Sarnaselt meile on ka seal mure töökohtade pärast ehk neid on vähem kui sooviks. Olemasolevad talud ei elata enam ära ja nii tuleb leida teenimisvõimalusi väljaspool talu või mandrilt.

Heaks näiteks oli meie giid Külli, kes on 20 aastat Gotlandil elanud eestlanna. Ta töötab oma talust paarikümne kilomeetri kaugusel Visbys raamatupidajana, sest talutöö ei too piisavalt sisse.

Üle saja aasta tegutsenud suhkruvabrik Romas lõpetas oma tegevuse eelmise kümnendi keskel, sest turgu enam ei olnud. Samuti lõppes ka suhkrupeedikasvatus Gotlandil. Suur telliskivikompleks jäi tühjaks kuni üks endine suhkruvabriku töötaja asus otsima hoonetele uut rakendust. Praeguseks on Leaderi toetusel lükatud käima kolm projekti. Nii näiteks on šotlaste abil alustatud seal viski tootmist. Viski nimi on loomulikult Gotland Whisky (www.gotlandwhisky. se). Kahjuks seda veel maitsta ei saanud, sest esimene suurem toodang alles käib ja peaks valmis saama kolme aasta pärast.

Suhkruvabriku endine settebassein on osavalt vabaõhuujulaks ümber ehitatud. See ilus ujula koos riietumis- ja pesemiskohtadega avata vaid paar nädalat enne meie külaskäiku. Selleks saadi raha Leader programmi Uju puhtalt kaudu.

Lisaks täiskasvanute ajaveetmisele on endsises magusatehase suhkruhoidlas leidnud koha noorte vabaajakeskus suure ümmarguse saaliga, kus saab üritusi korraldada. Väljast sisse minnes sisenesimegi suurde tünni, mis lõhnas veel suhru järele.

Norrby lähedal Vätes rajatakse omanikuta jäänud talus rehabilitatsioonitalumuuseum.

Ehk siis sinna tuleb lõõgastus- ja puhkepaik inimestele, kes vajavad omaetteolemist.

Tulevikus saab sinna vaid arsti ettekirjutusel ning inimesel tuleb seal tegeleda aiatöö, peenarde rohimise või ka jalutamisega. Luksus võib olla lihtsam kui arvame.

Minu jaoks oli kõige põnevam Fårö saarel Ingmar Bergmani keskuse külastamine.

Nimelt seal asub tolle kuulsa filmimehe viimane elupaik ja ta on sinna saarele maetud. Ka mitmed Bergmani kuulsad filmid, näiteks Sügissonaat ning Fanny ja Alexander on seal filmitud.

Teatavasti armus Bergman oma filmide kangelannadesse ja erinevate kaunite daamidega oli tal üheksa last, tekitas see probleeme pärandiga ning seetõttu on tema stuudiod nüüd saare kasutada. Mitmeid neist püütakse ka taastada.

Saare keskel Kattlundis asub 1412. aastal rajatud ülimalt hästi säilinud kindlustalu.

Imetleda võib tollaste ehitajate praktilist meelt ja head kvaliteeti, sest hooned on väga hästi säilinud. Preagu peavad seda talu ema ja tütar, kes pakuvad seal keskaegseid kombeid järgides tolleaaegseid toite.

Projekt Trüffel Rutel, Risungsi talus arendab trühvlikasvatust.

Teatavasti kasvavad need delikatess-seened maa sees ja on levinud pigem Lõuna-Euroopas. Kuid mõni aasta tagasi leiti ühest Gotlandi tammikust ka neid seeni ja nüüd vaadatakse, kas neid on võimalik ka seal kasvama panna. Rute külas asuvas talus lisaks seenekasvatusele treenitakse koeri neid seeni ka maa seest leidma.

Gotland ja lambad on peaaegu sünonüümiks. Sealne sinine tõug on väga vana ning villaandjad on aastaringselt õues. Mitmed sealsed talud on just lambakasvatusele pühendunud.

Noorlammaste väga pehme ja krussis karv on muutnud nende nahad üpris hinnatuks.

Oskusliku töö tulemusena on mõned partiid gotlandi siniste lammaste nahku jõudnud ka Londoni Sotheby oksjonile maha müümiseks.

Visbyt ehk siis Gotlandi pealinna on nimetatud rooside linnaks, seda õigustatult.

Neid kauneid lilli erinevas värvis ja suuruses oli seal kõikjal. Kunagist Visby hiilgust meenutavad jahisadam, uhke keskaegne vanalinn ja majesteetlik toomkirik.

Muide, suur niitmistöö on Gotlandil alles augustis, sest selleks ajaks on linnud pesitsemise lõpetanud ja suur osa põllulilli õitsenud. Värvi Gotlandi hallikale paekivile annavad erkpunased kukemagunad ja sinised ussikeeled.

Kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikkagi saab - ehk siis imetlen kõiki projektide kirjutajaid nii siin kui sealpool merd.

Projekti "Loodusmaja koolitused 2011-2012" õppereisi Gotlandile toetas Leader programm.