Viimsi vald on seadusekuulekas ning arvestades kogukonna ootusi asutas 15. mail käesoleval aastal Randvere Põhikooli, mis hakkab asuma Randvere külas Gustav Heinrich Schüdlöffeli teel 4.

Kooli rajamise ettevalmistamisega alustasime juba 2011. aastal, kui moodustasime Randvere kooli rajamise ettevalmistamiseks töögrupi. Töögrupi koosolekutel kaardistasime valla haridusvajadused ning rahalised võimalused uue kooli rajamiseks. Samuti arutasime läbi koolihoone ruumiprogrammi, arhitektuurilised lahendused, haljastuse ja projekti eriosad.

Tänaseks on valminud Randvere Kooli põhiprojekt, mis on kooskõlastatud Terviseameti, Päästeameti ning valla vastavate ametkondadega. Lähiajal kuulutame välja Randvere Kooli ehitushanke ning plaanime kooli avada juba 2013. aasta septembris.

Randvere Põhikool oleks elukohajärgseks munitsipaalpõhikooliks eelkõige seitsmes valla idaranniku külas (Leppneeme, Tammneeme, Randvere, Metsakasti, Äigrumäe, Laiaküla ja Muuga) elavatele õpilastele.

Miks on vaja Randvere kooli?

Viimsi sai viimati uue koolimaja aastal 2009, kui avasime kahe paralleelklassiga 288 õpilasele mõeldud Karulaugu õppehoone. Tänaseks on sellest möödas pea kolm aastat.

Kolme aasta jooksul on valla elanike arv suurenenud ligi 1600 elaniku võrra ning Viimsi kasvanud rahvastiku suuruse järgi 7. kohalikuks omavalitsuseks Eestis. Elanike koguarv valla idaranniku külades on 01.01.2012 seisuga ligi 4200 elanikku ning piirkonnas elab tänaseks üle 300 koolikohustusliku lapse, kes õpivad suuremalt osalt Viimsi Kooli algklassides. Rahvastikuprognoosi kohaselt on Leppneeme, Tammneeme, Randvere, Metsakasti, Äigrumäe, Laiaküla ja Muuga küla piirkondadest peale kasvamas ja kooliküpseks saamas igal aastal täiendavalt ca 70 algklassi last, kellele vald peaks tagama kodulähedase kooliskäimise võimaluse. Koolikohustuslike laste arv ja rahvastikuprognoos näitab, et Randvere kooli rajamine on meie haridusvõrgus muutunud vajalikuks ning põhjendatuks.

Teine oluline põhjus Randvere kooli ehitamiseks on vältida eelkõige Viimsi Koolis ja Karulaugu õppehoone algklassides koolikohtade puudujäägi tekkimist. Kindlasti ei soovi lapsevanemad olemasolevate koolide kahte vahetusse minemist või koolialguse aegade "libiseva graafiku" kasutusse võtmist.

Täna on olemas valla koolid Haabneeme keskuses, Püünsis ning Prangli saarel. Randvere külla kooli rajamine tasakaalustaks geograafiliselt tänast koolivõrku ning tooks kodulähedase kooli ka valla idaranniku külade lastele ja peredele lähemale.

Milline tuleb Randvere kool?

Randvere kool on plaanis rajada kolme paralleeliga 1-6-klassilisena 432 õpilasele I-II kooliastmel põhinevaks põhikooliks.

Koolihoone ise tuleb 2-korruseline ning suure spordisaaliga - hoone netopind on kokku 5772,8 m². Koolihoone on projekteeritud funktsionaalse ja praktilisena.

Kuna vallas on pidevalt kasvanud erivajadustega laste arv, siis on koolihoonesse planeeritud rajada ka õppeklassid neljakümnele erivajadusega lapsele.

Erivajadustega laste õppeplokk planeeritakse eraldi sissekäiguga ning võimalikult paindliku ruumide programmi ja sisekujundusega, et luua kaasaegsed võimalused Viimsi valla erivajadusega lastele. Koolihoonesse on planeeritud raamatukogu ning muusika- ja kunstiklassid, tööõpetuse ruumid (kodundus, õppeköök, metalli- ja puidutöökoda).

Spordikompleks on planeeritud pallimängudeks sobiva võimlaga, mida saaks väljaspool kooliaega kasutada ka spordiklubid ning kohalik kogukond.

Hoone õppeplokid on jaotatud eraldi pesadena hoone kolmele teljele, mida läbib siduv koridor. Õppeplokkide vahelised alad on lahendatud kooli üldaladena, nagu näiteks söögiala, raamatukogu ja aula. Spordisaal on projekteeritud suurema mahuna ühele kolmest teljest. Klassid jaotatud astmete kaupa pesadesse (klassiastme kaupa - 3 paralleeli ühes pesas). Pesa suuruseks on planeeritud ca 350 m². Pesades on 3 klassiruumi, garderoob, ühisruum ühisõppeks või vahetundideks ning tualetid.

