele küsimustele ei vasta linnapea üldse. Vastuseta jäi, kui tundsin huvi Sindi Lasteaia direktorile makstava täiendava lisatasu kohta, mida talle maksti sekretäri töö eest. Küsisin, kas lasteaia direktor täitis antud tööülesandeid töövälisel ajal? Kui jah, siis millal? Arupärimiste vastustest lähtuvalt järeldan, et küsimustele, mis on linnapea jaoks ebamugavad, sisulisi vastuseid volikogu liikmed ja ka linnakodanikud ei saa.

Põhimääruse muutmise vajalikkust on linn üldises plaanis tunnistanud ja peab selle suuremat korrastamist vajalikuks, kuid see on pelgalt jutt, sest kolme kuu jooksul ei ole tehtud teadaolevalt ühtegi tegevust põhimääruses muudatuste ettevalmistamiseks.