Terviseamet võttis proovid 17. mail. Analüüsid tuleb võtta vähemalt kaks nädalat enne suplushooaja algust.

Kuigi nõue on, et ametlike randade vee puhtust tuleb kontrollida vähemalt üks kord kuus, kontrollitakse Haapsalu randade vett kahe nädala tagant. "Linn on ise asjast huvitatud ja tellib meilt kontrolli," ütles Kiis. "Kui midagi veega juhtub, saab teabe välja panna. Ega muud teha saagi - looduse vastu ei saa."

Haapsalu randade vee kvaliteet on suures osas tingitud nende asukohast. Igal aastal, eriti kuumal suvel, kurdavad suplejad, et vesi haiseb või paneb naha sügelema. Terviseameti kontrolli tulemused pole sellistel puhkudel tavaliselt reostust näidanud või on vee kvaliteet kaldunud väga vähe normist kõrvale. Eelmise aasta juunis näitas Paralepa vesi väikest reostust, kuid selle põhjus jäi selgusetuks. Lea Kiis pakkus siis, et tegu võis olla normi juhusliku ületamisega või oli asi selles, et kogu kevade oli vesi madalseisus.

Haapsalu randade ja lahtede probleem on selles, et vesi on madal. "Põhjused, miks vesi suvel selline on nagu ta on, on sarnased kõigil kolmel rannal - looduslik asukoht on selline," ütles Kiis.

Tänavu on ametlik rand ka Aafrika rand

Tavapäraselt on Haapsalus kaks ametlikku randa, kus vee puhtust kontrollitakse ning kus on rannavalve, rannas tarvilikud riietuskabiinid jm. Tänavu on aga juures kolmas ametlik rand - Aafrika rand promenaadil. Peale selle on ametlikud rannad Paralepas ja Vasikaholmid. Need kolm randa on ainukesed ametlikud supluspaigad Läänemaal. Teistes paikades on ujumine inimeste enda vastutusel.