Lisaks on pesadesse planeeritud õpetajatele tööruum, et võimaldada õpetajatel olla õpilastega kogu koolipäeva vältel. Igal pesal on oma sisehoov, kus on võimalik viia läbi õuesõpet. Erivajadusega laste plokki on planeeritud 5 väiksemat klassiruumi (valmidusega paigaldada vajadusel õppekabiine autistidele), individuaalõppe võimalusega puhkeruumid ning teraapiaruumid. Lisaks erivajadusega laste plokile on planeeritud eraldi ruumid psühholoogile, sotsiaalpedagoogile, kooliarstile, logopeedile ja eriteraapiale.

Randvere kooli projekti autorid on Inga Raukas, Mart Kadarik ja Matthias Klitzsh. Projekteerija on OÜ Arhitektuuriagentuur.

Projekti koostamisel on olnud aluseks Randvere algkooli arhitektuurivõistluse tingimused ja selle alusel koostatud eskiisprojekt 2005. aastal, mida on täiendatud ja muudetud vastavalt täpsustatud vajadustele ning tingimustele. Sisearhitektuurse projekti autorid on Allianss Arhitektid OÜ. Siseruumis on rõhutatud "pesa loogikat", mis kandub koolimaja eri osadesse. Pesad on kujundatud erinevate graafikatega - andes igale pesale oma individuaalsuse.

Graafika on kujundatud mängulises ja naivistlikus käekirjas kaasates õpilasi lõbusatesse tegevustesse. Väikestest pesadest kasvavad välja suured pesad, mis seovad pesakondlapsed üheks.

Maastikukujunduse idee autoriteks on Katrin Koov ja Evelin Reimand OÜ-st Kavakava.

Maastikukujunduse üldkontseptsioon on maastikku vajutatud vormid-heinavaalud ning "maakooli" idee - palju õueala, kus lapsed saavad mängida. Hoone ümbruse rajad ja platsid planeeritakse katta asfaldiga, mujal sõelmetega.

Läbivaks kujundusvormiks on ring/silinder - erineva diameetri ja kõrgusega silindrid annavad mustri ning täidavad istmete funktsioone. Asfaldist pindadele joonistatakse värviliste joonte ja sümbolitega mängud.

Kuidas plaanitakse ehitust finantseerida?

Randvere kooli asutamist ja ehitamist on plaanis finantseerida Viimsi valla eelarvelistest vahenditest. Kooli projekteerija arvestuste kohaselt kujuneks kooli ehituse maksumuseks 6,2 miljonit eurot. Lõplik koolihoone ehitushind selgub riigihanke tulemusena.

Esialgsete plaanide kohaselt soovisime Randvere kooli ehitust finantseerida ligikaudu 50% ulatuses laenuvahendite arvelt, jäädes 2013. aastal seadusega lubatud maksimaalse netovõlakoormuse piiridesse, kuid "Riigi eelarvestrateegia 2013-2016" piirab KOV-ide maksimaalselt netovõlakoormuse määra 60%-ni eelarve põhitegevuse tulude mahust.

Rahandusministeerium on andnud soovituse Randvere kooli ehitust finantseerida eelarve likviidsete varade arvelt, mis tähendab, et uusi kohustusi Viimsi vald juurde ei võta, kuid osade kohustuste osas võetakse põhiosa maksepuhkus 13 kuuks. Läbirääkimised suurimate võlausaldajatega ehk pankadega on toimunud ja nende poolt on põhimõtteline valmisolek laenupuhkuse andmiseks olemas. Sellisel viisil on võimalik koguda 2,78 miljonit eurot ehk jämedalt ligi poolt koolihoone maksumusest kooli ehituseks.

Teiseks on suuremad vahendid, 2,06 miljonit eurot plaanis kokku hoida 2012. ja 2013. aasta eelarvetest, millest 2012. aastal juba 1,1 miljonit eurot. Eesmärgiks on, et 2013. aasta augustiks oleks vabu vahendeid arveldustel kokku 2,06 miljonit eurot. Ülejäänud 1,36 miljonit eurot plaanime moodustuda väiksematest vahenditest, millest:
-200 000 eurot on valla tütarettevõtte OÜ Viimsi Haldus poolt ostetav inventar koolihoonesse; -400 000 eurot arvestatakse lisavahendeid maamaksu määra tõstmisest 2013. aastal;
-60 000 eurot on loodetav tulude ülelaekumine 2013. aastal;
-600 000 euro ulatuses võtab vald käibekrediiti 2013. aastal, mis tuleb tasuda 2013. aasta lõpuks;
-100 000 eurot on 2013. aasta eelarve kokkuhoid augustiks 2013.

Randvere Põhikooli rajamisega täidab vald paljude lapsevanemate ning laste ootuse alustada turvalist kooliteed kaasaegses ja innovaatilises kodukoolis ning Viimsi valla haridusvõrk on kasvanud rikkamaks veel ühe omanäolise ja tugeva kooli võrra. Vallavalitsus planeerib alustada Randvere Põhikooli õpilaste vastuvõttu 2013. aasta märtsis ning avada vastvalminud kool 1. septembril 2013. aastal. Seniks soovin lastele ja vanematele tegusat ja kaunist suvepuhkust!