Eesti Lairiba Arenduse SA (ELASA), ise ei paku interneti teenuseid, ega vii kiiret interneti iga majani. Nende ülesanne on baasvõrk välja ehitada selliselt, et projekti lõppedes oleksid kõik asulad sellega ühendatud ning valdav enamik maju oleks sellele lähemal kui 1,5 kilomeetrit. Baasvõrgust edasi loovad juurdepääsuühendusi ehk piltlikult toovad Interneti koju kätte internetiteenuse pakkujad, tehes seda kas õhu kaudu või kaabli kaudu. Kaabel võib olla majja ulatuv telefoni vaskkaabel, kaabel TV või kaasaegseim valguskaabel. Kõik need võimaldavad teatud tingimustel kiiret Internetiühendust.

Kui üheaegseid kasutajaid ei ole väga palju, on ka õhu kaudu leviv internet väga hea alternatiiv. Õhu kaudu jõuab internet majadeni peamiselt mobiilinterneti kujul, kuid on muid lahendusi nagu Kõu, Wimax, aga nende osatähtsus on väike.

Kui kiire interneti tahtjaid on piirkonnas piisavalt, et investeering tasuks, ehitab suure tõenäosusega side-firma välja uue kaablivõrgu.

Augusti lõpus toimub ka Lairibafoorum (www.lairibafoorum.ee) kuhu on kutsutud riigi, kohalike omavalitsuste, külaseltside ja sideettevõtjate esindajad ning seal proovitakse leida ühiselt lahendusi juurdepääsuvõrkude ehituseks.

Kui me kõik seda ühiselt tahame ning oleme valmis ühiselt ka sellesse panustama, siis olen kindel, et kiire internet jõuab peatselt igasse kodusse.